Blodprop i hjertet: Ægtepar ventede 25 minutter på ambulance

Lisbeth Jensen og Leo Odgaard holder af et bo ved natur og vand. Men ægteparrets tilværelse på Helgenæs betyder, at professionel hjælp ved pludselig sygdom kan være langt væk. Foto: Henrik Ask

Blodprop i hjertet: Ægtepar ventede 25 minutter på ambulance

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Leo Odgaard blev ramt af en blodprop i hjemmet på Helgenæs. Hustruen ringede 112, og så begyndte 25 minutters forfærdelig ventetid. Parret længtes efter den nedlagte udrykningslæge på Mols. Han boede 10 minutters kørsel væk.

STØDOV: De længste minutter i mit liv.

Sådan betegner Lisbeth Jensen fra Stødov på Helgenæs uden tøven de 25 minutters ventetid på en ambulance, da hendes mand den første torsdag i det ny år fik en blodprop i hjertet. Før nytårsskiftet kunne en lokal udrykningslæge have været på stedet i løbet af 10 minutter, men den særlige lægeordning under Region Midtjylland er netop afskaffet.

- Det var forfærdeligt. Jeg var selvfølgelig bange for at miste min mand, og minutterne føltes enormt lange. Jeg nåede flere gange at tænke, at den netop nedlagte udrykningslæge kunne have gjort en forskel, fortæller Lisbeth Jensen.

Avisen møder Lisbeth Jensen og manden, Leo Odgaard, på hjemmeadressen i Stødov. Leo Odgaard er i fuld sving igen efter blodproppen, og han byder velkommen med et smil samt et stærkt håndtryk.

I det hyggelige køkkenalrum står der flere farverige buketter. De er ankommet i takt med, at rygtet om Leo Odgaards blodprop i hjertet har spredt sig i det lille lokalsamfund.

Tider for de blå blink
 Politikerne i Region Midtjyllands regionsråd har vedtaget såkaldte servicemål i forbindelse med 112-udrykninger.

De vigtigste udrykninger betegnes som A-kørsler. Det er de alvorligste udrykninger, hvor ambulancer og lignende kører med de blå blink tændt.

I Region Midtjylland har regionsrådet vedtaget, at tre ud af fire A-kørsler skal være fremme inden for 10 minutter. 92 procent af A-kørslerne skal nå frem inden for 15 minutter, og 98 procent af A-kørslerne skal være fremme inden for 20 minutter.

En opgørelse fra Region Midtjylland viser, at der i gennemsnit mere end leves op til målene. Eksempelvis nåede 99,6 procent af A-kørslerne frem på under 20 minutter i første halvdel af 2016. 

Ifølge Region Midtjyllands tal nåede 95,4 procent af A-kørslerne i Syddjurs Kommune i første halvdel af 2016 frem på under et kvarter. Det er bedre end i Skanderborg Kommune, men dårligere end i Favrskov. Norddjurs Kommune er på omtrent samme niveau som Syddjurs.

 

Askegråt ansigt

Blodproppen ramte torsdag 5. januar kl. 16.00.

Leo Odgaard havde netop slæbt en ny vaskemaskine ind i huset, og i kælderen var han i gang med at fjerne maskinens transportskruer. Så blev han stærkt utilpas med kvalme, åndedrætsbesvær og ondt i brystet.

Leo Odgaard gik op i stueetagen. Her mødte han hustruen samt en gæst i huset. De så straks, at der var noget galt.

- Jeg var konfus og ikke rigtigt i stand til at vurdere situationen. Men Lisbeth og vores gæst, Bente, var ikke i tvivl. De ringede straks 112, siger Leo Odgaard.

- Du var askegrå i ansigtet og svedte. Der var ikke noget at tage fejl af, tilføjer Lisbeth Jensen med fast stemme.

Heldigvis for Leo Odgaard er husets gæst del af et lokalt korps af såkaldte 112-hjælpere. Det er lokale borgere, som har fået en grundlæggende uddannelse i at håndtere blandt andet pludselig sygdom.

- Bente sørgede for, at jeg blev lejret rigtigt og løb hjem efter nitroglycerinspray. Jeg fik fire pust efter telefonisk anvisning fra en lægefaglig person fra 112-alarmcentralen, forklarer Leo Odgaard.

Efter den indledende behandling begyndte ventetiden på ambulance og læge. Leo Odgaard sansede ikke for alvor tiden, men Lisbeth Jensen lyttede med stigende uro i kroppen efter lyden af udrykningssirener.

Nu kan Leo Odgaard og Lisbeth Jensen igen dele dagens nyheder på hjemadressen i Stødov. Torsdag 5. januar blive han ramt af en blodprop i hjertet, og hun ringede 112. Men hjælpen endte med at være længe undervejs. Foto: Henrik Ask
Nu kan Leo Odgaard og Lisbeth Jensen igen dele dagens nyheder på hjemadressen i Stødov. Torsdag 5. januar blive han ramt af en blodprop i hjertet, og hun ringede 112. Men hjælpen endte med at være længe undervejs. Foto: Henrik Ask
- Der kan opstå pludselig sygdom eller ske ulykker, hvor mennesker har brug for meget hurtig hjælp. Så er det altså lang tid at vente en halv time på professionelle behandlere.
Lisbeth Jensen, Stødov

Vigtig udrykningslæge

Ambulancen ankom efter 25 minutter.

Paramedicinere gik straks i gang med at behandle Leo Odgaard, og efter yderligere et kvarter fik de selskab af akutlægen. Det hele endte med, at en helikopter ankom for at flyve Leo Odgaard til behandling på Skejby Sygehus.

- Paramedicinerne gjorde et fantastisk og helt igennem upåklageligt arbejde. Vi er også rigtigt glade for, at der blev rekvireret en helikopter for at sikre hurtig behandling af blodproppen. Det var virkelig professionelt. Vores bekymring gælder udelukkende den forfærdelige ventetid på først ambulance og siden akutlæge. Den var meget kortere før nedlæggelsen af udrykningslægen. Han boede 10 minutters kørsel væk i Thorup, understreger Lisbeth Jensen og Leo Odgaard.

På Skejby Sygehus kom Leo Odgaard hurtigt i lægernes hænder. Det betød, at han torsdag 5. januar kl. 18.30 var færdigbehandlet. Lægerne havde lavet en ballonudvidelse og indlagt en stente.

- Det gik heldigvis godt med Leo. Men der kan opstå pludselig sygdom eller ske ulykker, hvor mennesker har brug for meget hurtig hjælp. Så er det altså lang tid at vente en halv time på professionelle behandlere. Vi ved, at det den første torsdag i året var dårligt føre på grund af is og sne. Men det ændrer ikke ved, at en lokal udrykningslæge vil være i stand til at være hurtigere fremme. Han rykker jo ud fra et punkt i lokalområdet, påpeger Lisbeth Jensen.

Blodprop i hjertet: Ægtepar ventede 25 minutter på ambulance

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce