Træneren fra Thy kan ikke se sig selv andre steder end Aarhus

Heine Eriksen, træneren i Aarhus United, er blevet så glad for Aarhus, at han ikke kan se sig selv bo andre steder permanent. Foto: Axel Schütt

Træneren fra Thy kan ikke se sig selv andre steder end Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For Heine Eriksen er hårdt arbejde, drive og udvikling vigtigt. Derfor er han vild med at være i Aarhus og United.

HÅNDBOLD: - Enten var man på havnen, eller i håndboldhallen eller på fodboldstadion, siger Heine Eriksen, træneren i Aarhus United, om sin opvækst i Thy.

Han er født og opvokset i en arbejderfamilie i Thisted. Hans far arbejdede på havnen, hvor Heine selv også har tilbragt mange timer. Han brugte dog endnu flere timer i håndboldhallen. Men dyderne fra havnearbejderne sidder stadig i ham. Hårdt arbejde er en dyd, og det betaler sig også i håndboldhallen.

Træneren har altid haft sine ben plantet solidt i den jyske muld. Karriereplanlægning har han ikke gjort sig i. Det har været et job ad gangen, hvor han ikke har tænkt store tanker om, hvordan han vil gøre sig bedst muligt egnet til et drømmejob. For han har aldrig rigtig drømt om et specielt job. Der har ikke været en stor forkromet plan.

- Jeg har bare været i de jobs, jeg har haft. Så har jeg gang på gang været heldig, at der er nogle, der har henvendt sig til mig og tilbudt mig et nyt job, siger Heine Eriksen.

Hans karriere er på en måde bygget på tilfældigheder. Han har eksempelvis aldrig skrevet en ansøgning. Derfor er det også tilfældigt, at han er endt i Aarhus. Det var en kæreste, der trak ham til byen i sin tid. Forholdet mellem de to holdt ikke. Heine Eriksen blev dog i byen, og med tiden er han kun blevet mere vild med at bo i Aarhus.

Han har slået sig ned her, og han regner ikke med, at han nogensinde kommer til at bo et andet sted permanent. Det eneste, der kan lokke ham væk ville være et udenlandsophold - men det vil så også kun være et ophold. For han vil altid vende hjem til Aarhus.

Fakta
Heine Eriksen er født og opvokset i Thisted, hvor han også havde sin første trænertjans.Han læste seks semestre på samfundsfag på Aalborg Universitet.

Trænerkarrieren startede for alvor, da han assistenttræner i Ikast FS. Sæsonen efter var han cheftræner i klubben.

Klubholds-karrieren har senere bragt ham forbi VRI, Horsens, Frederikshavn, Randers og nu Aarhus United. Sideløbende har han været ansat i DHF siden 2003, hvor han har været træner for samtlige landshold på damesiden. I dag er han træner for U-17 landsholdet.

Privat bor Heine Eriksen i en lejlighed i Aarhus C. Han bor der alene, men hans bonusdatter, Isabel, har et værelse i lejligheden og er der et par dage om ugen.

Han har boet i byen siden 1996 og kan ikke forestille sig, at han nogensinde kommer til at slå sig ned andre steder.
Heine Eriksen har siden 2003 været ansat i DHF. Her har bestredet samtlige trænerjobs på kvindesiden. Arkivfoto: Jan Christensen / Scanpix
Heine Eriksen har siden 2003 været ansat i DHF. Her har bestredet samtlige trænerjobs på kvindesiden. Arkivfoto: Jan Christensen / Scanpix

Følt sig hjemme fra første fløjt

I 1996 flyttede han til Aarhus. Han havde mødt en pige fra byen. Han blev træner i VRI, hvor han var i et par sæsoner, inden Horsens HK i 1998 skrev kontrakt med ham. Der var han træner i fire "super sæsoner", som han selv omtaler dem.

Selvom det var super i hallen i Horsens, flyttede Heine Eriksen dog ikke fra Aarhus. Det gjorde han heller ikke, da der startede et nyt håndboldprojekt i Frederikshavn. Fox Team Nord fik hans underskrift, men heller ikke denne gang var han klar til at flytte fra den jyske hovedstad.

- Fra dag ét af, der har jeg bare følt mig hjemme. Der var sgu bare et eller andet ved byen, selvom Aarhus var noget helt andet dengang, siger Heine Eriksen.

Han har set byen ændre sig. Åen er blevet fritlagt, Aros har fået en regnbue, der er kommet en "Ø" på havnen, og over det meste af byen skyder nye huse i vejret.

- Lige meget hvor man kigger hen, så er der byggekraner. Det synes jeg er fedt, siger han.

Han kan lide, når tingene er i bevægelse. Stilstand er ikke ham. Der skal udvikles. Ske noget. Det er en af grundene til, at han nyder at arbejde med unge talenter. Men det er også vigtigt for ham, at der sker noget det sted han bor.

- Da jeg flyttede til byen i 1996, syntes århusianerne, at Aarhus var en storby, men det var bare en stor provinsby. Du kunne ikke mærke forskel på, om du var i Randers, Horsens eller Aarhus. Aarhus var selvfølgelig større - det var det eneste. Men jeg må bare sige, at det, der er sket med byen i den tid jeg har boet her, er helt fantastisk.

- Der var ikke nogen, der drømte om, at man skulle have "Aarhus Ø", at man skulle have en letbane. Man diskuterede, om man skulle gå ind foran eller bagved i bussen, siger Heine Eriksen.

I dag er et af de hedeste diskussionsemner om Aarhus skal have et nyt fodboldstadion. Heine Eriksen nyder at følge med i debatten. Den er fyldt med engagerede mennesker, og det er han vild med.

Hver gang Heine Eriksen kommer til en ny by, er noget af det han nyder mest at tage sine løbesko på og løbe en tur rundt, inden byen for alvor vågner. Han er fascineret af byer. En fascination der også knytter sig til hans interesse for samfundsfag. Hver gang han er på tur med ungdomslandsholdet, prøver han også at udfordre spillerne på holdet i deres viden om de steder, hvor holdet spiller.

Håndboldens eksplosion

Selvom Heine Eriksen altid har været interesseret i håndbold, har det ikke ligget klart, at det skulle være, noget han kunne leve af.

Trænerkarrieren startede hjemme i Thisted. Klubbens bedste hold var på kvindesiden, og derfor blev han kvindetræner. Han ville arbejde med de bedste.

Han mente dog også, at han skulle lave andet end at stå i håndboldhallen. Der var ikke kun harpiks i hovedet på ham. Han er interesseret i politik, og hvordan samfundet skal være, og derfor søgte han ind på samfundsfag på Aalborg Universitet. Han læste et par år, men fik ikke færdiggjort uddannelsen. Trænergerningen havde et fast tag i ham. Først hev den ham til Ikast, hvor han havde et år som assistent og efterfølgende var cheftræner.

- Det var i den tid, hvor håndbolden for alvor begyndte at eksplodere. Der kom professionelle tilstande, ligastruktur og spillerne begyndte at få kontrakter, siger Heine Eriksen.

- Så jeg tog orlov fra universitetet med en ide om, at jeg skulle prøve at være træner i et par år, og så skulle jeg tilbage og gøre uddannelsen færdig. Men jeg har stadig orlov, jeg ved ikke, om jeg stadig står på en liste deroppe, fortsætter han, mens han griner.

En hårdtarbejdende overlever

Loyalitet er vigtigt for Heine Eriksen. Igennem mange år har han været firmaets mand i Dansk Håndbold Forbund.

I 2001 blev han kontaktet af den daværende A-landstræner, Jan Pytlick. På det tidspunkt var Heine Eriksen træner i Horsens. Landstræneren ville mødes i Aarhus. Heine Eriksen troede umiddelbart bare, at Pytlick var på gennemkørsel og ville snakke med ham om nogle af hans spillere, men det viste sig, at han havde andre planer.

Jan Pytlick havde nemlig et tilbud til ham. Han ville have ham ind i forbundet, hvor han skulle være chef for ynglinge-landsholdet. Heine Eriksen havde overhovedet ikke overvejet, om det var en vej han ville, men han endte med at takke ja.

Siden har han været ansat i DHF. Der er ikke det trænerjob i forbundet han ikke har bestredet. Han har stået i spidsen for samtlige ungdomslandshold, været talentkoordinator og talentchef - og i perioden efter Jan Pytlicks fyring frem til Klavs Bruun Jørgensen, var han tilmed træner for landsholdet i nogle få kampe. Han har "overlevet" flere cheftrænere og sportslige setups.

- Jeg tror og håber, at det er, fordi jeg har lavet et godt stykke arbejde. Jeg har været stabil, passet mit job og lagt rigtig mange timer i det, siger Heine Eriksen.

- Som ungdomslandstræner har jeg aldrig gået efter at blive A-landstræner, og det er måske også en af grundene til, at jeg har været i DHF i så mange år. Jeg tror godt, at folk har vidst det. Så hver gang der er kommet en ny landstræner, har han roligt kunne holde fast i mig, for han har ikke været nervøs for, at jeg havde ambitioner om at overtage jobbet, siger træneren.

I det meste af tiden som træner i DHF har han lavet talentarbejde. Han har arbejdet med stort samtlige talenter i dansk kvindehåndbold og set en stor del af talenterne internationalt.

Derfor var han en interessant træner for Aarhus United, da klubben rejste sig i asken fra SK Aarhus. For det var talentudvikling, der skulle drive klubben - og til det var Heine Eriksen skræddersyet.

Overraskende udvikling

I denne sæson har de unge talenter drevet det vidt for Aarhus United. De har overrasket stort set alt og alle i dansk håndbold ved at spille sig i slutspillet i kvindernes bedste håndboldrække. Hårdt arbejde og et stort drive har ført dem godt på vej. Holdet har udviklet sig så meget, så eksperterne nu spår, at de i den kommende sæson igen kan være med i slutspillet og måske - ligesom de var i år - være med i spillet om semifinalepladserne.

Ligesom byen Aarhus er under konstant udvikling, udvikler Aarhus United og ikke mindst spillerne sig. Udviklingen af håndboldholdet er dog gået hurtigere end Heine Eriksen turde drømme om. Han har det godt i klubben, nyder at se, hvordan tingene forandrer sig - både på håndboldbanen, men også i byen. Det er derfor, at han for nylig satte sin underskrift på en forlængelse af aftalen med klubben, så den nu løber til sommeren 2023.

Mandag eftermiddag spiller hans hold, Aarhus United, sin sidste kamp i sæsonen 2018/19. På hjemmebane møder de Viborg HK 16.00.

Træneren fra Thy kan ikke se sig selv andre steder end Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
AGF: SENESTE VIDEO
Afspil video
Highlights: Patrick Mortensen reddede ét point hjem for AGF på trods af kæmpe målmandsbrølere
Mandagens kamp mellem AGF og Vejle endte 2-2, efter AGF?s målmand Kamil Grabara havde disket op med to store målmandsfejl. Jens Stage og Patrick Mortensne sørgede for AGF?s to mål, mens Allan Sousa og Jonas Andersen lavede gæsternes.
Afspil video
Povlsen om David Nielsens kontraktforlængelse: Man skal præstere for at forlænge
Flemming Povlsen giver sin holdning om David Nielsens præstation som træner, og om Nielsen og bestyrelsen i AGF skal blive enige om en kontraktforlængelse.
Afspil video
Lars Jacobsen om AGF: Hvis ingen trænere lykkes, så peger pilen andre steder hen i butikken
Efter AGF?s missede top 6-placering, diskuterede Lars Jacobsen og Flemming Povlsen den nuværende situation i klubben.
Afspil video
David Nielsen: Vi er selvfølgelig ikke tilfredse med, at vi ikke kommer i top seks
Hør David Nielsen udtale sig om AGF?s missede top seks-situation.
Afspil video
Freder AGF-chef David Nielsen her efter misset top seks? ?100 pct opbakning"
Sportschef Peter "PC" Christiansen virker til at frede træner David Nielsen i dette interview. Bedøm selv.
SUPERLIGA: SENESTE VIDEO
Afspil video
Ståle Solbakken om Viktor Fischers skade: Han mangler de sidste fem procent
Viktor Fischer er løbet ind i en ny skade og FCK-træner, Ståle Solbakken, udtaler, at han bare mangler fem procent og han håber, at Fischer er klar til næste weekend.
Afspil video
Stor utilfredshed i Vendsyssel-lejren: Vi bliver bortdømt igen
Vendsyssel-anfører Alexander Juel Andersen og cheftræner Jens Berthel Askou var langt fra tilfredse med længden af overtiden der blev spillet, da Hobro sikrede sig et 3-3-resultat i Hjørring i søndags.
Afspil video
Fra Daramys Debut-mål til Tibblings kasse med knæet: Her er alle målene fra Superliga-runden
Der blev scoret en masse fantastiske mål i denne Superliga-runde, og her kan du se dem i en samlet målpakke.
Afspil video
Highlights: Patrick Mortensen reddede ét point hjem for AGF på trods af kæmpe målmandsbrølere
Mandagens kamp mellem AGF og Vejle endte 2-2, efter AGF?s målmand Kamil Grabara havde disket op med to store målmandsfejl. Jens Stage og Patrick Mortensne sørgede for AGF?s to mål, mens Allan Sousa og Jonas Andersen lavede gæsternes.
Afspil video
Alle weekendens Superliga-mål i ét klip
Superligaen leverede en underholdende weekend, og her får du alle weekendens mål.