En æra er slut: Byens sidste telefonbokse smides ud nu

Her er den. En af de tre sidste telefonbokse i Aarhus, som inden for en måned er helt væk i Aarhus. Foto: Tobias H. Niebuhr

En æra er slut: Byens sidste telefonbokse smides ud nu

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

13. december forsvandt Aarhus' og dermed landets sidste mønttelefoner. Om en måned er boksene også fjernet og en del af Danmarks historien, der startede i 1896 i København, er dermed slut.

Alle kender dem, men det er nok de færreste, der har brugt dem de sidste mange år. Telefonboksene.

I 2009 var der 500 tilbage i Danmark, og 12. december, var der tre tilbage i Aarhus og Danmark. De er væk nu.

13. december blev de tre mønttelefoner på Banegårdspladsen, Lille Torv og Tordenskjoldsgade taget ned, og inden for en måned vil også selve telefonboksene, som de stod i, være taget ned.

Det fortæller Michael Hardrup, direktør i Danske Mønttelefoner, der i 2009 overtog ansvaret for telefonboksene i Danmark fra TDC.

- De blev fjernet inden for en time i Aarhus, og de var formentlig de sidste i Danmark, som der blev pillet ned, siger han.

Dermed slutter en æra i Danmark, som startede, da Fritz Kochs telefonkiosk i 1896 blev stillet op i København.

Selve mønttelefonen blev fjernet 13. december i alle tre telefonbokse i Aarhus. Inden for en måned er også boksen væk, fortæller Danske Mønttelefoner, der står for driften. Foto: Tobias H. Niebuhr

Telefonboks i Den Gamle By

Den første egentlige telefonboks, som vi kender den i dag, blev sat op i december 1934 i Gentofte Kommune. I 2007 var der stadig omkring 3.000 telefonbokse i Danmark, mens det tal allerede var nede på omkring 500, da Danske Mønttelefoner overtog ansvaret i 2009.

Efter mobiltelefonens indtog i folks lommer, svandt antallet af telefonbokse i rekordfart. En mere end hundrede år gammel tradition er blevet afviklet i løbet af få år, og indenfor en måned er det altså helt slut i Danmark.

På Banegårdspladsen er det formenligt cyklisterne, der kommer til at savne telefonboksen mest. Her er den et yndet cykelstativ til cafégæster med to hjulede uden støttefod. Foto: Tobias H. Niebuhr

Den første telefonkiosk i Aarhus åbnede i maj 1900. Den historiske telefon stod på Skt. Clemens Torv, men blev flyttet til hjørnet af Tordenskjoldsgade og Peder Skrams Gade på Trøjborg, inden den endte i Den Gamle By i 1973.

Der står den endnu. I dag i 1927-kvarteret på Telefontorvet, hvor den er udstyret med de samme reklamer, som var typiske i de århusianske aviskiosker i 1927.

Som et sidste minde om en nu svunden tid.

Den gamle telefon- og bladkiosk blev i 2013 shinet op, så den stråler på Telefontorvet i Den gamle By. Arkivfoto. Hans Petersen

En æra er slut: Byens sidste telefonbokse smides ud nu

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce