Landsbyer på Mols slår dørene op

Stødov og Fejrup kan blandt andet byde på en fantastisk udsigt og smuk natur. Men også masser af ­kreative mennesker, der nu gerne vil byde indenfor i deres hjem. Foto: Tommy Loberg Jøns


Landsbyer på Mols slår dørene op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgerne i de to byer, Stødov og Fejrup på spidsen af Mols, inviterer indenfor i deres eget hjem. Projektet handler ikke om at tiltrække nye borgere.

De to små landsbyer, Stødov og Fejrup, der ligger på spidsen af Mols slår i begyndelsen af juli måned dørene op til deres hjem, så turister og andre kan kigge forbi.

Masser af mennesker var dukket frem, da man i afholdt møde for at drøfte ideen om at åbne de to landsbyer op. Foto: Leo Odgaard
Masser af mennesker var dukket frem, da man i afholdt møde for at drøfte ideen om at åbne de to landsbyer op. Foto: Leo Odgaard

Helt præcis er det den 4, juli fra klokken 10-16, at næsten samtlige husstande i de to landsbyer åbner deres hjem sammen med kirken, vandværket og den lokale maskinstation. Dagen slutter af med en stor fællesspisning for beboerne i Stødov og Fejrup.

Projektet er ikke et forsøg på at øge tilflyningen, da der kun ligger et hus til salg i byerne - hvor der selvfølgelig også vil være åbent hus på dagen.

»Vi kunne selvfølgelig godt tænke os nogle flere børn i byen, men det er faktisk mere for at vise vores byer frem og den mangfoldighed, der er blandt de mennesker, der bor her,« forklarer Lisbeth Jensen, der kom på ideen, da hun en dag gik en tur rundt i byen.

»Der er utrolig mange i vores byer, der laver syltetøj, strikker eller kunst. Derfor kom jeg på ideen, der så har fået en helt utrolig opbakning blandt folk i Stødov og Fejrup. Det havde jeg faktisk ikke troet, men folk er klar på at åbne deres hjem op og vise de frem, som de selv har lyst til.«

Åben landsby-projektet kommer til at foregå på Bygaden og Mølletoften, der tilsammen danner en cirkel gennem de to byer. Her vil de enkelte huse udgøre markedsstande, mens man på maskinstationen har mulighed for at prøve lidt flere ting.

»Vi har ikke den her markedsplads eller lignende, hvor vi kan holde sådan et arrangement på, så derfor åbner folk døren til deres hjem, slår et telt op i haven eller noget helt andet, hvor de så udstiller,« siger Lisbeth Jensen, der selv vil lave en blandet landhandel, hvor hun vi sælge ud af overskudsvarerne fra køkkenhaven, manden kan sælge fotografier og der kan gøres et loppefund.

Da langt de fleste beboere i de to byer har støttet op om projektet, der også har fået støtte fra Tved Sparekasses Fond, har man også fået en positiv sidegevinst ud af projektet.

»Vi har fået et langt større kendskab til hinanden gennem det her projekt, så nu hilser man ikke bare hurtigt på hinanden længere. Vi har samtidig også opdaget hinandens kompetencer, så vi har noget at trække på i fremtiden,« siger Lisbeth Jensen og fortsætter:

»Vi har selvfølgelig en drøm om, at en hel masse mennesker vil kigge ned forbi byerne, men det drejer sig lige så meget om, at vi har det sjovt den dag.«

Man kan følge med i planlægningen på facebook-siden »Stødov Fejrup«, hvor der også vil komme mere information ud løbende.

Landsbyer på Mols slår dørene op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce