Vi bruger cookies!

stiften.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.stiften.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Lokale vil genopbygge Helgenæs Mejeri

Mejeriet på Helgenæs er lige nu et kedeligt syn, men en ny forening arbejder på at genskabe det. Foto: Kim Haugaard.

Lokale vil genopbygge Helgenæs Mejeri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Helgenæs Mejeri er i dag et sørgeligt syn. Bygningen ligger som noget nær en ruin midt på halvøen. Men nu vil lokale folk genopfinde og genopbygge mejeriet. De drømmer om en duft af ost.

KONGSGÅRDE: Når man kommer lige netop til det punkt på Helgenæs, hvor Brøsbjergvej støder sammen med Grimshovedvej, gør man bedst i at kigge mod vest. Så ser man nemlig ikke den rædsomt forfaldne, store og engang hvide bygning, der ligger delvist skjult af vilde vækster.

Her var engang et mejeri. Bygget i 1892, ombygget i 1914 og egnens stolthed frem til 1966, hvor det lukkede. Et klassisk andelsmejeri fra den tid, som senere blev til moderne tider, og hvor det lokale mejeri ikke kunne følge med udviklingen mere.

Men nu skal der ske noget, mener en flok helboer, der har søgt og modtaget 100.000 kroner fra Syddjurs Kommunes erhvervspulje til forundersøgelser. Indtil videre ligger pengene og venter på at blive brugt, for der er lang vej igen, før mejeriet genopstår.

Landsbyer i fremmarch

Mælk nok på Helgenæs

Folkene, der alle arbejder frivilligt, drømmer om at overtage bygningen, nedrive de ubrugbare dele, genopføre mejeriet efter dets oprindelige udseende og indrette et mikromejeri indenfor, hvor der i første omgang skal produceres en lokal Helgenæs-ost.

Kan man forsyne mejeriet med gårdbutik og café, vil det blot være endnu bedre, men alt skal ske i nært samarbejde med andre erhvervsdrivende på Helgenæs, for meningen er ikke at udkonkurrere nogen, men derimod at skabe liv og arbejdspladser og flere lokale fødevarer på halvøen.

Tilbage på Helgenæs er i dag kun en enkelt mælkeproducent, men han leverer en million liter mælk ud til forbrugerne om året og kan snildt afse de 100.000 liter, der ville skulle bruges til at lave lokal ost af.

Skabe liv og arbejde

- Indtil videre er vi kun i en meget indledende fase. Vi skal skaffe penge til at overtage mejeriet og til at genopbygge det. Først derefter kan vi blive helt konkrete, købe udstyr og ansætte folk, siger Ole Færgeman, der er med i arbejdsgruppen for mejeriet. Helgenæs Lokale Fødevarer kalder foreningen sig.

Ole Færgeman og hans fæller håber, at projektet trods vanskeligheder og økonomiske udfordringer lader sig realisere - måske ved hjælp af private donationer og crowdfunding.

- Vi vil gerne styrke livet herude på Helgenæs. Det er vigtigt med arbejdspladser. De betyder, at der kommer unge mennesker hertil, og at vi kender hinanden indbyrdes og har et socialt liv her. Desuden er det godt, at vi som forbrugere ved, hvor maden kommer fra. Og det gør vi, hvis det er det lokale mejeri, der laver osten af mælk fra den lokale landmand. Der er en vældig social og økonomisk værdi i det. Og så er det godt for naturen, siger Ole Færgeman.

Mens der arbejdes på planerne, ligger mejeriet uberørt hen som en ruin. Så man skal indtil videre huske at kigge mod vest, når man passerer.