Genbrug skal indgå i byfornyelse i Mørke


Genbrug skal indgå i byfornyelse i Mørke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Materialer fra nedrevne huse vil blive genbrugt. Minister er vild med idéen, som får knap tre millioner kroner i støtte.

Genbrug. Det er afsæt for en ny knopskydning på en længe forberedt modernisering og renovering af Mørkes hovedgade og centrale byrum. Idéen er så god, at Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter giver 2,9 millioner kroner til projektet.

»Det handler om at genbruge byen i den kommende forandringsproces. Konkret kan det betyde, at materialer fra en nedrevet bygning bruges til at etablere andre bygninger eller ting i byrummet,« siger formand Kirstine Bille (SF) fra kommunens udvalg for plan, udvikling og kultur.

I flere år har Syddjurs Kommune forberedt en byfornyelse i Mørke. Der blev i juni 2014 nedsat arbejdsgrupper, som har fokus på fem indsatsområder: Hovedgaden, stationen, Byparken, et kulturhus samt sport og bevægelse.

I efteråret 2014 søgte Syddjurs Kommune penge fra en statslig pulje med navnet »Butiksgader og Bymidter under pres« ved Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. Nu har ministeriet fordelt 30 millioner kroner fra puljen, og initiativet omkring genbrug i Mørke et af de syv udvalgte forsøgsprojekter.

Ideen bag er såkaldt cirkulær økonomi, som kombinerer genanvendelse og fællesskab mellem borgerne.

»Ved at genoplive bymidterne, kan vi være med til at udvikle og fastholde bosætningen især i de små og mellemstore byer. Det er vigtigt, fordi erhvervsudviklingen er afhængig af, at der også er attraktive steder at bo for dem, der skal arbejde i området,« siger minister for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen (S).

Aktuelt har arbejdsgrupperne en række initiativer klar. I byparken arbejdes der med etablering af en tarzanbane, en legeplads, et overdækket uderum/pavillon samt fældning af træer.

Ved stationsområdet sker der en tæt koordinering med letbaneprojektet og et nyt dispositionsforslag fra letbanefolkene er udarbejdet i samråd med arbejdsgruppen.

Der arbejdes med etablering af midlertidige byrum, da etableringen af stationsområdet tidligst tager form i 2015 eller 2016.

Gruppen for Bevægelse og Leg arbejder med markerede løberuter, skiltning, belysning med videre og med en multibane, som placeres ved idrætshallen. Kulturhusgruppen har en idé om at opføre en mindre bygning/pavillon. Den gruppe har hentet inspiration fra studiebesøg.

»Vi glæder os allerede meget over at det kommende byfornyelsesprojekt går i gang her i det nye år. De ekstra penge til hovedgaden gør kun glæden endnu større. Ud over at pengene vil hjælpe med at give os en flottere hovedgade, er det nogle spændende tanker og ideer som ligger bag. Jeg glæder mig til, at vi sammen i Mørke kan være med til at løfte byen,« siger Kasper Urth, formand for Mørke Distriktsråd.

Syddjurs Byråd havde allerede før den nye bevilling fra ministeriet øremærket 5,5 millioner kroner til indsatsen i Mørke.

»Det er et virkeligt spændende projekt som vil give os nye erfaringer med genanvendelse og samarbejde med aktive borgere, og en flottere hovedgade,« understreger Kirstine Bille.

Genbrug skal indgå i byfornyelse i Mørke

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce