Masseslagsmål på Kalø: Ny front åbner sig i sag om omstridt velkomstcenter

Her er Kalø set fra luften. Nationalpark Mols Bjerge vil placere et nyt velkomstcenter med tilhørende parkeringsplads til højre for vejsvinget. Danmarks Naturfredningsforening er i oprør over parkeringspladsen på de fredede arealer. Foto: Axel Schütt

Masseslagsmål på Kalø: Ny front åbner sig i sag om omstridt velkomstcenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Naturfredningsforening vil kæmpe til det sidste mod en planlagt parkeringsplads ved et nyt velkomstcenter for Nationalpark Mols Bjerge. Dermed får nationalparken endnu et problem i bestræbelserne på at bygge centeret på Kalø.

KALØ: Der er åbnet en ny front i slagsmålet om Nationalpark Mols Bjerges planlagte byggeri af et nyt velkomstcenter nær Kalø Slotsruin.

Danmarks Naturfredningsforening vil kæmpe med næb og kløer for at bremse en parkeringsplads, der skal etableres på fredede arealer sammen med det omstridte velkomstcenter.

Hidtil har parkeringspladsen med plads til 160 biler ikke fyldt noget som helst i diskussionerne om velkomstcenteret. Men parkeringsområdet er en torn i øjet på naturfredningsforeningen, der ser det som et åbent sår i landskabet.

Foreningen vil bruge alle klageinstanser og muligheder for at bremse etableringen. Aktuelt er der klaget til Planklagenævnet over Syddjurs Kommunes aktuelle arbejde med en lokalplan, som medvirker til at bane vej for velkomstcenteret.

- Parkeringspladsen har indtil videre været fuldstændig overset i debatten om velkomstcenteret. Men den vil i den grad skæmme det beskyttede landskab på den største skråning, der præger den imponerende udsigt fra Kalø Slotsruin over land. Parkeringspladsen med biler i alle farver vil ødelægge helhedsindtrykket af den unikke og fredede natur. Samtidig vil den på samme måde forstyrre udsigten fra Rønde-området mod Kalø. Det kan vi på ingen måder acceptere, understreger formand Stig Bredstrup fra Danmarks Naturfredningsforening i Syddjurs.

Det ny velkomstcenter
I efteråret 2013 besluttede Nationalpark Mols Bjerges bestyrelse at lave et velkomstcenter ved Kalø Slotsruin.

I 2016 afholdt nationalparken en arkitektkonkurrence om udformningen af det ny velkomstcenter. Den bærende tanke bag vinderprojektet er samspillet med omgivelserne, og velkomstcenteret er sænket i terrænet for at give den bedste harmoni med omgivelserne.

Velkomstcenteret skal bygges på et areal vest for den nuværende Kalø Slotskro. Men i det fredede naturområde må der kun være bygninger på et begrænset areal, og det er ifølge nationalparken nødvendigt at råde over hele byggearealet for at lave centeret.

Derfor bliver der ikke længere plads til slotskroen, som skal rives ned. Det har udløst store protester, og der er samlet 6.000 underskrifter for en bevarelse af slotskroen.

Budgettet for det planlagte velkomstcenter er på cirka 40 millioner kroner. Beløbet skal komme dels som støtte fra fonde, dels som et mindre opsparet beløb af Nationalparkens egne midler.
Kalø Slotskro skal rives ned for at skabe ledige bygge-kvadratmeter til et nyt velkomstcenter for Nationalpark Mols Bjerge. Det har udløst blandt andet en underskriftsindsamling, der samlede 6.000 protester. Arkivfoto: Henrik Ask
Kalø Slotskro skal rives ned for at skabe ledige bygge-kvadratmeter til et nyt velkomstcenter for Nationalpark Mols Bjerge. Det har udløst blandt andet en underskriftsindsamling, der samlede 6.000 protester. Arkivfoto: Henrik Ask

Tro på projektet

I efteråret 2013 besluttede Nationalpark Mols Bjerge at etablere et nyt velkomstcenter.

Det skal have adresse på området med slotskroen ved Kalø Slotsruin nær Rønde. Planen betyder, at den nuværende slotskro rives ned i forbindelse med byggeriet af centeret.

Udsigten til en afsked med Kalø Slotskro har udløst voldsomme protester mod velkomstcenteret, og nu går Danmarks Naturfredningsforening altså ind i sagen med en storoffensiv for at bremse den planlagte parkeringsplads.

Naturfredningsforeningens modstand mod parkeringspladsen gør ikke livet lettere for Nationalpark Mols Bjerges bestræbelser på at bygge velkomstcenteret. Det koster 40 millioner kroner at bygge, og pengene skal især hentes hos fonde.

Fonde er som hovedregel mest interesserede i projekter med bred opbakning.

- Men bestyrelsen tror fortsat på, at det er muligt at lave et velkomstcenter. Husk, at en mindre personkreds i høj grad har tegnet modstanden mod nedrivningen af Kalø Slotskro til fordel for velkomstcenteret. Vi respekterer naturligvis alle holdninger, og det gælder også protesterne fra Danmarks Naturfredningsforening. Men jeg må samtidig sige, at vi møder rigtig mange positive tilkendegivelser omkring velkomstcenteret. De fylder bare ikke så meget i offentligheden, understreger formand Jørgen Blach fra nationalparken.

Sådan skal der se ud i Nationalpark Mols Bjerges planlagte velkomstcenter på Kalø. Visualisering: Arkitema Architects
Sådan skal der se ud i Nationalpark Mols Bjerges planlagte velkomstcenter på Kalø. Visualisering: Arkitema Architects

Nænsom placering

Tegningerne for Nationalpark Mols Bjerges velkomstcenter med tilhørende parkeringsplads er lavet af Arkitema Architects.

Arkitekternes projekt blev i november 2016 kåret som vindere af en konkurrence, hvor 34 deltagere var på banen i den indledende fase.

Tegninger og skitser er udgangspunkt for den lokalplan, som Syddjurs Kommune arbejder på. På trods af naturfredningsforeningens protester mod placeringen af parkeringspladsen har nationalparkens bestyrelse ingen intentioner om at ændre på planen.

- Vi kommer ikke uden om, at parkeringspladsen er et ar i landskabet. Men der skal være en parkeringsplads til at betjene de mange gæster, som årligt besøger Kalø Slotsruin og det kommende velkomstcenter. Bestyrelsen synes, at det planlagte parkeringsareal er nænsomt placeret langs bevoksning og i skyggen af velkomstcenteret set fra slotsruinen. Desuden vil den ny parkeringsplads betyde, at det nuværende parkeringsareal forvandles til natur i form af strandeng, fortæller formand Jørgen Blach fra nationalparken.

Masseslagsmål på Kalø: Ny front åbner sig i sag om omstridt velkomstcenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce