Overraskelsen lurer - åbningskampe lever sit eget liv

Salman Al-Faraj og hans holdkammerater har en klar ambition om at spille sig videre fra gruppen. Det kræver givetvis point i åbningskampen i Moskva. Foto: Patrik Stollarz/Scanpix

Overraskelsen lurer - åbningskampe lever sit eget liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Afrikanske hold har stået for de to største sensationer i åbningskampe ved VM. Rusland kan få svært ved at leve op til favoritværdigheden mod Saudi Arabien.

Hvis det russiske landshold skal bruge statistikken til et eller andet inden torsdagens VM-premiere mod Saudi Arabien, skal det være konstateringen af, at værtsnationen ved de seneste tre slutrunder er sluppet fra åbningskampen uden nederlag.

For fire år siden slog Brasilien heldigt Kroatien 3-1, for otte år siden spillede Sydafrika 1-1 mod Mexico, og i 2006 indledte Tyskland genoplivningen af landsholdet med 4-2 over Costa Rica i München.

De tre kampe har markeret genindførelsen af, at værtsnationen spiller åbningskampen. Fra 1930 til 1954 blev flere kampe spillet samtidig, og man valgte så at kalde en af dem åbningskampen, fra 1958 til 1970 var værterne en del af åbningen, i 1974 gik man væk fra det igen, og fra 1978 til 2002 var det så verdensmesterens lod at starte turneringen.

Og det var i den periode, at de mest opsigtsvækkende resultater opstod.

1990 Argentina-Cameroun 0-1

Miraklet i Milano blev det kaldt, da de dengang ukendte camerounere for første gang markerede sig på den store scene. Okay, de havde ganske vist spillet 1-1 mod de senere verdensmestre fra Italien otte år tidligere, men det her var noget helt andet.

De uhyre hårdt spillende afrikanere var blevet reduceret til 10 mand efter en god time, men fem minutter senere steg Omam Biyik til vejrs og headede mod mål. Her fik den argentinske målmand Pumpido fumlet kuglen ind over stregen, og den føring kæmpede Cameroun hjem med endnu et rødt kort til følge.

Cameroun vandt gruppen, slog Columbia i ottendedelsfinalen og måtte først bøje sig i kvartfinalen mod England.

Argentina gik videre som en de bedste treere og spillede sig siden i finalen, som Vesttyskland vandt 1-0. I øvrigt efter to argentinske udvisninger.

2002 Frankrig-Senegal 0-1

Igen var det et afrikansk land, der indledte en slutrunde med en sensation.

Godt nok boksede de franske verdensmestre med skader og måtte undvære Zinedine Zidane, men de var stadig gigantiske favoritter mod et senegalesisk hold uden den store slutrunde-erfaring.

Efter en halv times tid begyndte der at tegne sig billedet af en bemærkelsesværdig åbningskamp, da Pape Bouba Diop udnyttede et fint indlæg fra kampens store spiller El Hadji Diouf, der senere i karrieren kom til Liverpool.

Franskmændene spillede en sløv kamp, men havde alligevel flere gode forsøg - ikke mindst fra Thierry Henry. Men afrikanerne stod distancen og indledte dermed den gigantiske nedtur, Frankrig oplevede under den slutrunde. De fleste vil kunne huske 2-0-nederlaget til Danmark, der endegyldigt sendte verdensmestrene ud af turneringen.

Senegal gik videre som toer efter Danmark, slog Sverige i ottendedelsfinalen, men missede semifinalen efter et nederlag på 1-0 til Tyrkiet.

2018 Rusland-Saudi Arabien

På papiret er Rusland trods den elendige placering på verdensranglisten favorit mod Saudi Arabien, men det var ikke bare tomme ord, da den russiske landstræner Stanislav Cherchesov onsdag gav udtryk for respekt for modstanderen.

Saudi Arabien har i argentineren Juan Antonio Pizzi en erfaren træner, der senest vandt Copa America med Chile i 2016. Pizzi har taget over efter hollænderen Bert van Marwijk, der spillede en fin kvalifikation og førte Saudi Arabien til det første VM i 12 år, men som siden mistede jobbet efter stridigheder med forbundet.

Pizzi har ført det fornemme arbejde videre, og Saudi Arabien præsenterede sig senest som et yderst kompetent mandskab ved kun at tabe 2-1 til Tyskland.

Måske den næste minderige åbningskamp venter...

Overraskelsen lurer - åbningskampe lever sit eget liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
AGF: SENESTE VIDEO
Afspil video
Highlights: AGF sejrede dybt inde i overtiden mod Hobro
AGF vandt årets sidste Superliga-kamp dybt inde i overtiden, da Pierre Kanstrup omsatte en dødbold til et målt.
Afspil video
Lars Jacobsen om David Nielsen: Han var én, jeg aldrig troede ville blive Superliga-træner
Der var fest og farver over David Nielsen som spiller. Hør hvad Lars Jacobsen har at sige om David Nielsens transformation fra spiller til træner.
Afspil video
Highlights: FC Nordsjælland sejrede efter sent AGF-selvmål
FC Nordsjælland vandt mandag aften 1-0 hjemme mod AGF på et sent selvmål.
Afspil video
Highlights: Højers to sublime langskudsmål sikrede AGF sejren
Casper Højer Nielsen scorede to flotte mål i AGF's 2-1-sejr hjemme over Vejle.
Afspil video
Highlights: AC Horsens forlængede AGFs nederlagsstime til tre kampe trods Spelmann-genialitet
AGF er blot tre point fra bunden i Superligaen efter endnu et nederlag, og denne gang var det mod Bo Henriksens tropper fra Horsens.
SUPERLIGA: SENESTE VIDEO
Afspil video
Kenneth Andersen sætter ord på sin første tid som cheftræner i FC Midtjylland: Det har været hektisk
I starten af oktober blev Kenneth Andersen udpeget som Jess Thorups afløser som FC Midtjyllands cheftræner. Andersen fortæller om, hvordan han har oplevet den første periode som værende cheftræner i en af Danmarks største klubber.
Afspil video
For Superliga-nørderne: Eksperterne sætter efterårets hold
Esben Hansen og Flemming Povlsen udpeger 11 spillere og en træner, som udgør efterårets hold i Superligaen.
Afspil video
Highlights: AGF sejrede dybt inde i overtiden mod Hobro
AGF vandt årets sidste Superliga-kamp dybt inde i overtiden, da Pierre Kanstrup omsatte en dødbold til et målt.
Afspil video
Marc Dal Hende om sin mentale udvikling: Vi sparkede hindanden fuldstændig ned til træning
Marc Dal Hende har fået meget hjælp af den mentale træner Kim Boye. I indslaget snakker de om Dal Hendes udvikling.
Afspil video
William Kvist om sit fodboldår: Jeg nyder at se de unge gøre det godt
William Kvist har ikke spillet meget i efteråret, men han har lært at sætte pris på andre ting i sin karriere.