Trods 6.000 protester: Kendt slotskro rykker nærmere nedrivning

Siden 2013 har der været voldsom bølgegang om fremtiden for Kalø Slotskro. Krobygningen står til at blive jævnet med jorden i forbindelse med Nationalpark Mols Bjerges byggeri af et velkomstcenter, men den plan har udløst voldsomme protester. Nu er seks partier i Syddjurs Byråd på banen med støtte til byggeplanen. Arkivfoto: Henrik Ask

Trods 6.000 protester: Kendt slotskro rykker nærmere nedrivning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et flertal i Syddjurs Byråd toner rent flag som tilhænger af Nationalpark Mols Bjerges planlagte velkomstcenter. Byggeriet vil koste Kalø Slotskro livet, og protestgruppe er rystet over byrådsflertallets mangel på inddragelse af befolkningen.

KALØ: Det lakker mod enden for en omstridt kro ved Kalø Slotsruin.

De seneste år har 6.000 mennesker via en underskriftsindsamling protesteret mod en nedrivning af Kalø Slotskro, der står til at forsvinde i forbindelse med Nationalpark Mols Bjerges byggeri af et nyt velkomstcenter.

En vigtig forudsætning for etableringen af velkomstcentret er Syddjurs Kommunes udarbejdelse og godkendelse af en lokalplan for projektet. I øjeblikket er et udkast til lokalplanen ved at blive færdiggjort, og nu træder et stort flertal af politikerne i Syddjurs Byråd i karakter som tilhænger af projektet.

Dermed er en af de store stopklodser for velkomstcentret væk.

- Det er på tide med en modvægt til modstanderne, der i lang tid har fået lov til at fylde meget i debatten. Vi oplever, at rigtigt mange mennesker ser velkomstcentret som en fantastisk idé. Vi er selvfølgelig fortsat klar til at lytte til kommentarer og indsigelser ved en kommende høring af lokalplanen. Men i udgangspunktet er projektet både ambitiøst og visionært, og det bliver et fyrtårn for kommunens turisme, siger Syddjurs-byrådsmedlem Jørgen Ivar Brus Mikkelsen (V), der sammen med byrådskollega Jan Kjær Madsen (R) er initiativtager til de seks partiers udmelding.

Slotskroen er fra 1967
Kalø Slotskro har adresse ved parkeringspladsen nær Kalø Slotsruin. Den nuværende krobygning blev opført i 1967, og i 1980'erne skete der en række store tilbygninger og ombygninger af faciliteterne nær Rønde.

Naturstyrelsen er ejer af kroen med den tilhørende iskiosk. Siden 2001 har driften været forpagtet til et ægtepar fra Rønde. Den nuværende forpagtningsaftale gælder til udgangen af 2019.

Oprindeligt var grunden på Kalø hjemsted for et teglværk. Det blev nedlagt omkring år 1900, og i 1906 opførte arkitekt Hack Kampmann er bolig på en del af grunden. Huset er der stadig, og det har adresse bag den nuværende slotskro.

Nationalpark Mols Bjerge har udviklet en plan for et velkomstcenter på adressen nær slotsruinen. Centret betyder bevarelse af Kampmann-boligen, mens slotskroen står til at blive revet ned. Projektet har et budget på ca. 40 millioner kroner.
I 2016 gennemførte Nationalpark Mols Bjerge en arktiektkonkurrence vedrørende et nyt velkomstcenter på Kalø. Den bærende tanke bag vinderprojektet er samspillet med omgivelserne. Visualisering: Arkitema Architects
I 2016 gennemførte Nationalpark Mols Bjerge en arktiektkonkurrence vedrørende et nyt velkomstcenter på Kalø. Den bærende tanke bag vinderprojektet er samspillet med omgivelserne. Visualisering: Arkitema Architects

Stor overraskelse

I efteråret 2013 besluttede Nationalpark Mols Bjerge at etablere et nyt velkomstcenter.

Det skal have adresse på området med slotskroen ved Kalø Slotsruin nær Rønde. Planen betyder, at den nuværende slotskro rives ned i forbindelse med byggeriet af centeret.

Udsigten til en afsked med Kalø Slotskro har udløst voldsomme protester. Der blev blandt andet sat gang i en indsamling af underskrifter, og den kulminerede med overrækkelse af 6.000 underskrifter til Syddjurs Kommunes udvalg for plan, udvikling og kultur.

Linda Mikkelsen står bag indsamlingen af underskrifter. Hun er forbløffet over, at et flertal af partierne i Syddjurs Byråd toner rent flag som tilhængere af nationalparkens plan for et velkomstcenter ved Kalø.

- Ved valget i Syddjurs talte alle partier rigtigt meget om inddragelse af borgerne. Nu løber seks partier fuldstændig fra løfterne om at lytte. Det er virkelig overraskende, at de på nuværende tidspunkt kan melde så klart ud. Der er endnu ikke præsenteret en kommunal lokalplan for projektområdet, og nationalparken har stadig hængepartier omkring forskellige tilladelser hos andre myndigheder samt finansieringen af projektet, understreger Linda Mikkelsen.

Jagten på penge

Byggeriet af et velkomstcenter ved Kalø Slotsruin afhænger blandt andet af tilladelser fra Naturstyrelsen.

Nationalpark Mols Bjerge har dog lavet indledende sonderinger, som parkens ledelse tolker positivt i forhold til mulighederne for at opføre centret.

Nationalparken har allerede et konkret projekt, som i december 2016 blev fundet ved en arkitektkonkurrence. Til gengæld kniber det med finansieringen, der blandt andet skal hvile på penge fra fonde. Projektet koster 40 millioner kroner.

I protestgruppen mod nedrivningen af Kalø Slotskro er Linda Mikkelsen ikke færdig med at kæmpe.

- Slet ikke. Underskriftsindsamlingen er afsluttet, men vi fortsætter protesterne. Vi vil signalere, at nedrivningen af slotskroen på ingen måder er et folkeligt projekt. Måske kan det gøre jagten på penge lidt sværere for nationalparken, vurderer Linda Mikkelsen.

Trods 6.000 protester: Kendt slotskro rykker nærmere nedrivning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce