Beboere bekymret for støvudslip fra Sabro Støberi

Sabro Støberi er en af Danmarks største producenter af håndformet støbegods. Støberiet bruger sand til deres forme, og når det sand skal køles ned gennem sandsiloerne, kommer der til tider en sky ud fra en af skorstenene. Foto: Tommy Loberg Jøns

Beboere bekymret for støvudslip fra Sabro Støberi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gennem tre et halvt år har Ulrik Møller forsøgt at få myndighederne til at gribe ind mod diffust støvudslip fra Sabro Støberi.

Små fine støvpartikler dækker et lille område af gårdspladsen ved Hornslet Værktøjsfabrik. Det ser ganske uskadeligt ud, men virkeligheden er formentlig en anden.

Partiklerne, der er magnetiske, består nemlig af jern, zink, silicium, aluminium, kobber, nikkel, mangan, platinium, titanium, tantal, klor, calcium og kvarts i en størrelse på 0,2- 5 mikrometer.

Ifølge Miljøstyrelsen betegnes den størrelse som fine partikler, der ender nede i lungernes bronkier, bronkioler og avioler og optages i blodet og give varige skader.

Og det er netop frygten for varige skader, der gennem de sidste tre et halvt år har fået Ulrik Møller til at kæmpe for langt større kontrol med Sabro Støberi eller Sabro A/S.

»Folk er bekymret for deres helbred. Vi fik Miljøstyrelsen til at lave en grundstofanalyse af nedfald fra tre forskellige steder sidste år, og den viste, at det med stor sandsynlighed stammer fra Sabro Støberi,« siger Ulrik Møller, der driver Hornslet Værktøjsfabrik cirka 300 meter fra Sabro Støberi.

Endnu tættere på ligger Gonge Danmark, der er leverandør af lærings- og undervisningsmaterialer. Faktisk er de naboer til Sabro Støberi, og det har ikke været uden problemer.

»Vi byggede virksomheden i oktober 2010, og der gik ikke lang tid, før vi kunne konstatere, at vores vinduesrammer var helt spækket med rustpletter. Det stammer fra de støvpartikler, som afhængig af vinden lander overalt i området,« siger René Svensson, der er ejer af firmaet og selv bor i Hornslet.

Myndighederne har da også givet Sabro A/S påbud om at forbedre sikkerheden, så der ikke kommer jernstøv ud i luften til beboerne i Hornslet på baggrund af den efterfølgende rapport og de indsamlede prøver i området. Men Miljøstyrelsens påbud af 20. februar 2013 drejer sig udelukkende om afkast U1, hvor der er lavet indskærpede retningslinjer for at undgå utætheder og huller, som Miljøstyrelsen konstaterede ved deres besøg 3.- og 11. juli 2012.

For Ulrik Møller er det ikke nok.

»Sandsiloerne har Sabro A/S hele tiden nægtet, at der kommer noget støv fra. Men det er ikke det, vi oplever, når dagligdagen kører. Myndighederne vil heller ikke høre på, at der skulle være noget fra siloerne, da deres undersøgelse viste, at det formentlig stammede fra bigbaggen ved U1,« siger Ulrik Møller, der har lagt en video med støv fra siloerne på Youtube.

Jernstøvet, som kan stamme fra Sabro Støberi, kan gøre stor skade på biler, vindueskarme og bygninger. Når jernet bliver vådt, begynder det nemlig at ruste.

»I 2010 gik fire firmaer sammen om en forsikringssag mod Sabro A/S for de skader, som der kom på firmabiler og privatbiler, der holdt parkeret på områder i nærheden af Sabro A/S. Det har taget lang tid, men nu har vi da fået vores penge,« fortæller Ulrik Møller, der gerne ser, at Sabro Støberi bliver i Hornslet.

»Så længe de ikke er til fare for beboerne.«

Beboere bekymret for støvudslip fra Sabro Støberi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce