Ingen adgang for turister: Spærret vej tvinger kaffebar og spisested i knæ

I øjeblikket har indehaver Kurt Haugaard fra Restaurant Mols Bjerge i Knebel god tid til at pleje blomsterne. Et kloakarbejde har lukket den vej, der bringer gæster til spisestedet. Kurt Haugaard er rasende over, at vejen skal afspærres det meste af turistsæsonen. Foto: Henrik Ask

Ingen adgang for turister: Spærret vej tvinger kaffebar og spisested i knæ

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sommerens omsætning er altafgørende for restaurant og kaffebar på Mols. Men i år kan gæsterne ikke nå frem på grund af et gravearbejde, og kaffebaren er lukket af nød. Samtidig må mange turister finde alternative veje til sommerhusene og til Mols Bjerge.

KNEBEL: Der er ballade ved foden af Mols Bjerge.

I Knebel er et spisested og en kaffebar på en af områdets vitale veje endt som gidsler i et omfattende spildevandsprojekt.

Gravemaskiner, store rør og huller i jorden forhindrer også turister og sommerhusejere i et bruge en af de mest benyttede veje til de mange fritidshuse på det sydligste Djursland.

- Det er helt gak-gak. Arbejdet bør straks stoppe, så vi kan få normale tilstande i turistsæsonen. Jeg har allerede mærket en markant nedgang i antallet af gæster, og den bliver sikkert ikke mindre i den kommende højsæson. Jeg frygter det værste, siger Kurt Haugaard, ejer af Restaurant Mols Bjerge i Knebel.

Det handler om spildevand
Syddjurs Kommune har besluttet at separere en del af kloaksystemet i Knebel. Ved arbejdet adskilles regnvand fra spildevand. På den led sikres det, at der ikke løber vand fra kloakkerne i vandløb, søer og hav ved kraftige regnskyl.

Regnvandet ledes via et nyt regnvandssystem til et regnvandsbassin, og spildevandet ledes som hidtil til et renseanlæg. Beslutningen betyder også, at kloaksystemet på private grunde skal separeres.

Syddjurs Spildevand står for arbejdet. Spildevandsselskabet begyndte indsatsen i oktober 2017, og ifølge tidsplanen skal den være færdig i oktober 2018.
Normalt er Lyngevej en stille og rolig vej i Knebel på Djursland. Men i øjeblikket udføres der et stort kloakarbejde, som gør ondt på nogle af områdets erhvervsdrivende. Foto: Henrik Ask
Normalt er Lyngevej en stille og rolig vej i Knebel på Djursland. Men i øjeblikket udføres der et stort kloakarbejde, som gør ondt på nogle af områdets erhvervsdrivende. Foto: Henrik Ask

Det koster dyrt

Stridighederne i Knebel udspiller sig på Lyngevej.

Her er Syddjurs Spildevand i gang med et arbejde, som tog fart i oktober sidste år.

I forbindelse med gravearbejdet har Lyngevej været afspærret. Planen var, at afspærringen skulle væk inden årets turistsæson. Men sådan er det ikke gået.

Ifølge Syddjurs Spildevand er projektet løbet ind i problemer på grund af forhøjet grundvand og blød bund i graveområdet. Derfor er afspærringen af Lyngevej forlænget til udgangen af juli.

Lyngevej huser også Mols Kafferisteri. Ejer Kari Barklund har nødtvunget lukket kaffebaren, der henter langt den største del af omsætningen i turistsæsonen.

- Jeg er så forbitret. Jeg har ikke regnet ud hvor mange hundredetusinde kroner, at det her kommer til at koste. Men kaffebarens samlede drift er helt afhængig af omsætningen i juli. Så det er rigtigt dyrt for mig. Desuden har jeg været nødt til at opsige fem unge mennesker, der regnede med at have sommerjob i kaffebaren. Det er virkelig forfærdeligt, understreger Kari Barklund.

Illustration: Jens Nex

Juridisk bistand

I Restaurant Mols Bjerge har Kurt Haugaard efter nøje overvejelser besluttet at holde køkkenet i gang i turistsæsonen.

- Vi deler adresse med Mols Bjerge Feriecenter, så det giver naturligt nogle gæster. Desuden har vi en del lokale besøgende. Men jeg frygter, at her ikke kommer ret mange andre end feriecenter-gæsterne og lokale borgere. I forbindelse med spildevandsarbejdet er der nemlig lavet en ekstremt lang omkørsel, som ingen almindelige turister vil tage for at komme på besøg hos os, vurderer Kurt Haugaard.

Mols Kafferisteri har søgt juridisk bistand i sagen om den lukkede vej og kaffebarens tabte indtjening.

- Jeg synes absolut, at vi er berettigede til erstatning. Den lukkede vej er ødelæggende for vores forretning ved Knebel. Syddjurs Spildevand har i flere omgange forsømt pligten til at oplyse om blandt andet forlængelser af arbejdet. Det betyder blandt andet, at vi midt i juni købte varer ind til salg i højsæsonen. Det var måske ikke sket, hvis vi på daværende tidspunkt havde kendt til forlængelsen af vejspærringen, forklarer Kari Barklund.

Jorden overrasker

Hos Syddjurs Spildevand er direktør Søren Lynge Petersen godt og grundigt træt af situationen i Knebel.

- Syddjurs Spildevand har som altid lavet et grundigt forarbejde, men nogle gange overrasker moder jord. Det er tilfældet i denne sag, hvor grundvandet og de bløde bundforhold har gjort arbejdet mere tidskrævende end forventet. Jeg skal være den første til at beklage. Men den slags sker uhyre sjældent, fortæller Søren Lynge Petersen.

Syddjurs Spildevand har overvejet muligheden for at standse arbejdet i de kommende uger.

- Men det er ikke så enkelt. Der er aftaler med entreprenører, og det vil koste mange penge at sætte arbejdet på pause. Desuden har Syddjurs Spildevand en samfundsmæssig opgave at løse, og det kan desværre giver ulemper for nogen i en periode. Til gengæld får borgerne i Knebel en løsning, der holder i 75 år, forklarer direktøren.

Ingen adgang for turister: Spærret vej tvinger kaffebar og spisested i knæ

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce