Et nyt slag venter i storoffensiv mod smøger

Hver femte af Syddjurslands borgere over 18 år har trang til nikotin. Syddjurs Kommune kæmper for at få færre til at ryge. Arkivfoto

Et nyt slag venter i storoffensiv mod smøger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Særlig indsats i Syddjurs får mange til at sige farvel til rygning. Derfor er Syddjurs Kommune klar med endnu et forløb, som via konkurrencer og fællesskab skal få deltagerne til droppe tobak.

Syddjurs: Hver femte Syddjurs-borger over 18 år er ryger.

Det tal vil Syddjurs Kommune have ned, og et af værktøjerne er særligt forløb for rygere med overskriften "Syddjurs kvitter Smøgerne".

I øjeblikket gør kommunen klar til det fjerde forløb. Det målrettes borgerne i Knebel og omegn, som kan blive klogere på indholdet af initiativet ved en introaften onsdag 1. marts klokken 18.30-20.00 i Lyngparken.

- Det er første gang, sundhedsområdet afholder et rygestopkursus på Mols. Vi håber, at borgerne er klar til at tage imod det gratis tilbud om rygestop, så vi kan samle mindst ligeså mange som i Ebeltoft. Når der er mange sammen, der arbejder mod det samme mål - at blive røgfri - så giver det en rigtig god dynamik og motivation i gruppen. Jeg er sikker på at smøgerne kan kvittes i fællesskab, understreger formand Ole Bollesen (S) fra Syddjurs Byråds udvalg med ansvar for sundhed.

"Syddjurs kvitter Smøgerne" har kørt tre gange tidligere med 80 deltagere i henholdsvis Kolind, Mørke og Ebeltoft. Sidst deltog der 40 personer i Ebeltoft, hvor tre ud af fire var røgfrie til slut. De fleste er stadig røgfrie.

Denne gang er det i første række rygere i Knebel og omegn, der har chancen for at blive røgfrie. I det specielle forløb med gensidig støtte og rådgivning kan de samtidig vinde præmier, sponsoreret af virksomheder i lokalområdet.

"Syddjurs kvitter Smøgerne" er for alle rygere. Det gælder både dem der ryger fem og 60 cigaretter om dagen. Alle er velkomne til at deltage i Knebel, uanset hvor i kommunen de bor. "Syddjurs kvitter Smøgerne" er et supplement til kommunens rygestopforløb, der kører hele året.

Eks-rygeren Sandy blev røgfri efter hun deltog i "Syddjurs kvitter Smøgerne" i efteråret og har nu været røgfri i fire måneder. For hende havde fællesskabet stor betydning, og det var nemmere at stoppe denne gang modsat tidligere, hvor hun havde forsøgt alene.

- "Syddjurs kvitter smøgerne" har absolut været den største hjælp for at få mig til at holde op med at ryge. Uden teamet og gruppen var jeg nok ikke helt så motiveret. Det bedste råd jeg kan give andre er: Først og fremmest skal du være 70 procent motiveret, når du tager til rygestop kursus første gang - og så får du de sidste 30 procent til at være helt klar til at stoppe, vurderer Sandy, der ikke ønsker sit efternavn i avisen.

Det kommende forløb på Mols rummer syv onsdage med caféaftener, hvor deltagerne både kan finde inspiration fra oplægsholdere og opbakning fra rygestoprådgivere og de andre deltagere. Det er gratis at deltage.

Tal om rygning
En ny undersøgelse viser, at andelen af dagligrygere er faldet til 16 procent i den danske befolkning. Mændene står for nedgangen, mens kvinderne ryger videre som før. Undersøgelse er foretaget af Gallup for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen.

Undersøgelsen af danskernes rygevaner er gennemført fra 25. november til 11. december 2016 med 5.064 deltagere fra 15 år eller ældre. Den viser blandt andet:

Syv procent af danskerne ryger 15 cigaretter eller mere dagligt (storrygere).

49 procent af de kvinder, der ryger dagligt, oplever sig som meget afhængige af nikotin. For mændene er tallet 36 procent.

60 procent af de, der ryger dagligt, vil gerne holde op med at ryge.

76 procent af dagligrygerne har forsøgt at stoppe med at ryge en eller flere gange.

Et nyt slag venter i storoffensiv mod smøger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce