Klør det over hele kroppen? Voldsom vækst i tilfælde af fnat i Østjylland

Fnatmidens angreb giver kløe. Arkivfoto: Iris/Scanpix

Klør det over hele kroppen? Voldsom vækst i tilfælde af fnat i Østjylland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Aarhus Universitetshospital får i øjeblikket ekstra mange henvendelser fra personer, der døjer med at komme af med hudsygdommen fnat.

AARHUS: Aarhus og Østjylland er i øjeblikket ramt af en kraftig vækst i antallet af fnattilfælde. Aarhus Universitetshospitals afdeling for Hud- og Kønssygdomme oplever en stor stigning af patienter, der henvender sig, fordi de første forsøg på behandling ikke har fået bugt med hudsygdommen.

Under normale omstændigheder får afdelingen på sygehuset i Skejby i gennemsnit en henvendelse cirka hver måned.

- Vi har den seneste tid oplevet en stigning i antallet af fnattilfælde. Vi får en del henvendelser fra læger og patienter i øjeblikket, fortæller ledende overlæge på hospitalets afdeling for Hud- og Kønssygdomme Mette Deleuran.

Hun har ikke noget præcist tal på, hvor mange henvendelser afdelingen får, men vurderer det til at være flere om ugen. Og altså væsentligt mere, end hospitalet normalvis får.

Det skal her bemærkes, at de - der henvender sig til Aarhus Universitetshospitals afdeling for Hud- og Kønssygdomme - alle er patienter, der i forvejen har modtaget behandling enten fra en hudlæge eller deres egen praktiserende læge, uden at have fået has på lidelsen.

- Det er derfor kun toppen af isbjerget, der kommer omkring os, forklarer Mette Deleuran.

Aarhus Universitetshospitals afdeling for Hud- og Kønssygdomme får mange henvendelser fra personer, dre ikke kan komme af med fnat. Arkivfoto: Axel Schütt
Aarhus Universitetshospitals afdeling for Hud- og Kønssygdomme får mange henvendelser fra personer, dre ikke kan komme af med fnat. Arkivfoto: Axel Schütt

Ophobning af fnattilfælde

Overlægen vil ikke bruge ordet 'epidemi' om de mange tilfælde af fnat,

- Men rigtig mange har problemer, og der er helt klart tale om en ophobning i antal tilfælde, siger hun.

Fnat er forårsaget af fnatmiden, der er 0,25 mm stor og kun kan ses med lup. Et af symptomerne på smitte er udvikling af intens kløe over hele kroppen. Udslættet ses især i den tynde hud i mellemrummene mellem fingrene, på selve fingrene, ved albuer, bryst og i skridtet.

Vil man vide mere om fnat, er der oplysninger at hente på Sundhedsstyrelsens hjemmeside sst.dk.

Personer, der har mistanke om, at de er smittet med fnat, bør straks kontakte egen læge og når diagnosen er stillet, er det vigtigt, at man følger anvisningerne.

Efterskole sendt på forlænget weekend

Det er ikke kun Østjylland, der er ramt af mange fnattilfælde.

Vejstrup Efterskole, der ligger i Svendborg Kommune, på Fyn sendte ifølge Fyns Amts Avis eleverne på forlænget weekend i den første decemberweekend i et forsøg på at komme et udbrud af fnat til livs.

I alt seks skoler og institutioner i Svendborg Kommune er ramt, oplyste kommunens hygiejnesundhedsplejerske i den første decemberuge.

Behandling skal gentages

Behandlingen består almindeligvis af indgnidning af creme med navnet NIX.

Alle i husstanden skal smøres med cremen. Patienternes tøj skal vaskes ved minimum 60ºC. Tøj der ikke tåler vask, kan opbevares i en plastikpose i 72 timer eller lægges i dybfryseren i et døgn.

Det er ofte her, det smutter, når behandlingen mislykkes, forklarer Mette Deleuran. Det er meget vigtigt at læse instruktionssedlen der ligger ved cremen grundigt, så behandlingen udføres korrekt.

- Det er, når man ikke lige får smurt alle steder, at alle ramte familiemedlemmer ikke får behandling på samme tid, eller at man efter behandling har kontakt med møbler og tøj i hjemmet der kan indeholde levende mider.

Det er i sådanne tilfælde vi ofte ser, at folk ikke får bugt med sygdommen, siger hun op opfordrer familier til - hvis det er muligt - at tage på en forlænget weekend for at få en mere effektiv behandling:

- Fnatmiden kan nemlig ikke overleve mere end 72 timer udenfor værten.

Herefter er det vigtigt at huske, at behandlingen skal gentages efter syv dage.

Klør det over hele kroppen? Voldsom vækst i tilfælde af fnat i Østjylland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce