Purung politiker bliver yngst i kommunes historien: Jeg vil kæmpe for de unge

Morten Siig Henriksen ser sig selv som ungdommens stemme i det nye byråd. Foto: Jens Thaysen

Purung politiker bliver yngst i kommunes historien: Jeg vil kæmpe for de unge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Morten Siig Henriksen er kun 20 år og bor stadig hjemme hos sine forældre. Om få dage træder han ind i Syddjurs Byråd med ønsket om at gøre en synlig forskel.

HORNSLET: Morten Siig Henriksen skriver historie, når han fra 1. januar bliver medlem af Syddjurs Byråd. Med sine 20 år bliver SF'eren det yngste byrådsmedlem i kommunens historie.

Morten Siig Henriksen fik 142 personlige stemmer på valgdagen i november. Han håbede naturligvis på at blive valgt, men regnede ikke med noget som helst på forhånd.

- Jeg tænkte, at det nok var fifty-fifty, om jeg blev valgt. Jeg håbede bare på det bedste, siger den nyvalgte byrådspolitiker, der bor i Hornslet med sine forældre og lillesøster.

Da det på valgnatten stod klart, at SF mistede et mandat, vurderede Morten Siig Henriksen, at det meget vel kunne være den plads, han drømte om, der forsvandt. Men da de personlige stemmer var talt op, var hans stak så høj, at det var rigeligt til at overhale tre af SF's nuværende byrådsmedlemmer i Syddjurs.

- Jeg er stolt over at blive valgt, men jeg er også ydmyg over for opgaven, siger han.

Jeg synes, det er udtryk for en ærgerlig politisk kultur, hvis man som politiker bare vil være én bys talerør. Kommunen er altså ikke større, end at vi alle sammen er lokale.
Morten Siig Henriksen (SF), kommende byrådsmedlem, Syddjurs
Morten Siig Henriksen
Morten Siig Henriksen, 20 år, bor i Hornslet.Studerer statskundskab på Aarhus Universitet.

Har i flere år været aktiv i Syddjurs Kommunes ungdomsråd, DEMO-rådet, ligesom han var elevrådsformand, mens han tog sin HHX-studentereksamen i Rønde.

Fik 142 stemmer ved byrådsvalget i Syddjurs - træder den 1. januar ind i byrådet for SF.
20-årige Morten Siig Henriksen er klar til at sætte sit præg på politikken, når han den 1. januar bliver medlem af Syddjurs Byråd. Foto: Jens Thaysen
20-årige Morten Siig Henriksen er klar til at sætte sit præg på politikken, når han den 1. januar bliver medlem af Syddjurs Byråd. Foto: Jens Thaysen

Morten Siig Henriksen ser sig selv som ungdommens stemme i det nye byråd. Den stemme er tiltrængt, mener han. Som flerårigt medlem af kommunens ungdomsråd, DEMO-rådet, har han oplevet, at byrådspolitikerne gerne taler meget om de unge - især i en valgkamp - men i det daglige er det ikke voldsomt meget, de unge har at skulle have sagt.

- Jeg vil kæmpe for, at de unge kommer mere ind over beslutningerne. Det handler ikke bare om, at de unge skal have flere penge - det drejer sig om, at tilbuddene i højere grad skal målrettes de unge, siger Morten Siig Henriksen, der selv er tidligere elevrådsformand.

- Der er store problemer med, at de unge ikke føler, de har nogle steder at være i Syddjurs. Ungemiljøet er uddøende, siger han.

Morten Siig Henriksen frygter, at manglen på steder at være kan sende unge ud i problemer med eksempelvis alkohol og stoffer.

- Det kan meget nemt blive en glidebane, advarer han.

Det var tiden i elevrådet og ungdomsrådet, der gav ham lyst til at prøver kræfter med politik. Først meldte han sig ind i SFU (Socialistisk Folkepartis Ungdom, red.) for cirka tre år siden, og i foråret meldte han sig ind i SF.

- Jeg sagde ja til at stille op til valget, fordi jeg ser et behov for, at der sættes en ung dagsorden, siger han.

Det er flere grunde til, at han meldte sig ind i SF frem for Enhedslisten og Alternativet.

- Jeg synes nogle gange, at de råber lidt for meget. Jeg synes, at SF ser mere realistisk på tingene og er klar til at forhandle. Jeg har det sådan, at man kan ikke altid få det hele, men så længe det rykker i den rigtige retning, siger Morten Siig Henriksen, der studerer statskundskab.

Selv om Morten Siig Henriksen ikke er til at stå på sidelinjen og råbe højt, savner han mere kant i byrådsalen i Syddjurs. Byrådspolitikerne er nogle gange for konsensussøgende og for enige.

- Det er fint, at politikerne kan lave aftaler og blive enige, men vi skal huske, at byrådet helst skal afspejle den brede befolkning, og derfor må der gerne være lidt forskel på os, siger han.

Ligeglad med geografi

Morten Siig Henriksen træder som byrådsmedlem ind i udvalget for plan, udvikling og kultur (PUK-udvalget). De øvrige fire udvalgsmedlemmer er også nyvalgte, og det ser han som en fordel:

- Så er der ingen, der kan sige, at sådan plejer vi at gøre.

De røde partier præsenterede op til valget et fælles oplæg med initiativer inden for bæredygtighed. Partierne har flertal i det nye byråd, og det skal bruges til at omsætte ord til handling.

- Jeg glæder mig til at holde borgmesteren op på, at de her ting skal gennemføres. Vi skal sikre, at borgmesteren og Socialdemokratiet ikke bare laver aftaler med Venstre, der underminerer de ting, vi har aftalt i fællesskab, siger han.

Mens en del byrådskandidater koncentrerede deres valgkamp omkring den by, de bor i, førte Morten Siig Henriksen kampagne over hele kommunen.

- Jeg bliver ikke sådan én, der kommer til at sige, at det hele bare handler om, at Hornslet skal have flere penge, siger han og uddyber:

- Jeg synes, det er udtryk for en ærgerlig politisk kultur, hvis man som politiker bare vil være én bys talerør. Kommunen er altså ikke større, end at vi alle sammen er lokale.

Morten Siig Henriksen glæder sig til at prøve kræfter med byrådsarbejdet. Om det giver ham mod på mere politik, må de kommende år vise.

- Nu prøver jeg at se, om det er noget for mig, og om det giver lyst til mere, siger han.

Om lysten til mere på sigt kan tænde drømmen om en plads i Folketinget?

- Det skal jeg ikke kunne afvise, siger han og lyder som en rigtig politiker.

Purung politiker bliver yngst i kommunes historien: Jeg vil kæmpe for de unge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce