VM-klumme: VM overrasker altid

Emil Foldager, journalist på Stiftens sportsredaktion. Foto: Axel Schütt

VM-klumme: VM overrasker altid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Før dette VM gik i gang, var det nok de færreste, der havde spået, at Kroatien og England ville møde hinanden i semifinalen. Tyskland, Spanien og Brasilien var favoritterne. De ville i hvert fald nå langt.

Sådan blev det ikke. I min verden er det noget af det, der gør et VM levende. Grunden til, at det aldrig bliver kedeligt. Og til at VM altid er fedt. Overraskelserne. Ved turneringen i 2014 var det Columbia og Costa Rica, der tog verden med storm. Begge hold havde dog kvartfinalen som endestation.

I år er vi dog sikre på at få en overraskelse i finalen. Og det er med to hold, der har spillet overbevisende. England har anlagt sig en mere ydmyg stil, end vi har set ved mange slutrunder. De er langt om længe kommet over deres straffesparksforbandelse, og med en rolig manager og en spillertrup, der virker afklaret, har de endelig fået et hold, der gør sig gældende ved en slutrunde. Derfor er der mange fodboldfans, der nu håber, at "fodbolden kommer hjem".

Kroatien er dog det hold, der har vundet mit hjerte ved denne slutrunde. Holdet er bygget ret klassisk op. En solid forsvarskæde, med to store midtstoppere i Dejan Lovren og Domagoj, der kan afvise de fleste angrebspillere, og ser så store og uhyggelige ud, at de kunne bijobbe som dørmænd på et diskotek i Randers.

Så har de i mine øjne slutrundens bedste midtbane. På kanterne ligger de to lyn Ante Rebic og Ivan Perisic. De spæner frem og tilbage i en hulens fart, og er evigt farlige, hvis kroaterne får en omstilling. Centralt ligger de to magiske teknikere Luka Modric og Ivan Rakitic, der smyger om sig med sukkerbolde, men samtidig har formået at holde balancen på et hold, der ellers har et ry for let at kunne miste fatningen.

I front ligger Mario Mandzukic og Andrej Kramaric. Selvom førstnævnte er et ordentligt skur, og derfor nemt kunne have en tendens til bare at blive inde i det lille felt, og agere som en klassisk targetman, er der langt mere bevægelse i angrebene. Han løber ude på siderne, og slår ofte indlæg.

Angrebsmakkeren Andrej Kramaric er en anden type. Han har en evne til at se hvor der kan opstå plads i modstandernes forsvar og så time sit løb ind i rummet, sådan at han kan få en aflevering og skyde på mål. Senest så vi det i kvartfinalen mod Rusland, hvor Mandzukic havde bolden på kanten af feltet, Kramaric stoppede op på kanten af feltet, og skabte på den måde rum til sig selv. Da Mandzukic kiggede op, viste Kramaric med hånden hvor han ville have bolden, og så kunne han nemt score.

Med andre ord har Kroatien et rigtig godt hold. Der er spillere fra Real Madrid, Barcelona, Juventus og så videre. De er allerede blevet presset ud i to straffesparkskonkurrencer i ligeså mange knockoutkampe og de har vundet dem begge. I begge kampe har kroaterne dog været favoritter, og det billede vender nok en smule i kampen mod England.

Det tror jeg kan være en fordel for det lille balkanland. Derfor tror jeg, selvom jeg bliver upopulær hos mange anglofile fodboldfans, at de kan de godt gå hen at nå finalen og også løbe med det hele. Det ville være ganske imponerende af et lille land med blot 4,1 millioner indbyggere.

Det eneste problem er blot, at hver gang jeg har sagt at et bestemt hold vinder, så er de røget ud i den efterfølgende kamp. Sådan er det gået med både Tyskland, Spanien og Brasilien. Men jeg håber, at det bliver Luka Modric, der kan hæve trofæet i Moskva.

De er allerede blevet presset ud i to straffesparkskonkurrencer i ligeså mange knockoutkampe og de har vundet dem begge. I begge kampe har kroaterne dog været favoritter, og det billede vender nok en smule i kampen mod England.
Fakta
På skift byder en række af avisens journalister ind med et personligt syn på VM - det igangværende og alle de tidligere, der lever videre oppe i vores hoveder.

I dag er det sportsredaktionens Emil Føns Foldager. Han er tosset med sport og synes, ligesom mange andre, at VM i fodbold er noget af det fedeste. Derfor handler hans klumme om, hvorfor et VM er så særligt. I dag handler den om holdene vi ikke havde regnet med og særligt Kroatien som han mener er turneringens største overraskelse.
Luka Modric og Kroatien har været godt spillende under VM. Foto: Christian Hartmann/Ritzau Scanpix
Luka Modric og Kroatien har været godt spillende under VM. Foto: Christian Hartmann/Ritzau Scanpix

VM-klumme: VM overrasker altid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
AGF: SENESTE VIDEO
Afspil video
Highlights: Amini så rødt og Kasper Junker-kasse i 5-måls drama
AC Horsens spillede søndag mod AGF i årets Superliga. Det blev en hårdt spillet kamp som begge hold havde chancerne for at vinde. Horsens endte dog med at trække sig sejrsrigt ud af kampen, som endte 3-2.
Afspil video
Optakt til Horsens - AGF: Kasper Junker kan sagtens true AGF
AC Horsens tager i dag imod AGF, et opgør der sagtens kan blive en underholdene affære. Den tidligere AGF-angriber, Kasper Junker, har tager skiftet til Horsens og skal nu møde sin tidligere klub.
Afspil video
Bo Henriksen inden Horsens - AGF: Kasper Junker ser fremragende ud
Vi snakkede med Bo Henriksen inden opgøret mod AGF. Bo Henriksen gav en status på hvor god form deres nye angriber er i.
Afspil video
Highlights: AGF måtte dele da de tog imod Vendsyssel i en chancerig kamp
Det blev en uafgjort, da AGF tog imod Vandsyssel, i Århus. Det blev et intenst opgør, som begge mandskaber kunne have vundet.
Afspil video
Highlights: Ubesejrede AGF hentede tre point i Hobro
Kampen endte 0-2 til gæsterne, hvor Mustafa Amini og Jens Stage blev aftenens målscorere.
SUPERLIGA: SENESTE VIDEO
Afspil video
Troels Bech om hans Brøndby-stop: Brøndby står nu et stabilt og sundt sted
Troels Bech stopper i Brøndby og han fortæller her i indslaget, hvorfor han har taget beslutningen.
Afspil video
Highlights: AaB og Vejle gik til stålet i intenst remis
Der var krig på kniven mellem AaB og Vejle i en kamp, der var præget af hårde dueller og to hold, der begge kom tæt på at stjæle sejren i slutminutterne.
Afspil video
Flemming Povlsen om Uffe Bech: Jeg kan ikke se, hvor der skulle være plads til ham
Uffe Bech vil gerne fortsætte længere tid i Brøndby end blot til vinter, men er det en realistisk mulighed? Flemming Povlsen og Lars Jacobsen giver deres vurdering.
Afspil video
Aftale stopper til vinter: Uffe Bech håber på at kunne blive endnu længere tid i Brøndby
Brøndby har indgået en lejeaftale med Hannover 96-spilleren, Uffe Bech. Aftalen udløber til vinter, men Bech håber på, at alle parter kan blive enige, så han kan blive endnu længere tid i Brøndby.
Afspil video
Rundens mål: Alle målene fra niende runde af Superligaen
Det blev til nederlag til både FCK og Brøndby i den niende runde af Superligaen, vi blev dog forkælet med en masse mål. Vi har samlet dem alle i en lækker lille målpakke.