Thierry Henrys svære kamp: Med et ben i hver VM-lejr

Thierry Henry, til venstre, er blevet en vigtig læremester for Romelu Lukaku, der indtil videre er belgiernes mest scorende spiller under VM. Foto: Darren Staples/Scanpix

Thierry Henrys svære kamp: Med et ben i hver VM-lejr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Thierry Henry er den mest omtalte person inden VM-semifinalen mellem Belgien og Frankrig. Som belgisk angrebstræner skal han sørge for, at hans egne landsmænd ikke når VM-finalen. Henry selv siger ingen ting, men franskmændene er opsatte på at få ham fortryde sit jobvalg.

Den største angriber i semifinalen mellem Frankrig og Belgien tirsdag aften i Moskva?

Tja, der er jo nok at vælge imellem på de to hold.

Lukaku, Hazard, Griezmann, Mbappé, Giroud er blot nogle af dem - udvalgte er mere end pænt.

Men det er ingen af dem.

Det er ingen af dem, der starter på banen.

For den allerstørste af dem alle sammen starter på bænken.

Og bliver på bænken.

Den belgiske bænk.

Derude sidder der nemlig en franskmand.

En legendarisk en af slagsen.

Gode, gamle Thierry Henry er manden bag den frygtede, belgiske offensiv. 14 mål har Belgien scoret ved denne slutrunde - flere end noget andet hold i turneringen.

Det er nok ikke helt urimeligt at give Thierry Henry en del af æren for det.

At han nu skal gelejde sine belgiske elever til succes mod Frankrig er selvfølgelig lidt specielt - og helt naturligt et emne op til tirsdagens brag.

De to hold
De formodede startopstillinger ser således udFrankrig

Loris, Hernandez, Varane, Umtiti, Pavard, Kanté, Pogba, Matuidi, Griezmann, Mbappé, Giroud.

Belgien

Courtois, Alderweireld, Kompany, Vertonghen, Chadli, Witsel, Fellaini, Carrasco, de Bruyne, Hazard, Lukaku

20.00 TV2 - SV1 - ARD

Rangnick fik ideen

Hvordan han er havnet på den belgiske bænk?

Ja, det var der faktisk også en del franskmænd, der spurgte sig selv, da aftalen faldt på plads for to år siden. Vel at mærke efter, at det franske landshold havde svigtet nationens tillid ved at tabe EM-finalen mod Portugal på egen bane - uden at score i finalen.

Det naturlige havde vel været, at han var blevet tilknyttet sit eget lands hold, men præsidenten for det franske fodboldforbund, Noël Le Graët, viste ingen tegn på fortrydelse, da Henry havde skrevet under med belgierne.

- Jeg har ikke megen kontakt til Thierry, og Didier (landstræner Didier Deschamps, red.) har jo også det mandskab, han skal bruge. Jeg er heller ikke sikker på, at to så stærke personligheder ville kunne fungere sammen, sagde Noël Le Graët.

Det var ifølge den engelske avis The Guardian oprindelig tyskeren Ralf Rangnicks ide med Thierry Henry som angrebstræner for belgierne. Rangnick var selv i spil som afløser for landstræner Marc Wilmots efter EM i 2016, og da Roberto Martinez så blev foretrukket, overtog han tyskerens ide og ansatte Henry som sin anden assistent.

Og det var og er sådan, Thierry Henry vil betragtes. Som den mindst vigtige del af trænerteamet. Som en slags lærling.

Han fik ved ansættelsen hos det belgiske fodboldforbund lov til at beholde sit job som ekspert for den engelske tv-station Sky og donerede samtidig sin beskedne løn på omkring 10.000 euro om måneden - cirka 75.000 - til velgørenhed.

Der skulle ikke gøres noget stads ud af den aftale, og bortset fra et enkelt interview med en belgisk tv-station lige efter ansættelsen, har Henry holdt sig ude af rampelyset.

- Jeg er ikke landstræner, jeg er ikke engang assistent, jeg er tredje træner. Jeg har sagt til alle, de skal slappe af, det her er ikke et Thierry Henry-show, jeg er her for at hjælpe holdet og træneren. Han bestemmer, og som træner skal du ikke begynde at snakke om, hvad du har opnået som spiller. Og som træner har jeg intet opnået, fastslog Thierry Henry - og holdt så siden sin mund.

Træneren er et idol

Men selv om hans fortid som spiller ikke umiddelbart gør ham til en god træner, gør den ham stadig til et idol. 123 kampe og 51 mål for Frankrig, verdensmester, europamester, Champions League-vinder og fem gange national mester - det er ikke hvem som helst beskåret, og der er masser af fortællinger om, hvordan de belgiske spillere var ved at dåne af begejstring, da de første gang mødte ham til en landsholdssamling.

Flere af dem er vokset op med idolplakater af Henry på børneværelset, og Chelsea-angriberen Michy Batshuayi, ivrig bruger af sociale medier, lagde med det samme et billede ud af sig selv og Henry med teksten:

- Learning from the best.

Og det er så det, de har gjort og stadig gør, de belgiske angribere - lærer af den bedste.

Thierry Henry holder sig klædeligt i baggrunden til træningen, når Roberto Martinez styrer øvelserne. Franskmanden sætter kegler op, samler kegler sammen og styrer de offensive dødbolde. I al stilfærdighed.

Ind imellem spiller han så også med, og lidt som når vores egen Michael Laudrup på sine trænerstationer har imponeret sine elever, har den kun 40-årige Henry ved adskillige lejligheder vist de belgiske landsholdsspillere, at han kan endnu.

Men han er ikke spiller, han er træner - og lærer. Og uden for banen snakker han meget, spillerne lytter meget.

Den belgiske VM-topscorer Romelu Lukaku var ifølge belgiske medier en af de første, der bankede på angrebstrænerens dør - klar til at lære, klar til at blive bedre.

- Jeg lærer af ham hver dag. Hvordan man bevæger sig, hvordan man tager imod bolden, hvordan man afslutter. Jeg vil gerne lure hans måde at score på af, og jeg er på vej. Jeg er der ikke helt endnu, men jeg er på vej, siger Romelu Lukaku, der indtil videre har luret Henry så meget af, at det er blevet til fire VM-scoringer - alle ud af åbent spil. På den front er hans slutrundens bedste.

En speciel kamp

Og de fire scoringer har bidraget væsentligt til at bringe Belgien i en position blandt de bedste fire i verden. Der har landsholdet ikke været i i 32 år.

Forude venter en semifinale mod Frankrig.

Det er i forvejen en speciel kamp. Den franske angriber Olivier Giroud kaldte det forleden en slags derby, fordi de to lande har masser af fælles historie, og fordi de to hold mønstrer adskillige spillere, der kender hinanden fra klubfodbolden i England.

Og så er der lige det der med Thierry Henry.

Et tema, som også de franske landsholdsspillere er blevet bedt om at forholde sig til under hele slutrunden. Spørgsmålene tog til efter kvartfinalerne forleden.

- Jeg ville helt sikkert have foretrukket, at han var med vores hold, at han gav os gode råd, og det er meget specielt at have ham imod os i så stor en kamp. Men vi må jo overbevise ham om, at han valgte forkert, da han valgte Belgien, siger Olivier Giroud.

Thierry Henry selv siger som nævnt ingen ting, men den franske back Lukas Hernandez satte forleden måske de rigtige ord på den splittede følelse, verdensstjernen må sidde med tirsdag aften i Moskva.

- Hvis vi vinder, tror jeg stadig, at han på en eller anden måde vil være tilfreds. Han er trods alt franskmand, sagde Lukas Hernandez om verdensstjernen med et ben i hver VM-lejr.

Thierry Henrys svære kamp: Med et ben i hver VM-lejr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
AGF: SENESTE VIDEO
Afspil video
Highlights: Mirakuløst Mortensen-mål ødelagde Riddersholms hjemmedebut
Sønderjyske havde flere store chancer til at udligne Jens Stages tidlige føringsmål, men AGFs nye angriber skulle lukke affæren med et drømmemål.
Afspil video
Highlights: Kæmpe koks af Højbjerg grundlagde sejren for AGF i forårspremieren mod Esbjerg
AGF vandt fredag aften forårspremieren i Superligaen, da de på hjemmebane slog Esbjerg med 2-0. Tobias Sana stod for begge AGF?s scoringer, hvor den første kom efter en kæmpe foræring fra Esbjergs målmand Jeppe Højbjerg.
Afspil video
Highlights: AGF sejrede dybt inde i overtiden mod Hobro
AGF vandt årets sidste Superliga-kamp dybt inde i overtiden, da Pierre Kanstrup omsatte en dødbold til et målt.
Afspil video
Lars Jacobsen om David Nielsen: Han var én, jeg aldrig troede ville blive Superliga-træner
Der var fest og farver over David Nielsen som spiller. Hør hvad Lars Jacobsen har at sige om David Nielsens transformation fra spiller til træner.
Afspil video
Highlights: FC Nordsjælland sejrede efter sent AGF-selvmål
FC Nordsjælland vandt mandag aften 1-0 hjemme mod AGF på et sent selvmål.
SUPERLIGA: SENESTE VIDEO
Afspil video
Mukhtar ser fremad efter Zorniger-fyring: Vi skal spille vores spil og nyde fodbolden igen
Hany Mukhtar prøver at forholde sig positivt til hele Alexander Zorniger-episoden og fokusere på den kommende Randers-kamp.
Afspil video
Direkte rødt til Randers-spiller efter voldsom forseelse: Gense episode med Vavro her
Denis Vavro modtog en hård tackling i søndags, da FC København og Randers tørnede sammen. Tacklingen endte med et direkte rødt kort til Emil Riis.
Afspil video
Retov om første træningsdag som cheftræner: ?Vi skulle have humør på efter et par hårde dage?
I dag var Martin Retovs første som midlertidig cheftræner i Brøndby, og hans primære fokus var, at få humøret op i truppen.
Afspil video
Anfører Röcker: Vi har manglet vores Brøndby-stil
Benedikt Röcker var både chokeret og rystet, da Alexander Zorniger blev fyret i mandags. Han mener, at Brøndby har manglet sin aggressive spillestil i foråret.
Afspil video
Lars Jacobsen til Robert Skov om mulig landsholdsdebut: Sig nu ja!
Åge Hariede, Lars Jacobsen, Ståle Solbakken og Robert Skov selv forholder sig til spørgsmålet om, hvorvidt Robert Skov skal være en del af det danske landshold.