Eventyrlystne ældre er på vej til Norge

Afgang fra Den Gamle Kro i Hornslet. Forude venter der 15 ældre med piloter og hjælpere en tur til ­Norge. Organisationen Cykling Uden Alder står bag begivenheden med deltagere fra flere kommuner. Det gælder også Syddjurs Kommune, som har fem ældre ombord i de særlige rickshaws.


Eventyrlystne ældre er på vej til Norge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En flok rickshaws har forladt Syddjursland med kurs mod nord. Med på den lange tur er blandt andre fem ældre med hjælpere fra plejecenter i Rønde.

Dora Hansen og Grethe Christiansen fra Rønde Plejecenter trækker smilende vattæppet op over benene.

Grethe Christiansen (tv) og Dora Hansen er klar. De ældre damer fra Rønde sagde straks ja til at ­deltage i en cykeltur med slutmål i Norge.
Grethe Christiansen (tv) og Dora Hansen er klar. De ældre damer fra Rønde sagde straks ja til at ­deltage i en cykeltur med slutmål i Norge.

I fælleskab finder de to ældre damer den bedste måde at sidde , og så vendes tommelfingrene opad. De er klar til en tur til Norge.

»Det er dejligt med vind i håret og sol. Min datter har flere gange spurgt, om jeg vil med til Norge. Men jeg synes, at det har været for dyrt og besværligt, Nu kommer jeg alligevel derop - ganske gratis,« griner 90-årige Dora Hansen.

Det er mandag morgen ved Den Gamle Kro i Hornslet. Dora Hansen og Grethe Christiansen er sammen med tre andre beboere fra Rønde Plejecenter klar til at drage på eventyr. I selskab med 12 andre ældre fra andre steder i Danmark deltager de i en cykeltur under organisationen »Cykling uden alder«.

Søndag ankom de øvrige deltagere til plejecenteret i Rønde. De blev modtaget ved en festlighed, og derefter gik den første korte etape i rickshaw-cykler til Den Gamle Kro i Hornslet. Her har de ældre og det medfølgende plejepersonale overnattet.

Humøret er tårnhøjt i forsamlinger på i alt 43 personer. Det gælder også blandt piloterne, der skal træde i pedalerne. De glæder sig over, at de op til 250 kilo tunge rickshaws har elmotorer.

En af piloterne er Jens Nielsen. Tre gange om ugen cykler han ture med ældre ved Rønde Plejecenter. Den veltrænede pensionist får mange gode oplevelser undervejs.

»Det er pragtfuldt at se ældre suge oplevelserne til sig. Ikke mindst mennesker med demens får sanseindtryk, som ofte giver dem mere indhold i tilværelsen. Det ses tydeligt på ansigtsudtrykkene og deres kommentarer,« understreger Jens Nielsen.

De ældre begynder så småt at være klar til afgang. Forude venter en tur til Arendal i Norge, og den forventede ankomst er på torsdag.

Undervejs tilbagelægges der masser af kilometer i rickshaws. Men der venter også færge- og bustransport. I Arendal skal flokken fra Danmark deltage i en konference med fokus kommunernes praksis på ældreområdet. Desuden afleveres cyklerne i Arendal, hvor Cykling uden Alder har spredt sig til.

I 2013 var Dorthe Pedersen med til at stifte Cykel Uden Alder. I dag har organisationen 1.500 frivillige piloter, der i 50 danske kommuner giver ældre medborgere ture i rickshaw.

»Uanset alder kan alting lade sig gøre. Vi oplever, at ældre får masser af ny livkvalitet ved at komme med på en cykeltur,« fastslår Dorthe Pedersen.

I gården ved Den Gamle Kro er de sidste ældre på plads i cykelsæderne. Som lokalkendt har Jens Nielsen lavet første etape af turen, som senere på mandagen slutter i Hadsund. Jens Nielsen, Dora Hansen og Grethe Christiansen vinker på gensyn.

Eventyrlystne ældre er på vej til Norge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce