Omstridt muslingeopdræt skal fjernes

Bøjer og andet vraggods fra et konkursramt muslingeopdræt har længe plaget beboerne i området ved Knebel Vig. Nu kræver myndighederne, at anlægget fjernes. Arkivfoto.

Omstridt muslingeopdræt skal fjernes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nyt selskab får ikke lov til at overtage konkursramt anlæg. Myndighederne kræver, at opdræt hurtigt nedlægges.

Et omstridt og konkursramt muslingeopdræt i Knebel Vig skal væk.

Det har NaturErhvervsstyrelsen afgjort, og dermed kan beboerne i området ånde lettede op, De har i næsten to år set opdrifts-bøjer og andet vraggods fra muslingefarmen skylle ind på strandene.

Oversigt
<p>I 2008 søgte Marifood Aps ved Rasmus Bjerregaard om lov til at opdrætte muslinger i Århus Bugt. Fiskeridirektoratet gav afslag efter indsigelse fra Aarhus Kommune.</p>

<p>Marifoods søgte derefter om lov i Knebel Vig og Begtrup Vig. Direktoratet afviste igen efter en høring, hvor Århus Miljøcenter og Syddjurs Kommune kom med indvendinger. Efter endnu to henvendelser fra Marifoods og fornyede indsigelser og afslag ombestemte Fiskeridirektoratet sig.</p>

<p>Anlægget åbnede i 2010. Men det gik konkurs blot et år senere. Siden er Rasmus Bjerregaard blevet en del af Seaweed Sea Supply. der har forsøgt at overtage opdrættet.</p>

Siden 2011 har muslingeopdrættet været uden aktivitet på grund af en konkurs i ejerselskabet Marifood. Ejer Rasmus Bjerregaard fra Marifood er efterfølgende blevet ansat i Seaweed Sea Supply, der har forsøgt at overtage muslingeopdrættet. Selskabet har været i en lang dialog med NaturErhvervsstyrelsen, som er myndighed på området.

»Der bliver ingen overdragelse af muslingeopdrættet til en ny ejer. I begyndelsen af januar opstillede vi en række betingelser for videre drift af opdrættet i et nyt selskab. De handlede om bankgaranti, oprydning af løse bøjer og andet samt krav for en fremtidig drift. Selskabet har ikke været i stand til at imødekomme betingelserne. Derfor skal anlægget nu fjernes,« fortæller vicefiskeriinspektør Claus Wille fra NaturErhvervsstyrelsen.

I 2010 åbnede Marifood muslingeopdrættet i Knebel Vig. men blandt andre Borgerforeningen Mols og Syddjurs Kommune var modstandere af idéen. Fiskeridirektoratet endte dog med at give en tilladelse for 10 år.

Allerede i 2011 kollapsede økonomien i Marifood. Siden har der ikke været aktivitet i muslingeopdrættet, der dækker 80 hektar i Knebel Vig. På grund af manglende vedligeholdelse begyndte anlægget efter kort tid at falde fra hinanden, og eksempelvis har en beboer nær strandkanten i vigen indsamlet 50 opdrifts-bøjer fra muslingefarmen.

Borgerforeningen Mols har kæmpet en ihærdig kamp for at få Marifood til at rydde op. Formand Jørgen Ørgård er tilfreds med, at muslingeopdrættet nu skal helt fjernes.

»Forløbet har tydeligt vist, at der hverken er økonomi eller fornuft i at drive et muslingeopdræt i Knebel Vig. Vi er rigtigt glade for at slippe for opdrættets affald, som ganske almindelige borgere har gået og samlet op,« understreger Jørgen Ørgård.

NaturErhvervsstyrelsen har tilbudt Marifoods, at det konkursramte selskab selv kan stå for oprydning og fjernelse af muslingeopdrættet. Det er en fordel for selskabet, hvis omkostningerne kan holdes på et lavt niveau.

I forbindelse med opdrættets etablering krævede myndighederne nemlig en bankgaranti på 120.000 kroner. De penge får Marifoods, når anlægget er væk fra havbunden i Knebel Vig.

»Alternativt vil NaturErhvervsstyrelsen stå for at fjerne anlægget. Det kommer til at ske med betaling fra de låste penge i bankgarantien. Den blev indført for netop at imødegå denne slags situationer. Marifoods skal inden udgangen af februar oplyse, om selskabet selv vil klare opgaven. Ellers går vi i gang,« fastslår Claus Wille.

NaturErhvervsstyrelsen forventer, at muslingeopdrættet fjernes i løbet af de kommende måneder. Dog kan forskellige regler om eksempelvis udbud af statslige opgaver forhale processen.

Avisen har uden held kontaktet Rasmus Bjerregaard.

Omstridt muslingeopdræt skal fjernes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce