Åby Renseanlæg skal lave supergødning

Arkivfoto

Åby Renseanlæg skal lave supergødning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmarks første anlæg til udnyttelse af fosfor fra spildevand opføres på Åby Renseanlæg.

Tre jyske vandselskaber og tre virksomheder er sammen i færd med at udvikle mulighederne i genindvinding af fosfor fra spildevand. Partnerskabet har som mål at udvikle »fremtidens renseanlæg«, som udover at rense spildevand kan producere energi, gødning og plast.

Det første konkrete resultat af partnerskabet er, at Aarhus Vand bygger Danmarks første anlæg til udnyttelse af fosfor fra spildevand på Åby Renseanlæg i Aarhus.

Affaldsstoffet struvit, der findes i slammet fra spildevandsrensning, indeholder store mængder fosfor, og tilstopper rørene på renseanlæggene, hvilket giver driftsproblemer.

På anlægget vil Aarhus Vand omdanne struvit til et fosforholdigt gødningsprodukt af høj kvalitet og dermed opnås en række fordele:

Mindre vedligeholdelse på renseanlægget, mindre fosfor at fjerne i anlægget, besparelser i bortskaffelse af slam samt indtægter ved salg af den fosforholdige struvit til eksempelvis landbruget.

»Det sidste kræver dog en miljøgodkendelse,« siger driftsleder på Åby Renseanlæg, Louis Landgren:

Anlægget på Åby Renseanlæg producerer 400 kg struvit med 50 kg fosfor pr. dag og kan ifølge Louis Landgren indbringe op mod 3.000 kr. pr. ton struvit.

Der er lignende produktion af struvit i bl.a. Berlin og Oregon i USA, men i Berlin er produktet ikke så rent og miljøvenligt som i Aarhus. Der er ikke fundet tungmetaller i struvitten fra Åby Renseanlæg i et forsøgsanlæg, og ifølge økologikonsulent Anke Stubsgaard fra Videncentret for Landbrug er der på sigt muligheder for, at struvitten oven i købet kan bruges som gødning i økologisk landsbrugsdrift.

»Det vil kræve ændringer i reglerne, men jeg ser store muligheder i struvitten, som har en række fordele i forhold til gylle. Det er et fast produkt med en god gødningsvirkning. Det er nemt at sprede, og man kan bruge det til præcisionsgødning, hvilket kan være med til at nedsætte udvaskning af fosfor. Og så er det et stort plus, at der er tale om et affaldsprodukt, der bliver til et rent og bæredygtigt gødningsprodukt,« siger hun.

Partnerskabet består af Aarhus Vand, Herning Vand og Horsens Vand og de tre virksomheder Norconsult, Grundfos og Videncentret for Landbrug.

Åby Renseanlæg skal lave supergødning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce