Alarmklokkerne ringer for bosætningen i Syddjurs


Alarmklokkerne ringer for bosætningen i Syddjurs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tilflytningen er lavere end forventet. Det giver problemer for et nyvalgt byråd.

Det kniber med at få nye borgere til Syddjursland. Tilflytningen lever ikke op til byrådets forventninger, og det rammer blandt andet forventede skatteindtægter fra nye borgere. Bosætningen bliver et af de hede emner i det ny byråd, som på tirsdag vælges ved byrådsvalget.

»Bosætningen er afgørende vigtig på sigt. Ellers går vores forsøgerbrøk helt amok i forkert retning,« understreger borgmesterkandidat Claus Wistoft (V).

I 2010 flyttede uventet mange mennesker til Syddjurs Kommune, og det fik de lokale politikere til sætte forventningerne højt i 2011 og 2012.

Men tilflytningen er gået i stå. 1. januar 2013 stod det reelle befolkningtal i Syddjurs Kommune på 41.894, og det var 148 personer færre end forventet. Siden er befolkningstallet faldet yderligee. I 2012 skuffede bosætningen også, da der kom 117 personer færre end politikerne forudsagde i de kommunale prognoser.

I byrådet er der enighed om, at det kræver særligt fokus at tiltrække familier og andre med fortsat tilknytning til arbejdsmarkedet. Det vil give de skatteindtægter, som skal betale for et voksende plejebehov på grund af flere ældre borgere i især Ebeltoft.

»Bosætning er afgørende. Men når vi taler om det stærkt stigende antal ældre, har vi ofte fokus på skavanker og udgifter. Men ældre er også en ressource - både i form af livskraft, erfaringer og penge, som de bringer med til kommunen. Det ændrer dog ikke vores demografiske udfordring,« påpeger borgmesterkandidat Jesper Mathiesen (S).

På grund af den svigtende bosætning har byrådet nedjusteret prognoserne for befolkningstallet. Desuden er der skruet i kommunens byggeprogram, som blandt andet kridter stregerne op vedrørende nye udstykninger.

»Der skal satses på tilvækst fra Aarhus, der ikke selv kan rumme den voldsomme befolkningstilvækst. Syddjurs har noget at tilbyde. Vi skal have massiv udstykning tæt på Djurslandsmotorvejens begyndelse,« vurderer borgmesterkandidat Hardy Vinter (BL).

I indsatsen for bosætning på Syddjursland arbejder byrådet med forskellige bånd. Et af dem snor sig langs Kalø Vig, mens et andet har jernbanenettet på Djursland som afsæt.

Claus Wistoft understreger, at Syddjurs Kommune hele tiden bør have byggegrunde til salg. Ifølge Hardy Vinter skal der samtidig tænkes alternativt.

»Nye boformer vil være attraktive for de mange ældre. Rigtigt mange er raske og økonomisk velfunderede i en meget høj alder. Absolut et aktiv for kommunen,« påpeger han.

Ifølge den Syddjurs Kommunes nyeste befolkningsprognose vil der i 2025 være 43.972 personer i Syddjurs Kommune. Det er 2.078 flere end i dag.

Alarmklokkerne ringer for bosætningen i Syddjurs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce