Ebeltoft bliver brohoved mellem dansk og international kunst

Maltfabrikken i Ebeltoft er ved at blive genskabt som et kraftcenter for kunst, kultur og kreativitet. Nu er det lykkedes at skabe et projekt, som kan lokke kunstnere i international topklasse til nye kunstnerboliger ved fabrikken. Foto: Esben Zøllner Olesen.

Ebeltoft bliver brohoved mellem dansk og international kunst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Maltfabrikken i Ebeltoft, Kunsthal Aarhus og Statens Værksteder for Kunst står bag en ny residens med fangarme til den internationale kunstverden. Residensen får base på Maltfabrikken, der er ved at blive genrejst som kulturdynamo.

Ebeltoft: Ebeltoft bliver bindeled mellem den internationale og den danske kunstscene på et højt kunstnerisk niveau.

Maltfabrikken i købstaden på Syddjursland skal rumme to kunstnerboliger samt atelier, og faciliteterne vil på skift have besøg af kunstnere af international klasse.

- Vi glæder os til at kunne byde kunstnerne velkommen med et skræddersyet program, der tager udgangspunkt i den enkeltes kunstneriske praksis og aktuelle fokusområde. En del af dette arbejde vil også indebære at sikre, at residenterne bliver introduceret til relevante personer og institutioner i hele Danmark og får et bredt netværk, forklarer direktør Kristian Krog fra Maltfabrikken.

Maltfabrikken i Ebeltoft, Kunsthal Aarhus og Statens Værksteder for Kunst står bag projektet med navnet "Malt Air".

Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Billedkunst indgår også i arbejdet. Kunstfonden har over de seneste år fokuseret på at sende danske professionelle kunstnere ud i verden. Nu skal trafikken gå den anden vej.

- Med de stærke kompetencer Maltfabrikken, Kunsthal Aarhus og Statens Værksteder for Kunst repræsenterer, har Statens Kunstfond fundet nogle ambitiøse samarbejdspartnere, der sammen kan løfte opgaven med at drive et residency for internationale billedkunstnere på et professionelt og højt kunstfagligt niveau, vurderer Gitte Ørskou, formand for Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Billedkunst.

Med de stærke kompetencer Maltfabrikken, Kunsthal Aarhus og Statens Værksteder for Kunst repræsenterer, har Statens Kunstfond fundet nogle ambitiøse samarbejdspartnere, der sammen kan løfte opgaven med at drive et residency for internationale billedkunstnere på et professionelt og højt kunstfagligt niveau.
Gitte Ørskou, formand for Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Billedkunst.
Maltfabrikken
 S.B. Lundbergs Maltfabrik i Ebeltoft blev grundlagt i 1857. Produktionen på fabrikken i Syddjurs Kommune sluttede i 1998.

En projektudvikler erhvervede i 2006 den bevaringsværdige bygning. I 2010 besluttede byrådet, at bygningerne kunne rives ned. I kølvandet på beslutningen opstod den frivillige gruppe Ny Malt, der købte bygningerne.

Der er rejst 150 millioner kroner til at få Maltfabrikken renoveret og indrettet som kulturdynamo og center for kreative erhverv. Bygningen får også offentlige funktioner eksempelvis i form af bibliotek.

Den ny Maltfabrik skal stå færdig i 2019. Håndværkerne går snart i gang med de omfattende renoveringer og moderniseringer.

 

Særligt fokus

I løbet af de kommende år skal den karakteristiske røde Maltfabrik i Ebeltoft renoveres.

Det er kulminationen på et langvarigt forløb med den ambition at skabe et samlingspunkt for kunst, kultur og kreativitet i Østjylland.

Forvandlingen af Maltfabrikken fra 1861 kommer til at koste omkring 150 millioner kroner, og ved åbningen i april 2019 skal der være skabt en levende smeltedigel af aktiviteter, der spænder fra privat aktører til offentlige servicetilbud i form af blandt andet bibliotek.

Som et særligt fokusområde har der i projektet været fokus på at skabe nye attraktive boliger, atelierpladser og værksteder for kunst, design og kreativt iværksætteri. Her kommer faste lejere og midlertidige internationale residenter til at dele faciliteterne.

Adresse i haven

Kunstnerboliger, værksteder og atelierpladser er planlagt til at være i to nye bygninger i "Lundbergs Have" ved siden af fabriksanlægget i Ebeltoft.

Der etableres her i alt syv atelierpladser, og to af dem er tiltænkt kunstnere i Air-programmet. To andre boliger tilhører programmet for et design-residency, mens de sidste tre pladser lejes ud til øvrige professionelle kunstnere.

Landskabet omkring de to nye bygninger formes af gårdrum, terrasser og stisystemer af egetræsplanker gennem en frodig gammel have med små søer.

Med indretningen vil Maltfabrikkens ledelse skabe en attraktiv og levende kunstnerklynge med sin egen identitet let tilbagetrukket fra de øvrige funktioner i fabrikken.

Seks kunstnere

I begyndelsen af 2018 offentliggøres et såkaldt Open Call.

Her vil professionelle udenlandske billedkunstnere blive opfordret til at søge ophold på det ny Malt Air. 

Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Billedkunst står for vurderingen af ansøgningerne, og udvalget har derudover afsat midler til både drift af residenciet og stipendier til de internationale billedkunstnere.

Det sikrer, at Malt Air får en kapacitet på cirka seks kunstnere hvert år.

Aftalen mellem Statens Kunstfond og Maltfabrikken er indgået for en toårig periode fra 2019-2020. Den skal evalueres i foråret 2020 med mulighed for forlængelse i yderligere to år.

Ebeltoft bliver brohoved mellem dansk og international kunst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce