Rusland har ramt bunden - er det verdens værste værter?

Stanislav Cherchesov vil ikke være med til at kalde gruppe A - Ruslands gruppe - for den nemmeste ved slutrunden. Men med Saudi Arabien, Egypten og Uruguay som modstandere bør værtsnationen have en rimelig mulighed for at gå videre fra gruppespillet for første gang nogen sinde. Foto: Alexander Nemenov/Scanpix

Rusland har ramt bunden - er det verdens værste værter?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det russiske fodboldlandshold er i en ret ynkelig forfatning og stiller op til VM som det lavest rangerende hold af alle. Landstræneren har måttet indkalde en veteran til forsvaret og har hverken resultaterne eller spillermaterialet med sig.

Det er dagen før dagen, hele Rusland har set frem i de seneste otte år.

VM sparkes torsdag i gang med åbningskampen mellem værtsnationen og Saudi Arabien.

Men iblandet forventningens glæde er også frygten for fiasko. Frygten for, at det russiske landshold flopper, som det så ofte har gjort i de senere år.

Flopper og efterlader nationen uden stolthed og glæde.

Som den tyske tv-station ARD forleden skrev, er følgende samtale blevet hverdag i Rusland:

- Nå, hvem holder du så med til VM?

- Rusland, selvfølgelig, det er mit hjemland.

- Og senere i turneringen?

Den ringeste placering

Pessimisme?

Absolut.

Men også realisme, for hvis man kigger på det russiske landshold, skal man pænt langt tilbage i historien for at finde en VM-værtsnation med et mere sølle udtryk. Hvis det nogen sinde er set før.

Rusland er lige nu nummer 70 i verden og således den lavest rangerede nation af samtlige deltagere ved slutrunden. Torsdagens modstander ligger tre pladser højere på ranglisten, og russerne sniger sig akkurat lige over nationer som El Salvador, Syrien og Zambia.

Det er Ruslands værste placering nogen sinde på verdensranglisten, verdener væk fra den hidtil bedste placering, en femteplads, som nationen indtog kort efter Sovjetunionens sammenbrud i 1995.

Og når vi nu er ved statistikken, er det heller ikke opmuntrende for russerne at konstatere, at holdet i sine tre hidtidige optrædener ved VM aldrig er kommet ud over gruppespillet og kun har vundet tre af ni kampe. Kort fortalt har Sbornaya - det russiske navn for landsholdet - været i resultattørke i 10 år. I 2008 spillede russerne sig i semifinalen ved EM og måtte der bøje sig for de senere vindere fra Spanien. Med på holdet var superstjerner som Andrei Arshavin, Roman Pavlyuchenko og Pavel Pogrebnyak.

Veteran kaldt til undsætning

I dag er udbuddet af spillere et andet.

Da tysk presse interviewede den nuværende landstræner Stanislav Cherchesov ved hans tiltræden i august 2016, konstaterede han tørt, at goderne i fodboldens verden er ulige fordelt.

- Tyskland har for mange gode spillere, jeg har for få, som han sagde.

Hvis du synes, du kender navnet Stanislav Cherchesov, er det formentlig, fordi du har en svaghed for tysk fodbold - han var målmand i Dynamo Dresden i 1990erne. Siden spillede han i FC Tirol - i øvrigt under en vis Joachim Löws ledelse.

Men Cherchesov er som nævnt i en helt anden situation end sin tidligere træner. Bedst af alt illustreret af, at han torsdag aften sender Sergei Ignashevich på banen. Ignashevich havde egentlig spillet sin sidste landskamp efter det mislykkede EM i Frankrig - Rusland endte sidst i sin gruppe med blot et point for tre kampe - men Cherchesovs ambitioner om at spille yngre kræfter ind i midterforsvaret mislykkedes, dels på grund af skader, dels på grund af manglende kvalitet, og nu får Ignashevich så lov til at fejre sin 39 års fødselsdag 14. juli som landsholdsspiller. Hvis Rusland altså spiller sig i finalen.

Det er som nævnt mere end tvivlsomt.

Ifølge den engelske avis The Guardian skyldes det blandt andet, at russerne har forsømt at optimere betingelserne for succes for landsholdet. I stedet for at smide de milliarder af rubler, der har været til rådighed i de senere år i talentudvikling, bedre træningsbaner og bedre trænere, er pengene blevet smidt efter dyre, aldrende udlændinge som Hulk, Alex Witsel og Samuel Eto'o og brugt til vanvittige lønninger til de bedste russiske spillere for at holde dem hjemme i Rusland, Lønninger, der ifølge The Guardian har spoleret spillere som angriberen Aleksandr Kokorin, der skulle tjene omkring 40 millioner kroner om året, er gået fuldstændig i stå som spiller og har trukket de største overskrifter i hjemlandet, da han angiveligt fejrede fiaskoen ved EM i 2016 ved at bruge 250.000 euro på champagne i Monaco sammen med holdkammeraten Pavel Mamaev.

Så Stanislav Cherchesov kæmper med at finde 11 gode spillere i en befolkning på 145 millioner indbyggere. Indtil videre har han blot vundet fem af sine 19 kampe som landstræner, landsholdet floppede ved sidste års Confederations Cup og har endnu til gode at vinde i 2018.

Det har ikke unaturligt afstedkommet en del kritik fra de fodboldtossede russere, og det fik forleden angriberen Artem Dzyuba til gå til modangreb og kritisere kritikerne. Han så gerne en mere positiv stemning omkring landsholdet frem mod de kommende store opgaver.

Stanislav Cherchesov blev på onsdagens afsluttende pressemøde i Moskva bedt om at forholde sig til kritikken og virkede ret afslappet.

- Nogen kritiserer for meget, andre kritiserer for lidt. Ros er også en slags kritik, og ros skal man gøre sig fortjent til, konstaterede den joviale russiske landstræner, mens den rutinerede midtbanespiller Aleksandr Samedov først erklærede, at Artem Dzyuba havde talt på holdets vegne og siden havde dette fromme ønske for VM-deltagelse på eget græs:

- Vores mål er, at det russiske folk skal være stolt af os.

Det kan godt blive en noget bøvlet opgave for verdens - måske - værste værter.

Rusland har ramt bunden - er det verdens værste værter?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
AGF: SENESTE VIDEO
Afspil video
Highlights: AGF sejrede dybt inde i overtiden mod Hobro
AGF vandt årets sidste Superliga-kamp dybt inde i overtiden, da Pierre Kanstrup omsatte en dødbold til et målt.
Afspil video
Lars Jacobsen om David Nielsen: Han var én, jeg aldrig troede ville blive Superliga-træner
Der var fest og farver over David Nielsen som spiller. Hør hvad Lars Jacobsen har at sige om David Nielsens transformation fra spiller til træner.
Afspil video
Highlights: FC Nordsjælland sejrede efter sent AGF-selvmål
FC Nordsjælland vandt mandag aften 1-0 hjemme mod AGF på et sent selvmål.
Afspil video
Highlights: Højers to sublime langskudsmål sikrede AGF sejren
Casper Højer Nielsen scorede to flotte mål i AGF's 2-1-sejr hjemme over Vejle.
Afspil video
Highlights: AC Horsens forlængede AGFs nederlagsstime til tre kampe trods Spelmann-genialitet
AGF er blot tre point fra bunden i Superligaen efter endnu et nederlag, og denne gang var det mod Bo Henriksens tropper fra Horsens.
SUPERLIGA: SENESTE VIDEO
Afspil video
Vild, vildere, Wilczek: Den polske goalgetter slog rekorden for flest scorede mål i et kalenderår
Med Kamil Wilczeks udligning mod Vejle i næstsidste spillerunde af efteråret slog han rekorden for flest scorede mål på et år. Hele 25 af slagsen leverede den stille og sympatiske polak for Brøndby.
Afspil video
Skov-hattrick sender Superligaen på vinterpause: Se alle rundens mål her
Der blev scoret hele 21 mål i Superligaens runde 20, og vi har samlet alle 21 mål i en stor målpakke.
Afspil video
Jesper Hansen bedømmer: De Gea vs. Alisson
FC Midtjyllands målmand Jesper Hansen har hjulpet os med at vurdere, hvem af de to målmænd der er bedst i øjeblikket.
Afspil video
Transfersnak med Solbakken: Planen har hele tiden været, at Ankersen skal sælges til sommer
Ståle Solbakken og Kasper Marker gennemgår FCK?s trup med et helt særligt transferfokus. Hvordan står det til med kontraktudløb? Hvem bliver muligvis solgt? Hvor skal FCK forstærke sig?
Afspil video
Kenneth Andersen sætter ord på sin første tid som cheftræner i FC Midtjylland: Det har været hektisk
I starten af oktober blev Kenneth Andersen udpeget som Jess Thorups afløser som FC Midtjyllands cheftræner. Andersen fortæller om, hvordan han har oplevet den første periode som værende cheftræner i en af Danmarks største klubber.