To år med affald fra muslingeopdræt


To år med affald fra muslingeopdræt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Konkursramt anlæg i Knebel Vig falder fra hinanden. Borgerforening er skuffet over ejeren og myndighederne.

I to år har opdrifts-bøjer og andet vraggods fra et konkursramt muslingeopdræt i Knebel Vig plaget beboere, sejlere samt andre brugere af området på Syddjursland. Sagen er endt i en hårdknude, hvor de lokale borgere føler sig ladt i stikken af såvel opdrættets ejer som myndighederne.

»Sådan noget ville aldrig kunne ske, hvis der var tale om en virksomhed på land. De seneste to år er anlægget til muslingeopdræt langsomt faldet fra hinanden, og der er skyllet bøjer og andet op på strandene. Beboerne i området har løbende ryddet op. Men det er simpelthen ikke rimeligt, Vi føles os magtesløse i denne sag,« siger formand Jørgen Ørgård fra Borgerforeningen Mols.

Historien bag
<p>I 2008 søgte Marifood Aps ved Rasmus Bjerregaard om lov til at opdrætte muslinger i Århus Bugt. Fiskeridirektoratet gav afslag efter indsigelse fra Aarhus Kommune.</p>

<p>Marifoods søgte derefter om lov i Knebel Vig og Begtrup Vig. Direktoratet afviste igen efter en høring, hvor Århus Miljøcenter og Syddjurs Kommune kommer med indvendinger. Efter endnu to henvendelser fra Marifoods og fornyede indsigelser og afslag ombestemte Fiskeridirektoratet sig.</p>

<p>Anlægget åbnede i 2010. Men det gik konkurs blot et år senere.</p>

I 2010 åbnede Marifood ved indehaver Rasmus Bjerregaard muslingeopdrættet i Knebel Vig. Blandt andre Borgerforeningen Mols og Syddjurs Kommune var modstandere af idéen, men Fiskeridirektoratet endte med at give en tilladelse for 10 år.

Allerede i 2011 kollapsede økonomien i Marifood. Siden har der ikke været aktivitet i muslingeopdrættet, der dækker 80 hektar i Knebel Vig. På grund af manglende vedligeholdelse begyndte anlægget efter kort tid at falde fra hinanden, og eksempelvis har en beboer nær strandkanten i vigen indsamlet 50 opdrifts-bøjer fra muslingefarmen.

Borgerforeningen Mols har kæmpet en ihærdig kamp for at få Marifood til at rydde op. Foreningen er gået til blandt andre Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, som har forsøgt at få Rasmus Bjerregaard med bopæl i Holme ved Aarhus til at rydde op og give muslingeanlægget et eftersyn.

Imidlertid er oprydningen i flere omgange blevet udsat. Det skyldes især, at Rasmus Bjerregaard har forsøgt at overdrage Marifood til et norsk selskab. Den proces har givet en række forviklinger.

Kort før jul slap ministeriets tålmodighed dog op. I en klart formuleret mail kræver ministeriet, at Rasmus Bjerregaard senest i begyndelsen af denne uge sørgede for en oprydning i Knebel Vig samt de relevante strande.

»Alternativet er, at vi inddrager Marifoods 10-årige tilladelse til at drive muslingeopdræt i Knebel Vig,« forklarer overfiskerikontrollør Stig Prüssing fra ministeriets center for kontrol.

I slutningen af næste uge vil ministeriet vurdere, om Rasmus Bjerregaard har indfriet kravet om oprydning.

Ifølge Borgerforeningen Mols tyder intet på, at der er sket noget som helst. I lokalområdet har ingen set nogen rydde op, ligesom der stadig er opdrifts-bøjer på strandene.

»Denne sag flyder bare afsted, og den vanskeliggøres i den grad af Marifoods konkurs. Det virker til, at Rasmus Bjerregaard har haft held til at trække tingene i langddrag. Vores håb er, at ministeriets håndfaste frist vil sætte skred i tingene. Men jeg har svært ved at finde optimismen,« understreger Jørgen Ørgård.

Borgerforeningen Mols kan kun via en politianmeldelse indgive en formel klage over affaldet fra muslingeopdrættet. Den mulighed har foreningnens ledelse endnu ikke vurderet.

To år med affald fra muslingeopdræt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce