Bygherre skyder alternativ ned ved Systematic

"De hængende haver" kalder Kjeld Ghozati sit alternative forslag med en ekstra længe og overbyggede etager med haver på toppen af det eksisterende byggeri.

Bygherre skyder alternativ ned ved Systematic

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Arkitekt og borgergruppe foreslår, at der bygges oven på firmaet Systematics bygninger frem for at opføre et højhus på stedet. Men det er teknisk umuligt, svarer ejer. Kritiker undrer sig.

ÅBYHØJ: "Betragt det som en kammeratlig henvendelse fra en, der elsker byudvikling, blot at det sker med omtanke."

Sådan indledte arkitekt Kjeld Ghozati et brev til politikerne i Aarhus Byråd forud for denne uges byrådsmøde, der bl.a. handlede om forslag til lokalplan 1066, der vil muliggøre et 58 meter højt hus ved firmaet Systematic på Søren Frichs Vej.

Kjeld Ghozati advarede i sit brev politikerne om, at de lige nu havde valget mellem at indskrive sig i historien som dem, der forstår at lave byudvikling baseret på Aarhus' unikke dna eller som dem, der er villige til at ødelægge byens unikke særkende på baggrund af særinteresser.

"Det er vanskeligt at finde en mere upassende placering af et højhus i Aarhus. Der er både tale om ødelæggelse af en unik grøn oplevelse for byen og et overgreb på naboerne. Al snak om, hvorvidt højhuset er smukt eller ej er helt irrelevant i denne sag," skrev Kjeld Ghozati, og vedlagde et alternativt forslag, der - uden et højhus - kan give mindst ligeså mange kvadratmeter.

Firma med vokseværk
Systematic har siden 2004 boet til leje på Søren Frichs Vej 37, i bygninger ejet af Olav de Linde.Virksomheden blev startet i 1985 af Michael Holm, som stadig er direktør.

Systematic leverer IT-løsninger til bl.a. biblioteker, skoler, forsvar og politi og beskæftiger over 500 medarbejdere i Aarhus.
Højhuset på 58 meter med de seneste justeringer ifølge bilag til byrådssagen. Huset beklædes med lameller af tombak, som er en legering af kobber og zink.  Visualisering: Arkitema Architects
Højhuset på 58 meter med de seneste justeringer ifølge bilag til byrådssagen. Huset beklædes med lameller af tombak, som er en legering af kobber og zink. Visualisering: Arkitema Architects

Byråd i tvivl

Samtidig protesterede mange borgere foran rådhuset mod højhuset, som ni fællesråd i kommunen også vender sig imod.

Reaktionen udeblev ikke.

Politikerne i byrådet sendte sagen til undersøgelse i udvalget for teknik og miljø. Selv erhvervslivets faste støtte, Det Konservative Folkeparti, var kommet i tvivl:

- Systematic er en ekstremt vigtig virksomhed for Aarhus. Det vejer for os. Vi er et erhvervsvenligt parti, og vi har indtil nu været positive over for Systematics behov for udvidelse, men vi er ikke erhvervslivets parti, fastslog Marc Perera Christensen (K).

Han var åben for at se og drøfte det alternative forslag fra Kjeld Ghozati, der af en anden politiker, Ango Winther (S), blev betegnet som en arkitekt, der har leveret mange positive streger.

Kjeld Ghozati, der selv bor i Åbyhøj , er er faglig leder af nybygningsområdet i E+N Arkitektur og har været projektledende partner på eksempelvis Århus Stiftstidendes hus på Banegårdspladsen, Bruuns Arkade og Mengel Tower i krydset ved Nørreport.

"Valget er jeres og beslutningen bliver historisk", skrev Kjeld Ghozati, der forklarer over for avisen, at Aarhusbugten er byens guld, og at byrådet i denne og andre sager er på vej til at ødelægge byens dna ved at angribe udsigten til bugten og det unikke dalstrøg, der er byens karakterfulde typologi.

Vi ser på ny konceptvilla - en gentænkning af murermestervillaen - som E+N Arkitektur har lavet - sammen med arkitekt Kjeld Ghozati.
- Det er vanskeligt at finde en mere upassende placering af et højhus i Aarhus. Der er både tale om ødelæggelse af en unik grøn oplevelse for byen og et overgreb på naboerne, mener arkitekt Kjeld Ghozati. Foto: Axel Schütt
Olav de Linde er bygherre på højhuset og har tidligere deltaget i et borgermøde om projektet. Han forklarer, hvorfor det alternative forslag ikke duer. Foto: Kim Haugaard
Olav de Linde er bygherre på højhuset og har tidligere deltaget i et borgermøde om projektet. Han forklarer, hvorfor det alternative forslag ikke duer. Foto: Kim Haugaard

Alternativt forslag

- Befolkningen kan bare sidde og vente på, hvornår byrådet laver det næste terrorangreb mod dem. Et højhus ved Systematic kan med ét slag ødelægge noget af det unikke ved Aarhus. Jeg har ikke mødt en eneste i mit netværk, der synes, at et højhus der er en god idé, siger Kjeld Ghozati.

Han og beboergruppen foreslår i stedet, at Systematic opfører en ekstra længebygning på 4-5 etager og samtidig bygger en-to etager oven på de eksisterende længer. Dermed kan man opnå de 7.500 kadratmetre, som højhuset vil give.

- Med små bearbejdninger tror jeg oven i købet, at man kan lave et forslag på mellem 8.500 og 10.000 kvadratmeter i fem og delvis seks etager. Det vil tilgodese Systematics ønske om en større udvidelse, bevare byens dna, fastholde en unik grøn oplevelse på stedet og respektere naboerne, siger arkitekten.

Der er bare ét stort problem.

"Teknisk umulig"

- Det er en udmærket tanke, men den er teknisk ikke mulig, svarer Olav de Linde.

Han opførte i 2004 de bygninger, Systematic bor til leje i og er med sit byggeselskab bygherre på højhusprojektet.

- De eksisterende bygninger er kun funderet til tre etager. Og da bunden er meget blød, har vi hamret pæle ned i 28 meters dybde. Men de kan rent teknisk ikke bære, at der bygges etager ovenpå, forklarer Olav de Linde.

I søgte ellers i både 2007 og 2009 om at bygge i fem og syv etager på de eksisterende bygninger, hvorfor kan det så ikke lade sig gøre nu?

- Det var kun en mindre del af den ene længe, vi ville bygge ovenpå, og droppede det igen. Hvis vi skal bygge de eksisterende længer højere ville vi være nødt til at rive dem helt ned og bygge noget nyt forfra. Men det er økonomisk ikke forsvarligt, siger Olav de Linde og tilføjer:

"Den smukkeste løsning"

- Derfor er højhuset den eneste mulighed. Og det er også den pæneste løsning.

Der er en del, der mener det vil ødelægge ådalen?

- Huset skænder jo ikke. Alt kan jo forstyrre. Man kan også sige, at en elefant i junglen forstyrrer. Vi mener, det er et godt sigtepunkt, men jeg ved, der er mange holdninger, også positive.

Kolonihaveejerne er kede af indbliksgener fra så højt et hus?

- Nu sætter vi skodder på vinduerne, så man ikke kan kikke til siderne, det begrænser udsynet. Nye boliger ligger 10-15 meter fra hinanden, men her er jo langt over til kolonihaverne, så det vil ikke give indbliksgener, siger Olav de Linde.

Kjeld Ghozati undrer sig over svaret.

- At noget ikke teknisk kan lade sig gøre er entreprenører og developers standard svar, når de ønsker at få deres vilje. Men jeg er efterhånden en gammel rotte i byggebranchen, og jeg har et hav af gange været med til at finde en løsning alligevel. Sammen med en dygtig ingeniør tror jeg, at man kan finde en løsning på det, kommenterer Kjeld Ghozati.

"De hængende haver" kalder Kjeld Ghozati sit alternative forslag med en ekstra længe og overbyggede etager med haver på toppen af det eksisterende byggeri.

Bygherre skyder alternativ ned ved Systematic

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce