Thierry Henrys svære kamp: Med et ben i hver VM-lejr

Thierry Henry, til venstre, er blevet en vigtig læremester for Romelu Lukaku, der indtil videre er belgiernes mest scorende spiller under VM. Foto: Darren Staples/Scanpix

Thierry Henrys svære kamp: Med et ben i hver VM-lejr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Thierry Henry er den mest omtalte person inden VM-semifinalen mellem Belgien og Frankrig. Som belgisk angrebstræner skal han sørge for, at hans egne landsmænd ikke når VM-finalen. Henry selv siger ingen ting, men franskmændene er opsatte på at få ham fortryde sit jobvalg.

Den største angriber i semifinalen mellem Frankrig og Belgien tirsdag aften i Moskva?

Tja, der er jo nok at vælge imellem på de to hold.

Lukaku, Hazard, Griezmann, Mbappé, Giroud er blot nogle af dem - udvalgte er mere end pænt.

Men det er ingen af dem.

Det er ingen af dem, der starter på banen.

For den allerstørste af dem alle sammen starter på bænken.

Og bliver på bænken.

Den belgiske bænk.

Derude sidder der nemlig en franskmand.

En legendarisk en af slagsen.

Gode, gamle Thierry Henry er manden bag den frygtede, belgiske offensiv. 14 mål har Belgien scoret ved denne slutrunde - flere end noget andet hold i turneringen.

Det er nok ikke helt urimeligt at give Thierry Henry en del af æren for det.

At han nu skal gelejde sine belgiske elever til succes mod Frankrig er selvfølgelig lidt specielt - og helt naturligt et emne op til tirsdagens brag.

De to hold
De formodede startopstillinger ser således udFrankrig

Loris, Hernandez, Varane, Umtiti, Pavard, Kanté, Pogba, Matuidi, Griezmann, Mbappé, Giroud.

Belgien

Courtois, Alderweireld, Kompany, Vertonghen, Chadli, Witsel, Fellaini, Carrasco, de Bruyne, Hazard, Lukaku

20.00 TV2 - SV1 - ARD

Rangnick fik ideen

Hvordan han er havnet på den belgiske bænk?

Ja, det var der faktisk også en del franskmænd, der spurgte sig selv, da aftalen faldt på plads for to år siden. Vel at mærke efter, at det franske landshold havde svigtet nationens tillid ved at tabe EM-finalen mod Portugal på egen bane - uden at score i finalen.

Det naturlige havde vel været, at han var blevet tilknyttet sit eget lands hold, men præsidenten for det franske fodboldforbund, Noël Le Graët, viste ingen tegn på fortrydelse, da Henry havde skrevet under med belgierne.

- Jeg har ikke megen kontakt til Thierry, og Didier (landstræner Didier Deschamps, red.) har jo også det mandskab, han skal bruge. Jeg er heller ikke sikker på, at to så stærke personligheder ville kunne fungere sammen, sagde Noël Le Graët.

Det var ifølge den engelske avis The Guardian oprindelig tyskeren Ralf Rangnicks ide med Thierry Henry som angrebstræner for belgierne. Rangnick var selv i spil som afløser for landstræner Marc Wilmots efter EM i 2016, og da Roberto Martinez så blev foretrukket, overtog han tyskerens ide og ansatte Henry som sin anden assistent.

Og det var og er sådan, Thierry Henry vil betragtes. Som den mindst vigtige del af trænerteamet. Som en slags lærling.

Han fik ved ansættelsen hos det belgiske fodboldforbund lov til at beholde sit job som ekspert for den engelske tv-station Sky og donerede samtidig sin beskedne løn på omkring 10.000 euro om måneden - cirka 75.000 - til velgørenhed.

Der skulle ikke gøres noget stads ud af den aftale, og bortset fra et enkelt interview med en belgisk tv-station lige efter ansættelsen, har Henry holdt sig ude af rampelyset.

- Jeg er ikke landstræner, jeg er ikke engang assistent, jeg er tredje træner. Jeg har sagt til alle, de skal slappe af, det her er ikke et Thierry Henry-show, jeg er her for at hjælpe holdet og træneren. Han bestemmer, og som træner skal du ikke begynde at snakke om, hvad du har opnået som spiller. Og som træner har jeg intet opnået, fastslog Thierry Henry - og holdt så siden sin mund.

Træneren er et idol

Men selv om hans fortid som spiller ikke umiddelbart gør ham til en god træner, gør den ham stadig til et idol. 123 kampe og 51 mål for Frankrig, verdensmester, europamester, Champions League-vinder og fem gange national mester - det er ikke hvem som helst beskåret, og der er masser af fortællinger om, hvordan de belgiske spillere var ved at dåne af begejstring, da de første gang mødte ham til en landsholdssamling.

Flere af dem er vokset op med idolplakater af Henry på børneværelset, og Chelsea-angriberen Michy Batshuayi, ivrig bruger af sociale medier, lagde med det samme et billede ud af sig selv og Henry med teksten:

- Learning from the best.

Og det er så det, de har gjort og stadig gør, de belgiske angribere - lærer af den bedste.

Thierry Henry holder sig klædeligt i baggrunden til træningen, når Roberto Martinez styrer øvelserne. Franskmanden sætter kegler op, samler kegler sammen og styrer de offensive dødbolde. I al stilfærdighed.

Ind imellem spiller han så også med, og lidt som når vores egen Michael Laudrup på sine trænerstationer har imponeret sine elever, har den kun 40-årige Henry ved adskillige lejligheder vist de belgiske landsholdsspillere, at han kan endnu.

Men han er ikke spiller, han er træner - og lærer. Og uden for banen snakker han meget, spillerne lytter meget.

Den belgiske VM-topscorer Romelu Lukaku var ifølge belgiske medier en af de første, der bankede på angrebstrænerens dør - klar til at lære, klar til at blive bedre.

- Jeg lærer af ham hver dag. Hvordan man bevæger sig, hvordan man tager imod bolden, hvordan man afslutter. Jeg vil gerne lure hans måde at score på af, og jeg er på vej. Jeg er der ikke helt endnu, men jeg er på vej, siger Romelu Lukaku, der indtil videre har luret Henry så meget af, at det er blevet til fire VM-scoringer - alle ud af åbent spil. På den front er hans slutrundens bedste.

En speciel kamp

Og de fire scoringer har bidraget væsentligt til at bringe Belgien i en position blandt de bedste fire i verden. Der har landsholdet ikke været i i 32 år.

Forude venter en semifinale mod Frankrig.

Det er i forvejen en speciel kamp. Den franske angriber Olivier Giroud kaldte det forleden en slags derby, fordi de to lande har masser af fælles historie, og fordi de to hold mønstrer adskillige spillere, der kender hinanden fra klubfodbolden i England.

Og så er der lige det der med Thierry Henry.

Et tema, som også de franske landsholdsspillere er blevet bedt om at forholde sig til under hele slutrunden. Spørgsmålene tog til efter kvartfinalerne forleden.

- Jeg ville helt sikkert have foretrukket, at han var med vores hold, at han gav os gode råd, og det er meget specielt at have ham imod os i så stor en kamp. Men vi må jo overbevise ham om, at han valgte forkert, da han valgte Belgien, siger Olivier Giroud.

Thierry Henry selv siger som nævnt ingen ting, men den franske back Lukas Hernandez satte forleden måske de rigtige ord på den splittede følelse, verdensstjernen må sidde med tirsdag aften i Moskva.

- Hvis vi vinder, tror jeg stadig, at han på en eller anden måde vil være tilfreds. Han er trods alt franskmand, sagde Lukas Hernandez om verdensstjernen med et ben i hver VM-lejr.

Thierry Henrys svære kamp: Med et ben i hver VM-lejr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
AGF: SENESTE VIDEO
Afspil video
Highlights: Amini så rødt og Kasper Junker-kasse i 5-måls drama
AC Horsens spillede søndag mod AGF i årets Superliga. Det blev en hårdt spillet kamp som begge hold havde chancerne for at vinde. Horsens endte dog med at trække sig sejrsrigt ud af kampen, som endte 3-2.
Afspil video
Optakt til Horsens - AGF: Kasper Junker kan sagtens true AGF
AC Horsens tager i dag imod AGF, et opgør der sagtens kan blive en underholdene affære. Den tidligere AGF-angriber, Kasper Junker, har tager skiftet til Horsens og skal nu møde sin tidligere klub.
Afspil video
Bo Henriksen inden Horsens - AGF: Kasper Junker ser fremragende ud
Vi snakkede med Bo Henriksen inden opgøret mod AGF. Bo Henriksen gav en status på hvor god form deres nye angriber er i.
Afspil video
Highlights: AGF måtte dele da de tog imod Vendsyssel i en chancerig kamp
Det blev en uafgjort, da AGF tog imod Vandsyssel, i Århus. Det blev et intenst opgør, som begge mandskaber kunne have vundet.
Afspil video
Highlights: Ubesejrede AGF hentede tre point i Hobro
Kampen endte 0-2 til gæsterne, hvor Mustafa Amini og Jens Stage blev aftenens målscorere.
SUPERLIGA: SENESTE VIDEO
Afspil video
Troels Bech om hans Brøndby-stop: Brøndby står nu et stabilt og sundt sted
Troels Bech stopper i Brøndby og han fortæller her i indslaget, hvorfor han har taget beslutningen.
Afspil video
Highlights: AaB og Vejle gik til stålet i intenst remis
Der var krig på kniven mellem AaB og Vejle i en kamp, der var præget af hårde dueller og to hold, der begge kom tæt på at stjæle sejren i slutminutterne.
Afspil video
Flemming Povlsen om Uffe Bech: Jeg kan ikke se, hvor der skulle være plads til ham
Uffe Bech vil gerne fortsætte længere tid i Brøndby end blot til vinter, men er det en realistisk mulighed? Flemming Povlsen og Lars Jacobsen giver deres vurdering.
Afspil video
Aftale stopper til vinter: Uffe Bech håber på at kunne blive endnu længere tid i Brøndby
Brøndby har indgået en lejeaftale med Hannover 96-spilleren, Uffe Bech. Aftalen udløber til vinter, men Bech håber på, at alle parter kan blive enige, så han kan blive endnu længere tid i Brøndby.
Afspil video
Rundens mål: Alle målene fra niende runde af Superligaen
Det blev til nederlag til både FCK og Brøndby i den niende runde af Superligaen, vi blev dog forkælet med en masse mål. Vi har samlet dem alle i en lækker lille målpakke.