VM-klumme: VM overrasker altid

Emil Foldager, journalist på Stiftens sportsredaktion. Foto: Axel Schütt

VM-klumme: VM overrasker altid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Før dette VM gik i gang, var det nok de færreste, der havde spået, at Kroatien og England ville møde hinanden i semifinalen. Tyskland, Spanien og Brasilien var favoritterne. De ville i hvert fald nå langt.

Sådan blev det ikke. I min verden er det noget af det, der gør et VM levende. Grunden til, at det aldrig bliver kedeligt. Og til at VM altid er fedt. Overraskelserne. Ved turneringen i 2014 var det Columbia og Costa Rica, der tog verden med storm. Begge hold havde dog kvartfinalen som endestation.

I år er vi dog sikre på at få en overraskelse i finalen. Og det er med to hold, der har spillet overbevisende. England har anlagt sig en mere ydmyg stil, end vi har set ved mange slutrunder. De er langt om længe kommet over deres straffesparksforbandelse, og med en rolig manager og en spillertrup, der virker afklaret, har de endelig fået et hold, der gør sig gældende ved en slutrunde. Derfor er der mange fodboldfans, der nu håber, at "fodbolden kommer hjem".

Kroatien er dog det hold, der har vundet mit hjerte ved denne slutrunde. Holdet er bygget ret klassisk op. En solid forsvarskæde, med to store midtstoppere i Dejan Lovren og Domagoj, der kan afvise de fleste angrebspillere, og ser så store og uhyggelige ud, at de kunne bijobbe som dørmænd på et diskotek i Randers.

Så har de i mine øjne slutrundens bedste midtbane. På kanterne ligger de to lyn Ante Rebic og Ivan Perisic. De spæner frem og tilbage i en hulens fart, og er evigt farlige, hvis kroaterne får en omstilling. Centralt ligger de to magiske teknikere Luka Modric og Ivan Rakitic, der smyger om sig med sukkerbolde, men samtidig har formået at holde balancen på et hold, der ellers har et ry for let at kunne miste fatningen.

I front ligger Mario Mandzukic og Andrej Kramaric. Selvom førstnævnte er et ordentligt skur, og derfor nemt kunne have en tendens til bare at blive inde i det lille felt, og agere som en klassisk targetman, er der langt mere bevægelse i angrebene. Han løber ude på siderne, og slår ofte indlæg.

Angrebsmakkeren Andrej Kramaric er en anden type. Han har en evne til at se hvor der kan opstå plads i modstandernes forsvar og så time sit løb ind i rummet, sådan at han kan få en aflevering og skyde på mål. Senest så vi det i kvartfinalen mod Rusland, hvor Mandzukic havde bolden på kanten af feltet, Kramaric stoppede op på kanten af feltet, og skabte på den måde rum til sig selv. Da Mandzukic kiggede op, viste Kramaric med hånden hvor han ville have bolden, og så kunne han nemt score.

Med andre ord har Kroatien et rigtig godt hold. Der er spillere fra Real Madrid, Barcelona, Juventus og så videre. De er allerede blevet presset ud i to straffesparkskonkurrencer i ligeså mange knockoutkampe og de har vundet dem begge. I begge kampe har kroaterne dog været favoritter, og det billede vender nok en smule i kampen mod England.

Det tror jeg kan være en fordel for det lille balkanland. Derfor tror jeg, selvom jeg bliver upopulær hos mange anglofile fodboldfans, at de kan de godt gå hen at nå finalen og også løbe med det hele. Det ville være ganske imponerende af et lille land med blot 4,1 millioner indbyggere.

Det eneste problem er blot, at hver gang jeg har sagt at et bestemt hold vinder, så er de røget ud i den efterfølgende kamp. Sådan er det gået med både Tyskland, Spanien og Brasilien. Men jeg håber, at det bliver Luka Modric, der kan hæve trofæet i Moskva.

De er allerede blevet presset ud i to straffesparkskonkurrencer i ligeså mange knockoutkampe og de har vundet dem begge. I begge kampe har kroaterne dog været favoritter, og det billede vender nok en smule i kampen mod England.
Fakta
På skift byder en række af avisens journalister ind med et personligt syn på VM - det igangværende og alle de tidligere, der lever videre oppe i vores hoveder.

I dag er det sportsredaktionens Emil Føns Foldager. Han er tosset med sport og synes, ligesom mange andre, at VM i fodbold er noget af det fedeste. Derfor handler hans klumme om, hvorfor et VM er så særligt. I dag handler den om holdene vi ikke havde regnet med og særligt Kroatien som han mener er turneringens største overraskelse.
Luka Modric og Kroatien har været godt spillende under VM. Foto: Christian Hartmann/Ritzau Scanpix
Luka Modric og Kroatien har været godt spillende under VM. Foto: Christian Hartmann/Ritzau Scanpix

VM-klumme: VM overrasker altid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
AGF: SENESTE VIDEO
Afspil video
Highlights: Mirakuløst Mortensen-mål ødelagde Riddersholms hjemmedebut
Sønderjyske havde flere store chancer til at udligne Jens Stages tidlige føringsmål, men AGFs nye angriber skulle lukke affæren med et drømmemål.
Afspil video
Highlights: Kæmpe koks af Højbjerg grundlagde sejren for AGF i forårspremieren mod Esbjerg
AGF vandt fredag aften forårspremieren i Superligaen, da de på hjemmebane slog Esbjerg med 2-0. Tobias Sana stod for begge AGF?s scoringer, hvor den første kom efter en kæmpe foræring fra Esbjergs målmand Jeppe Højbjerg.
Afspil video
Highlights: AGF sejrede dybt inde i overtiden mod Hobro
AGF vandt årets sidste Superliga-kamp dybt inde i overtiden, da Pierre Kanstrup omsatte en dødbold til et målt.
Afspil video
Lars Jacobsen om David Nielsen: Han var én, jeg aldrig troede ville blive Superliga-træner
Der var fest og farver over David Nielsen som spiller. Hør hvad Lars Jacobsen har at sige om David Nielsens transformation fra spiller til træner.
Afspil video
Highlights: FC Nordsjælland sejrede efter sent AGF-selvmål
FC Nordsjælland vandt mandag aften 1-0 hjemme mod AGF på et sent selvmål.
SUPERLIGA: SENESTE VIDEO
Afspil video
Mukhtar ser fremad efter Zorniger-fyring: Vi skal spille vores spil og nyde fodbolden igen
Hany Mukhtar prøver at forholde sig positivt til hele Alexander Zorniger-episoden og fokusere på den kommende Randers-kamp.
Afspil video
Direkte rødt til Randers-spiller efter voldsom forseelse: Gense episode med Vavro her
Denis Vavro modtog en hård tackling i søndags, da FC København og Randers tørnede sammen. Tacklingen endte med et direkte rødt kort til Emil Riis.
Afspil video
Retov om første træningsdag som cheftræner: ?Vi skulle have humør på efter et par hårde dage?
I dag var Martin Retovs første som midlertidig cheftræner i Brøndby, og hans primære fokus var, at få humøret op i truppen.
Afspil video
Anfører Röcker: Vi har manglet vores Brøndby-stil
Benedikt Röcker var både chokeret og rystet, da Alexander Zorniger blev fyret i mandags. Han mener, at Brøndby har manglet sin aggressive spillestil i foråret.
Afspil video
Lars Jacobsen til Robert Skov om mulig landsholdsdebut: Sig nu ja!
Åge Hariede, Lars Jacobsen, Ståle Solbakken og Robert Skov selv forholder sig til spørgsmålet om, hvorvidt Robert Skov skal være en del af det danske landshold.