Øer Maritime Ferieby ligger på land, men også i vand. Her kan man bo i ferieboligerne, der alle har udsigt til det lukkede kanalsystem, eller man kan lægge til ved en af de mange bådpladser. Foto: Axel Schütt

Øer fylder 30 år: Feriebyen der rejste sig fra ruin

Øer Maritime Ferieby opstod i 1980'erne som en ambitiøs idé om et arkitektonisk og maritimt miljø på grænsen mellem land og vand. Det storstilede projekt kom økonomisk svært fra land og var tæt på forlis, da byggeselskabet Mogens de Linde trådte til og genrejste byen, der 1. juni fylder 30 år.

Log ind

Bliv abonnent og læs hele historien

Øer Maritime Ferieby
Åbnede 1. juni 1988 med 300 feriehuse bygget på syv øer.

Feriebyen er tegnet af de århusianske arkitekter Friis og Moltke i samarbejde med billedkunstner Emil Gregersen og landskabsarkitekt Paul le Fevre Jacobsen.

Det er opført af totalentreprenør Ejner Mikkelsen A/S, Risskov, med Jørn Richter, Randers, som projektleder og Carl Bro som rådgivende ingeniør.

Byen er anlagt på et areal, hvor Århus Sten- og gruskompagni frem til 1974 udgravede ral, grus og sten.

Feriebyen indeholder i dag foruden købmand og restaurant en svømmehal, en multihal, minigolf, fodbold- beachvolley- og tennisbaner samt lystbådhavn. Desuden er der mulighed for at leje kanoer og kajakker.

I 1993 lejede Røde Kors sig en overgang ind i feriebyen for at huse flygtninge fra Bosnien og Kroatien.

I 1993 rykkede ligeledes 50 elever ind i det, der blev til Ebeltoft Sportscollege. Det lukkede i 1996.

Øer Havn fik i 1996, efter flere års tovtrækkeri, status som lystbådehavn med 300 havnepladser. Dermed kunne lystsejlere anløbe havnen uden at leje et hus i feriebyen.

I 1997 overtog Danland den daglige drift.

I 2005 købte byggeselskabet Mogens de Linde 90 procent af boligerne og satte feriebyen i stand.

I dag varetager Ejerforeningen Øer Maritime Ferieby driften, og det hollandske Landal Green Parks varetager udlejningen af ferieboliger.

18. maj udgiver Ejerforeningen Øer Maritime Ferieby bogen "Øer mellem land og vand".
Den franske inspiration
Ideen til Øer Maritime Ferieby fik daværende stadsarkitekt i Ebeltoft Hans Henrik Hansen under en rejse til Port Grimaud ved St. Tropez i Sydfrankrig.

Port Grimaud blev bygget på en sump i sidste halvdel af 1960'erne, hvor de første huse stod klar i 1967.

I løbet af fire år rejste man en by med mere end 1000 huse, kanaler, broer, butikker og en kirke.
Annonce