VM-klumme: VM overrasker altid

Emil Foldager, journalist på Stiftens sportsredaktion. Foto: Axel Schütt

VM-klumme: VM overrasker altid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Før dette VM gik i gang, var det nok de færreste, der havde spået, at Kroatien og England ville møde hinanden i semifinalen. Tyskland, Spanien og Brasilien var favoritterne. De ville i hvert fald nå langt.

Sådan blev det ikke. I min verden er det noget af det, der gør et VM levende. Grunden til, at det aldrig bliver kedeligt. Og til at VM altid er fedt. Overraskelserne. Ved turneringen i 2014 var det Columbia og Costa Rica, der tog verden med storm. Begge hold havde dog kvartfinalen som endestation.

I år er vi dog sikre på at få en overraskelse i finalen. Og det er med to hold, der har spillet overbevisende. England har anlagt sig en mere ydmyg stil, end vi har set ved mange slutrunder. De er langt om længe kommet over deres straffesparksforbandelse, og med en rolig manager og en spillertrup, der virker afklaret, har de endelig fået et hold, der gør sig gældende ved en slutrunde. Derfor er der mange fodboldfans, der nu håber, at "fodbolden kommer hjem".

Kroatien er dog det hold, der har vundet mit hjerte ved denne slutrunde. Holdet er bygget ret klassisk op. En solid forsvarskæde, med to store midtstoppere i Dejan Lovren og Domagoj, der kan afvise de fleste angrebspillere, og ser så store og uhyggelige ud, at de kunne bijobbe som dørmænd på et diskotek i Randers.

Så har de i mine øjne slutrundens bedste midtbane. På kanterne ligger de to lyn Ante Rebic og Ivan Perisic. De spæner frem og tilbage i en hulens fart, og er evigt farlige, hvis kroaterne får en omstilling. Centralt ligger de to magiske teknikere Luka Modric og Ivan Rakitic, der smyger om sig med sukkerbolde, men samtidig har formået at holde balancen på et hold, der ellers har et ry for let at kunne miste fatningen.

I front ligger Mario Mandzukic og Andrej Kramaric. Selvom førstnævnte er et ordentligt skur, og derfor nemt kunne have en tendens til bare at blive inde i det lille felt, og agere som en klassisk targetman, er der langt mere bevægelse i angrebene. Han løber ude på siderne, og slår ofte indlæg.

Angrebsmakkeren Andrej Kramaric er en anden type. Han har en evne til at se hvor der kan opstå plads i modstandernes forsvar og så time sit løb ind i rummet, sådan at han kan få en aflevering og skyde på mål. Senest så vi det i kvartfinalen mod Rusland, hvor Mandzukic havde bolden på kanten af feltet, Kramaric stoppede op på kanten af feltet, og skabte på den måde rum til sig selv. Da Mandzukic kiggede op, viste Kramaric med hånden hvor han ville have bolden, og så kunne han nemt score.

Med andre ord har Kroatien et rigtig godt hold. Der er spillere fra Real Madrid, Barcelona, Juventus og så videre. De er allerede blevet presset ud i to straffesparkskonkurrencer i ligeså mange knockoutkampe og de har vundet dem begge. I begge kampe har kroaterne dog været favoritter, og det billede vender nok en smule i kampen mod England.

Det tror jeg kan være en fordel for det lille balkanland. Derfor tror jeg, selvom jeg bliver upopulær hos mange anglofile fodboldfans, at de kan de godt gå hen at nå finalen og også løbe med det hele. Det ville være ganske imponerende af et lille land med blot 4,1 millioner indbyggere.

Det eneste problem er blot, at hver gang jeg har sagt at et bestemt hold vinder, så er de røget ud i den efterfølgende kamp. Sådan er det gået med både Tyskland, Spanien og Brasilien. Men jeg håber, at det bliver Luka Modric, der kan hæve trofæet i Moskva.

De er allerede blevet presset ud i to straffesparkskonkurrencer i ligeså mange knockoutkampe og de har vundet dem begge. I begge kampe har kroaterne dog været favoritter, og det billede vender nok en smule i kampen mod England.
Fakta
På skift byder en række af avisens journalister ind med et personligt syn på VM - det igangværende og alle de tidligere, der lever videre oppe i vores hoveder.

I dag er det sportsredaktionens Emil Føns Foldager. Han er tosset med sport og synes, ligesom mange andre, at VM i fodbold er noget af det fedeste. Derfor handler hans klumme om, hvorfor et VM er så særligt. I dag handler den om holdene vi ikke havde regnet med og særligt Kroatien som han mener er turneringens største overraskelse.

VM-klumme: VM overrasker altid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
AGF: SENESTE VIDEO
Afspil video
Highlights: Poulsens første brændte straffespark i Superligaen sikrede AGF point!
Jakob Poulsen havde før dagens opgør scoret på samtlige 16 straffesparks forsøg, som han har haft i Superligaen. I premiere-kampen mod AGF, fik kaptajnen dog gummiben og blevet reddet af Jovanovic.
Afspil video
Highlights: FCK spillede sig til europæisk fodbold efter sejr over AGF
FC København vandt hjemme 4-1 over AGF fredag aften og sikrede sig dermed en plads i Europa League-kvalifikationen.
Afspil video
Highlights: Backman og Pusic nedlagde Sønderjyske
AGF er klar til Europa League-playoffsfinalen mod FCK på fredag efter en samlet sejr på 4-2 mod Sønderjyske.
Afspil video
Highlights: AGF smed 2-0 føring over styr på hjemmebanen
Martin Pusic var brandvarm med to mål, men det skulle vise sig, at det ikke var nok for AGF, der gik helt ned med flaget det sidste kvarter mod Sønderjyske.
Afspil video
Steffen Rasmussen siger farvel: Vi var med, da klublegenden blev hyldet
Steffen Rasmussen spiller sin sidste sæson i AGF. I den forbindelse blev han hyldet af klubbens fans.
SUPERLIGA: SENESTE VIDEO
Afspil video
Superligaen ruller afsted - og vi har samlet alle målene lige her!
Runde 1 af Superligaen er færdig og vi er blevet forkælet fra start af! Vi har samlet alle målene fra den netop overstået runde.
Afspil video
Highlights: Erceg og Wilczek førte Brøndby til sejr i Randers!
Sidste kamp i Superligaens første runde blev afviklet i det kronjyske, hvor Randers tog imod Brøndby. Kampen endte 0-2 til gæsterne med målscorerne Ante Erceg og Kamil Wilczek.
Afspil video
Highlights: Fischer brænder straffe i overtiden og sikrer Horsens-sejr!
Det blev en yderst dramatisk debut-kamp i Parken, da FC København og AC Horsens tørnede sammen. I anden halvleg kom gæster på både 0-1 og 0-2. Det lykkedes dem også at tage alle tre point med hjem efter at være hårdt presset i de døende minutter.
Afspil video
Highlights: Vendsyssel slog OB i hæsblæsende Superliga-debut
Vendsyssel FF fik en drømmestart på Superligaen med en 3-2-sejr over OB i en hæsblæsende kamp, der også bød på et rødt kort.
Afspil video
Drømmestart i Superligaen: Vendsyssel bringer sig foran mod OB
Vendsyssel har fået en drømmestart på Superligaen med et føringsmål mod OB i åbningskampen.