Vi bruger cookies!

stiften.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.stiften.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Bier er meget mere end honning

At være biavler har givet Jan Sæther et andet forhold til naturen. Han lægger mærke til ting, han ikke så før. Fotos: Alex Kjær Kristensen.

Bier er meget mere end honning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Privat biavl hitter over hele landet - også i Beder mærker man fremgangen.

Jan Sæther er formand for Odder og Omegns Biavlerforening.


Han bor selv i Beder, hvor der er cirka 25 lokale medlemmer af biavlerforeningen. Mange af dem er kommet til de sidste par år.


»Vi mærker lige som resten af landet en stor medlemstilgang for tiden. Det nye er, at der kommer mange kvinder. Når jeg holder introduktionskurser, hører jeg, at familien har stor prioritet. Folk vil godt have et projekt at være fælles om, og her er biavl et glimrende valg.«


Jan Sæther har været biavler i mange år og er med tiden blevet mere og mere grebet af biernes verden.


»Jo mere man lærer, jo mere fantastisk bliver det. Bier har en organisation og livsførelse, der er meget kompleks og fascinerende. Deres parring - som foregår i ti meters højde og har døden til følge for hannen - sikrer en genetisk spredning i kolonien, så biernes forskellige funktioner tilgodeses bedst muligt. «


Et spørgsmål, som Jan Sæther ofte møder, er om man må have bier i en almindelig parcelhushave.


»Det må man godt. Bier generer ikke, det er hvepse, der stikker og falder i vores øl og syltetøjsglas på terrassen. Bier er med til at give større og bedre frugt- og bærhøst, fordi de bestøver blomsterne.«


Bier er i hele Europa en truet dyreart, fordi vores landbrugsdyrkning og brug af pesticider gør det svært for dem at overleve. Det mener Jan Sæther er et stort problem.


»Bierne er en vigtigere del af naturens kredsløb, end mange gør sig klart. Gennem mange år er der udviklet et afhængighedsforhold mellem planter og bier, som mange andre dyr nyder godt af.«


Så det er altså ikke kun for den lækre honnings skyld, at man skal blive biavler. Man skal også gøre det for at være med til at bevare vores natur.


»Det argument hører jeg også fra flere og flere nye biavlere. Den globale ansvarlighed spiller helt klart en rolle. Derudover vil jeg godt slå fast, at jeg selv har fået et helt andet forhold til naturen, siden jeg blev biavler. Jeg lægger mærke til blomster og insekter og sollys på en anden måde end tidligere. Det har beriget mit liv,« siger Jan Sæther.

Sådan kommer du i gang


<ul>

<li id="">Jan Sæther anbefaler, at man melder sig ind i en biavlerforening. Man kan godt gøre det via selvstudium, men der er noget mesterlære over det at være biavler, så det bedste er at få råd og vejledning fra erfarne avlere.</li></ul><br />

<ul>

<li id="">Det koster godt 5000 kroner at komme i gang. Så har man en familie på cirka 10.000 bier samt en dronning og det nødvendige udstyr i form af blandt andet bistader. Det giver mellem 30-40 kilo honning på en sæson.</li></ul><br />

<ul>

<li id="">På landsplan er der over 4000 biavlere, og tallet er stigende.</li></ul>

<P align=left></P>

Bier er meget mere end honning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.