40 år på bagen som fuglekigger

Joy Klein er lokalkoordinator for Atlas projektet i Syddjurs Kommune og er som oftest ude hver dag for at kigge efter fugle. Foto: Privat

40 år på bagen som fuglekigger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er forår og dermed yngletid for fuglene. Dansk Ornitologisk Forening har nok at se til, da de er ved at kortlægge Danmarks ynglefugle i et projekt, der blev startet i 2014. Joy Klein er Lokalkoordinator for projektet i Syddjurs Kommune og har kigget på fugle i over 40 år.

SYDDJURS: Hvis folk i løbet af de kommende måneder møder en eller flere personer med en kikkert, der lusker rundt i nabolaget, er der formodentlig ikke tale om spionage. Højst sandsynligt er det et medlem af Dansk Ornitologisk Forening, DOF, der spejder efter ynglefugle.

I 2014 påbegyndte foreningen et fireårigt landsdækkende projekt under navnet Atlas III, som har til formål at kortlægge Danmarks ynglefugle. Projektet er nu gået ind i sit sidste år.

Lokalkoordinator Joy Klein har været med fra projektets start og interessen for fugle er kun blevet større efter så mange år bag kikkerten.

- Jeg synes, det er vigtigt, at vi får så gode resultater som muligt. Det er interessant at se, hvordan ynglefuglebestandene har ændret sig. Og så er det utrolig dejligt at komme ud i den friske luft og ud til steder, man ikke normalt kommer, siger Joy Klein.

Joy er pensioneret, så der er rig mulighed for at bruge mange af de vågne timer på at kigge på fugle.

- Jeg kommer meget ud ved Stubbe Sø og Ørnbjerg Mølle. Men Syddjurs er et dejligt sted, og der er mange andre gode fuglelokaliteter. Når vi skal bestemme fugle, så lytter vi faktisk primært efter deres sang og bruger ikke kun øjnene. Det er langt nemmere at finde og genkende fuglene på deres sang. Ofte kan det være svært at se fuglene for træernes blade, siger Joy, der efter over 40 år som fuglekigger kender til de fleste fugle på baggrund af deres sang.

Fakta om Atlas projektet
Atlas III's formål er at levere helt opdateret dokumentation for den aktuelle udbredelse af alle ynglende fuglearter i Danmark, samt beregne tætheder og bestandsestimater for de mest almindelige fuglearter i ynglesæsonen og om vinteren.

Resultater vil blive sammenlignet med arternes udbredelse i 1970'erne og 1990'erne og blandt andet vise arternes udviklingstendenser.
Til Atlas-undersøgelsen er Danmark opdelt i 2262 kvadrater på 5x5km. Det er frivillige fra DOF, der registrerer de forskellige ynglende fuglearter i hvert kvadrat. Foto: Privat
Til Atlas-undersøgelsen er Danmark opdelt i 2262 kvadrater på 5x5km. Det er frivillige fra DOF, der registrerer de forskellige ynglende fuglearter i hvert kvadrat. Foto: Privat

Sammenligner data fra tidligere projekter

Resultaterne sammenlignes med tallene fra de forrige atlasprojekter, der blev foretaget tilbage i 1970'erne og 1990'erne. Ved at sammenligne tallene kan man påvise ændringer i de enkelte fuglearters bestande og udbredelse, som kan bruges til forskning, forvaltning og almen interesse.

Til Atlas-undersøgelsen er Danmark opdelt i 2262 kvadrater på 5x5 kilometer. Det er frivillige fra DOF, som registrerer de forskellige ynglende fuglearter i hvert kvadrat.

Syddjurs Kommune er delt op i 42 kvadrater, og fuglekiggerne har allerede fundet mange ynglefuglearter i de fleste kvadrater.

- Efter tre år kan vi allerede se, at tendenserne i fuglebestanden i kommunen afspejler tendenserne på landsplan, siger Joy Klein, der er koordinator for optællingerne i Syddjurs.

- Vi kan se, at visse fuglearter er gået tilbage i forhold til tidligere. Det gælder for eksempel spurvehøg, nattergal, fuglekonge og broget fluesnapper. Til gengæld er der andre arter, såsom trane, ravn og havørn, der er gået frem. Desuden har den røde glente spredt sig en del i kommunen. Det er rigtig fint, da det er en flot og elegant fugl og tilmed udpeget som "Kommunens fugl", fortæller hun.

Selv om ornitologerne prøver at dække så mange lokaliteter som muligt, kan de ikke komme alle vegne. Derfor er det en stor hjælp, hvis man som borger i Syddjurs såvel som alle andre kommuner, giver et tip til Dansk Ornitologisk Forening, hvis man har kendskab til et ynglepar af en af de mere usædvanlige fuglearter.

Efter tre år kan vi allerede se, at tendenserne i fuglebestanden i kommunen afspejler tendenserne på landsplan. Vi kan se, at visse fuglearter er gået tilbage i forhold til tidligere. Det gælder for eksempel spurvehøg, nattergal, fuglekonge og broget fluesnapper. Til gengæld er der andre arter, såsom trane, ravn og havørn, der er gået frem
Joy Klein, lokalkoordinator i Syddjurs Kommune

40 år på bagen som fuglekigger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce