Nu kan krydset sættes: 81 kæmper om byrådstaburetterne

81 kandidater stilller op til byrådsvalget i Syddjurs. Allerede nu kan der stemmes.

Nu kan krydset sættes: 81 kæmper om byrådstaburetterne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Færre end sidst stiller op til valget i Syddjurs, og de kvindelige kandidater er klart i undertal

SYDDJURS: Stemmesedlen bliver ikke helt så lang denne gang som ved kommunalvalget i 2013. I år stiller 81 Syddjurs-borgere op mod 96 sidst.

Syddjurs Kommune har netop løftet sløret for, hvem der stiller op til valget den 21. november. 54 mænd og 27 kvinder optræder på stemmesedlen, og alle er godkendt og dermed klar til valgkampens slutspurt.

Kandidaterne er fordelt på 11 lister, og det er to flere end ved 2013-valget. De nye i klassen er Alternativet, Nye Borgerlige samt Per Zeidlers Social Liberal Borgerliste. Derimod optræder Borgerlisten ikke på stemmesedlen i denne omgang.

Venstre og SF stiller med de største hold - begge partier har 16 kandidater. Nye Borgerlige og Social Liberal Borgerliste er mindst med to kandidater, sidstnævnte stiller med far og søn, Per og Christian Zeidler.

SF og Liberal Alliance balancerer kønsmæssigt med præcis lige mange kandidater af hvert køn. Omvendt tager Socialdemokratiet sig noget maskulint ud - kun to af partiets 13 kandidater er kvinder.

Enhedslisten stiller som de eneste op på partiliste. Det betyder, at kandidaterne vælges i den rækkefølge, de er stillet op. Der kan være undtagelser, hvis en kandidat længere nede på listen får markant flere stemmer end spidskandidaten, men det er ikke hverdagskost. 

De andre partier og lister i Syddjurs stiller op på sideordnet liste, hvor det er de politkere, der får flest krydser, som vælges.

På stemmesedlen kommer der ud for langt hovedparten af kandidaterne til at stå, hvor vedkommende bor. Det er kun Dansk Folkeparti og Alternativet, som ikke benytter den praksis.

Borgmesterparti står alene

Det ligger også fast, hvilke partier der har indgået valgforbund. Det betyder groft sagt, at har et parti flere stemmer, end en byrådsplads koster, så går de overskydende stemmer til et andet parti i valgforbundet.

I Syddjurs er der tre valgforbund. Det første består af Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten. Radikale og Alternativet er gået sammen i det andet valgforbund, mens det tredje udgøres af Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance.

Borgmesterpartiet Venstre er ikke med i noget valgforbund, og det samme gør sig gældende for Social Liberal Borgerliste.   

Allerede nu kan krydset sættes. Vælgerne kan brevstemme frem til og med den 17. november, og det kan ske på Borgerservice i Ebeltoft, Hornslet Bibliotek, Rønde Bibliotek og Kolind Bibliotek.

Nu kan krydset sættes: 81 kæmper om byrådstaburetterne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce