Se video: Stærkt truet sort næsehorn er født i Østjylland


Se video: Stærkt truet sort næsehorn er født i Østjylland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ree Park Safari kunne søndag fejre fødslen af et sjældent sort næsehorn. Det er tredje gang, at det sker.

EBELTOFT: Det er ikke ofte, at det sker, men søndag har Ree Park Safari fået tilføjet et sjældent sort næsehorn til standen.

Hunnen Bashira fødte søndag aften en livskraftig kalv, der vejer 52 kilo. Derfor render der nu tre sorte næsehorn rundt i Ree Park Safari i Ebeltoft på Djursland.

Det skriver Ree Park Safari i en pressemeddelelse.

- Det er en sensation, hver gang det sker, siger administrerende direktør Jesper Stagegaard til Ritzau.

Det sorte næsehorn er stærkt truet, og cirka hver tiende af alle sorte næsehornskalve dør indenfor deres første levemåneder.

Det er tredje gang, at hunnen Bashira føder. Den første kalv, Mandela, blev i november udsendt til en zoo i Tjekkiet. Herfra skal den sendes videre til Rwanda, hvor den skal være med til at sikre bestanden i Afrika.

Da hunnen Bashira fødte sin anden kalv i 2017, døde den kun to måneder gammel. Derfor er dyrepasserne i Ree Park en smule nervøse for den kommende tid.

- Det er klart, at vi er super glade, men spændte på at se, hvordan det hele kommer til at gå, siger Jesper Stagegaard.

Det sorte næsehorn
Det sorte næsehorn er kategoriseret som stærkt truet på EEP (European Endangered Species Programs) liste. Bestanden anslås at være under 5.000 individer tilbage i naturen.Ree Park Safari har, som den eneste zoo i Skandinavien, sort næsehorn og parken har i øjeblikket 2 avlsdyr af slagsen, som begge er dyr født og opvokset i Europa.

Mandela, Bashiras første kalv fra 2015, bliver i juni måned sat ud i et naturreservat i Rwanda. Han befinder sig i øjeblikket i Zoo Dvur Kralove i Tjekkiet, inden han sammen med 4 andre sorte næsehorn rejser mod Afrika i juni måned.

Næsehorn føder en kalv ad gangen og de går drægtige i 15 måneder og kalven vejer 20-25 kilo ved fødslen. Næsehorn kan blive 30 - 35 år i naturen og op til 49 år i fangenskab. Hunnen bliver kønsmoden, når den er omkring 5 - 7 år gammel og hannen lidt senere.

I 2019 ankommer endnu en ung næsehornskvie til Ree Park Safari, som skal indgå i parkens internationale avlsarbejde for bevarelse af det truede sorte næsehorn.
En sjældent sort næsehorn er blevet født i Ree Park Safari. Foto: Ree Park
En sjældent sort næsehorn er blevet født i Ree Park Safari. Foto: Ree Park

Kemi til mellem hannen og hunnen

Det sorte næsehorn lever i den vilde natur primært som et solitært dyr. Derfor går de også adskilt i Ree Park.

Trods deres asociale natur gik der dog kun 14 dage, fra at Bashiras anden kalv døde, til hannen Thabo var klar igen. Det er der altså nu kommet en ny kalv ud af.

Ree Parks dyrepassere er erfarne i at aflæse dyrene, så de ved nøjagtigt, hvornår næsehornene skal sættes sammen.

- Ligesom i vores verden som mennesker, skal der faktisk også kemi til mellem hannen og hunnen. Er den ikke til stede, så afviser hunnen tyren. Og det kan godt være meget kritisk, fordi nogle af dem ikke accepterer afvisningen.

- Men lige præcis Bashira og Thabo har en rigtig fin kemi sammen, så derfor er det relativt enkelt med dem, omend det er en sensation, når det sker, siger Jesper Stagegaard.

Krybskytteri sætter dystre rekorder

I løbet af 2019 ankommer endnu et næsehorn til parken i Ebeltoft, som skal indgå i parkens internationale avlsarbejde for at bevare det stærkt truede sorte næsehorn.

- Krybskytteriet sætter for øjeblikket dystre rekorder. Således slagtes tre næsehorn i døgnet illegalt af krybskytter årets 365 dage.

- Det betyder reelt, at hvis det fortsætter, så har vi ikke længere næsehorn tilbage noget sted på denne klode i 2026, siger han.

Næsehorn kan blive mellem 30 til 35 år, hvis de lever i naturen. Lever de i fangenskab, kan de blive op til 49 år.

Se video: Stærkt truet sort næsehorn er født i Østjylland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce