Sparekasse har et minus på 9,8 millioner kroner

Formand Jørgen Ørgård fra Borgerforeningen Mols understreger, at Vistoft Sparekasse har stor betydning for Mols. Han vil have lokalbefolkningen til at støtte den kriseramte bank. Arkivfoto

Sparekasse har et minus på 9,8 millioner kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Uro. Mange aftaler med storkunder er risikable. Lokal borgerforening håber på, at banken kan fortsætte som selvstændig.

Vistoft Sparekasse har et minus på 9,8 millioner på regnskabet for 2013.

Det står klart i forbindelse med det skærpede tilsyn, som sparekassen i Knebel er kommet under. I øjeblikket jagter Vistoft Sparekasse en investor, der kan bringe økonomien tilbage på det rette spor.

»Målet er, at Vistoft Sparekasse skal fortsætte som et selvstændigt pengeinstitut. Mange mindre pengeinstitutter vælger i disse år at fusionere. Men vi har faktisk haft en tilgang af kunder, som søger væk fra de store banker for at få mere nærhed i bankforbindelsen. Derfor er vi sikre på, at selvstændighed fortsat skal være sparekassens fundament,« siger formand Peter Hvidkjær fra Vistoft Sparekasse.

I fredags kom det frem, at Vistoft Sparekasse er sat under skærpet tilsyn af Finanstilsynet. Derfor må sparekassen hver måned lave indberetninger af nøgletal til tilsynet, ligesom de 600 garanter i banken indtil videre har fået indefrosset deres indskud.

Det skærpede tilsyn skyldes især, at Finanstilsynet vurderer sparekassens sikkerhed for boliglån som dårlig. Tilsynet har gennemgået bankens aftaler med blandt andet 105 store kunder, og 48 procent af engagementerne vurderes til at have væsentlige svaghedstegn af forskellig karakter.

Derfor kræver Finanstilsynet, at Vistoft Sparekasse laver ekstra hensættelser på 17,7 millioner kroner til at imødegå mulige fremtidige tab. De penge må sparekassen hente fra egenkapitalen, og det får solvensgraden til at styrtdykke til 9,0 procent. Tilsynets krav er, at den skal genrejses til 20,3 procent. Det kræver en ekstern investor.

For Borgerforeningen Mols er Vistoft Sparekasse et vigtigt aktiv i lokalsamfundet.

»Det er et pengeinstitut med stort lokalkendskab og engagement i livet på Mols. Mange erhvervsdrivende og private borgere kan få en vare, som ikke findes andre steder. Derfor er jeg glad for, at Vistoft Sparekasses ledelse satser på at drive banken videre som et selvstændig pengeinstitut. Lige nu må vi ikke gå i panik - men være besindige og støtte,« understreger formand Jørgen Ørgård fra Borgerforeningen Mols.

Mandag aften var Vistoft Sparekasses repræsentantskab samlet for at drøfte situationen og godkende det ny regnskab. Bankledelsen planlægger at holde et møde for garanterne i maj.

Peter Hvidkjær understreger, at lokal opbakning mere end nogensinde er afgørende for det sidste selvstændige pengeinstitut på Mols.

»Et lokalt pengeinstitut har en helt naturlig interesse i at finansiere gode idéer og støtte bosætningen, og det har Mols brug for. Men vi har selvfølgelig brug for kundernes og lokalområdets opbakning til det, siger Peter Hvidkjær, og understreger, at almindelige kunder ikke risikerer deres opsparing, så længe den ikke overstiger 750.000 kroner.

Finanstilsynets vurdering og krav har overrasket ledelsen i Vistoft Sparekasse.

»Vi har meget begrænsede tab på kunder. Men situationen er klart et udslag af, at tilsynets har strammet meget op på vurderinger af pengeinstitutters sikkerhed for lån,« understreger Peter Hvidkjær.

Sparekasse har et minus på 9,8 millioner kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce