Nye regler tager topscorer som gidsel

regelrytteri. Nadia Nadim må vente på sin landsholdsdebut for Danmark på grund af FIFA-regler. Foto: Flemming Krogh

Nye regler tager topscorer som gidsel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skovbakkens topscorer må ikke spille for Danmark. Hun er blevet fanget af FIFA’s nye, strammere regler for skifte af statsborgerskab.

Når det danske kvindelandshold 1. oktober spiller afgørende EM-kvalifikationskamp mod Ukraine i Viborg, må danskerne stille op uden en af landets bedste angribere, Nadia Nadim fra Skovbakken.

Hun er blevet offer for en stramning af det internationale fodboldforbunds (FIFA) regler om spilleberettigelse efter skifte af statsborgerskab. I værste fald kan der gå næsten to et halvt år, før Nadia Nadim må spille på det danske landshold, afhængigt af hvordan FIFA’s regler skal fortolkes.

»Reglerne betyder, at Nadia Nadim ikke er aktuel til den næste landskamp. Det er ærgerligt for mig og landsholdet, at jeg ikke kan udtage hende, for hun er god. Men det er også synd for Nadia,« siger kvindelandsholdets træner Kenneth Heiner-Møller, der helt givet ville have Nadim med i sine overvejelser, hvis ikke reglerne var kommet på tværs.

»Hun er et kæmpetalent såvel på kort som på langt sigt,« siger landstræneren.

Set frem til debut
Skovbakken-spilleren er også selv skuffet over paragraffernes indblanding i landsholdsudtagelsen.

»Det er selvfølgelig trist. Jeg havde set frem til at spille på landsholdet. Men sådan er livet - det går videre,« siger Nadia Nadim.

Der er dog en lille chance for, at Skovbakken-angriberen kan komme i aktion for de rød/hvide i løbet af efteråret. Ifølge Stiftstidendes oplysninger arbejder Dansk Boldspil-Union (DBU) på at få en dispensation fra reglerne, som - formentlig utilsigtet - rammer spillere som Nadia Nadim. Men da der er tale om et helt nyt regelsæt, er der usikkerhed om, hvordan FIFA vil stille sig til anmodninger om fritagelser.

Nadia Nadim har ikke brugt så mange kræfter på at sætte sig ind i papirarbejdet.

»Nej, jeg ved ikke så meget om det. DBU tager sig af det, så jeg ved ikke, hvornår jeg kan spille på landsholdet, men jeg håber, det bliver snart,« siger hun.

Hue og pas på plads
Alting så ellers lyst ud for Nadia Nadim, da hun kunne fejre sin studentereksamen, samtidig med at hun fik sit danske pas i juni.

Men tre uger inden da havde FIFA på sin kongres vedtaget de nye regler, der siger, at en spiller efter skifte til nyt statsborgerskab skal have boet i det ’nye’ land i mindst fem år efter det fyldte 18. år, før vedkommende må spille på landsholdet. Nadia Nadim har boet i Danmark i otte år og fik sit danske pas som 20-årig. Hun kan altså risikere at skulle vente til januar 2011 med som 23-årig at få lov til at spille landsholdsfodbold for Danmark.

Stramningen af FIFA-reglerne er et forsøg på at undgå hurtige nationalitetsskift, så landshold kan ’forstærke’ sig ved at udstede statsborgerskab til udvalgte spillere oftest fra Afrika eller Sydamerika. Ganske ofte en proforma-handling, der har til formål at styrke et landshold, snarere end det handler om de oversøiske spilleres tilknytning til Polen, Rusland eller Schweiz.

Flygtet fra Taleban
I tilfældet Nadia Nadim er det dog åbenlyst, at der ikke er tale om en hurtig korridoraftale om et dansk pas som belønning for ydelser udført med fodboldstøvler på.

Nadim kom til Danmark som 12-årig efter en dramatisk flugt fra Taleban-styret i Afghanistan sammen med sin mor og fire søskende. Den endte i Randers, og familien bosatte sig siden i Skørping syd for Aalborg, inden de flyttede til Århus for godt to år siden.

Det er formentlig med den argumentation, at DBU vil forsøge at få en dispensation fra FIFA’s regler og dermed forstærke mulighederne for at kvalificere landsholdet til næste års EM-slutrunde i Finland.

,Nadia Nadim
<b>Født:</b> 2. januar, 1988, i Kabul, Afghanistan
<b>Klub:</b> Skovbakken
<b>Tidligere klubber:</b> Team Viborg, B52
<b>Position:</b> Angriber
<b>Uddannelse:</b> Student ved Marselisborg Gymnasium 2008
<b>Civilt:</b> Træner børn fra blokkene ved Rosenhøj i Viby i fodbold. Både drenge og piger.

Er født i Afghanistan og flygtede til Danmark som 12-årig. Fik 24. juni 2008 sit danske statsborgerskab.

Nye regler tager topscorer som gidsel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
AGF: SENESTE VIDEO
Afspil video
Highlights: Mirakuløst Mortensen-mål ødelagde Riddersholms hjemmedebut
Sønderjyske havde flere store chancer til at udligne Jens Stages tidlige føringsmål, men AGFs nye angriber skulle lukke affæren med et drømmemål.
Afspil video
Highlights: Kæmpe koks af Højbjerg grundlagde sejren for AGF i forårspremieren mod Esbjerg
AGF vandt fredag aften forårspremieren i Superligaen, da de på hjemmebane slog Esbjerg med 2-0. Tobias Sana stod for begge AGF?s scoringer, hvor den første kom efter en kæmpe foræring fra Esbjergs målmand Jeppe Højbjerg.
Afspil video
Highlights: AGF sejrede dybt inde i overtiden mod Hobro
AGF vandt årets sidste Superliga-kamp dybt inde i overtiden, da Pierre Kanstrup omsatte en dødbold til et målt.
Afspil video
Lars Jacobsen om David Nielsen: Han var én, jeg aldrig troede ville blive Superliga-træner
Der var fest og farver over David Nielsen som spiller. Hør hvad Lars Jacobsen har at sige om David Nielsens transformation fra spiller til træner.
Afspil video
Highlights: FC Nordsjælland sejrede efter sent AGF-selvmål
FC Nordsjælland vandt mandag aften 1-0 hjemme mod AGF på et sent selvmål.
SUPERLIGA: SENESTE VIDEO
Afspil video
Tibbling om Zorniger-fyring: Jeg har intet ondt at sige om ham
Simon Tibbling sætter ord på sine tanker om fyringen af Zorniger, og hvordan Brøndby sikrer sig top 6-placeringen.
Afspil video
Mukhtar ser fremad efter Zorniger-fyring: Vi skal spille vores spil og nyde fodbolden igen
Hany Mukhtar prøver at forholde sig positivt til hele Alexander Zorniger-episoden og fokusere på den kommende Randers-kamp.
Afspil video
Direkte rødt til Randers-spiller efter voldsom forseelse: Gense episode med Vavro her
Denis Vavro modtog en hård tackling i søndags, da FC København og Randers tørnede sammen. Tacklingen endte med et direkte rødt kort til Emil Riis.
Afspil video
Retov om første træningsdag som cheftræner: ?Vi skulle have humør på efter et par hårde dage?
I dag var Martin Retovs første som midlertidig cheftræner i Brøndby, og hans primære fokus var, at få humøret op i truppen.
Afspil video
Anfører Röcker: Vi har manglet vores Brøndby-stil
Benedikt Röcker var både chokeret og rystet, da Alexander Zorniger blev fyret i mandags. Han mener, at Brøndby har manglet sin aggressive spillestil i foråret.