Åbner en ladeport for snyd: Skæring-afstemning fik kaotisk start

I over et døgn skulle grundejere i Skæring blot identificere sig med det offentligt tilgængelige ejendomsnummer for at deltage i den elektroniske byzone-afstemning. Kritikere forlanger nu omstemning på grund af muligheden for at snyde. Foto: Axel Schütt

Åbner en ladeport for snyd: Skæring-afstemning fik kaotisk start

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For at kunne stemme om byzone skulle man i over et døgn bruge det offentligt tilgængelige ejendomsnummer. - Det åbner for snyd, siger beboer, der kræver ny afstemning.

SKÆRING: Afstemningen om, hvorvidt Skæring Strand skal være byzone eller forblive sommerhusområde, har fået en kaotisk start.

Og nu er der krav om, at afstemningen skal gå om.

- Det åbner jo en ladeport for snyd, siger Anders Brødsgaard, der er en af de 1.100 grundejere, der deltager i afstemningen.

Afstemningen foregår elektronisk, og for at logge ind på hjemmesiden, hvor krydset skal sættes, skal man bruge sit ejendomsnummer.

Og det nummer er offentligt tilgængeligt og meget let af finde på for eksempel hjemmesiden ois.dk, der indeholder data på samtlige ejendomme i Danmark.

Det er firmaet Assembly Voting, der står for afstemningen.

Firmaets driftsansvarlige, Mikkel Leffers Svendstrup, oplyser, at han blev gjort opmærksom på problemet i søndags.

Da havde afstemningen været i gang i mere end et døgn. Og i den periode kunne en grundejer i den grad påvirke resultatet ved at hente ejendomsnumre på for eksempel alle huse på hans vej. Og bruge dem til at afgive en større mængde stemmer.

Fakta
  • I 1999 vedtog Folketinget en lov om afvikling af ulovlig helårsbeboelse i sommerhusområder. Loven førte til, at Århus Kommune gav i alt 390 10-årige afviklingsdispensationer til sommerhusbeboere i fortrinsvis Skæring, men også i Ajstrup.
  • Så siden 2009 har det været ulovligt at bo i sommerhus på Skæring Strand i vinterhalvåret.
  • En revision af Planloven betyder, at kommuner på visse betingelser kan søge om at lægge sommerhusområder i byzone og på den måde lovliggøre helårsbeboelse. En mulighed, Aarhus Kommune agter at benytte sig af på Skæring Strand.
  • En af betingelserne er, at der gennemføres en afstemning, hvor mindst 75 procent af deltagerne skal stemme for.
  • Godkender Erhvervsministeriet ansøgningen, kan Skæring Strand blive byzone i 2019.

"Ikke tryg ved det"

- Det er Aarhus Kommune, som har leveret ejendomsnumrene. Vi havde ikke fået at vide, at de var så nemme at fremsøge. Da det gik op for os, ændrede vi straks systemet, så man også skal logge sig på med nem-id. Vi har jo heller ikke lyst til, at resultatet kan drages i tvivl, siger Mikkel Leffers Svendstrup.

Han oplyser, at 205 grundejere - altså knapt 19 procent af de afstemningsberettigede - nåede at afgive stemme, inden der blev sat nem-id på afstemningen.

- Jeg har været inde og kigge på logfiler, og der er intet, der indikerer, at der er blevet snydt, siger Mikkel Leffers Svendstrup.

Alligevel vil han, hvis resultatet af afstemningen er meget tæt, anbefale, at afstemningen går om.

Det samme vil Anders Brødsgaard.

- Jeg er ikke tryg ved det. Derfor mener jeg, at afstemningen må erklæres ugyldig og gå om, siger Anders Brødsgaard.

Ikke tegn på snyd

Det ønske er Louise Pape Rydahl, chef Center for Byudvikling og Mobilitet i Aarhus Kommune, ikke umiddelbart til sinds at opfylde.

- Der er lavet en analyse, der ikke viser tegn på unormale forhold. Det har vi tiltro til, at der ikke er. Jeg har fået at vide, at det skal være meget, meget tæt løb, for at det kan få nogen betydning, og det er meget usandsynligt, at det ender sådan, siger Louise Pape Rydahl.

Afstemningen foregår fra fredag 15. september til tirsdag 3. oktober og Aarhus Kommune er under et vist tidspres.

Bliver det et ja fra mindst 75 procent af grundejerne, skal Aarhus Kommune sende en ansøgning til Erhvervsstyrelsen om at lægge Skæring Strand i byzone. Den ansøgning skal være afleveret senest 15. oktober.

Åbner en ladeport for snyd: Skæring-afstemning fik kaotisk start

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce