Naturfolk vandt over politikere: Botanisk Have fredet

Væksthusene i Botanisk Have er blevet et populært udflugtsmål for både århusianere og turister. Nu er Botanisk Have blevet fredet. Arkivfoto: Jens Thaysen

Naturfolk vandt over politikere: Botanisk Have fredet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Botanisk Have i Aarhus er blevet fredet. Flere års tovtrækkeri mellem Danmarks Naturfredningsforening og de århusianske politikere er dermed slut.

AARHUS: Botanisk Have midt i Aarhus er blevet fredet. Det har Miljø- og Fødevareklagenævnet afgjort.

Dermed har flere års uenighed mellem de århusianske politikere og Danmarks Naturfredningsforening fundet en afgørelse.

Naturfredningsforeningen har ønsket fredningen blandt andet for at undgå, at yderligere udvidelser af Den Gamle By gør indhug i havens areal.

- Helt generelt ser vi, at parkerne er under pres. Mange byfunktioner som eksempelvis supercykelstier, museumsbygninger og grønne arealer til idræt tager byernes grønne åndehuller, forklarer Birgitte Ingrisch, fredningsleder i Dansk Naturfredningsforening.

Fredningslederen understreger, at foreningen ikke er imod hverken cykelstier eller idrætsanlæg.

- For os er det ikke et enten-eller, men et både-og. Vi synes, det er vigtigt, at der bliver ved at være grønne åndehuller i byerne.

Botanisk Have
  • I 1873 anlagde et nystiftet haveselskab - det senere Det Jydske Haveselskab - en planteskole på et areal, som haveselskabet lejede af Aarhus Kommune. Jordstykket var på otte tønder land.
  • Selskabet lejede med årene mere jord, men driften gik så dårligt, at kommunen i 1911 overtag arealet. Kommunen besluttede at anlægge en park.
  • I 1913 vedtog man, at der skulle anlægges en botanisk have. Og at en del af haven skulle indrettes til det, der senere blev Den Gamle By.
  • Botanisk Have rummer i dag mere end 2500 forskellige planter og buske på sine 4,5 hektar.Kilde: AarhusWiki

En fredning er mere permanent

Aarhus Byråd har ønsket, at man kunne bevare og regulere gennem lokalplaner. Men den metode er ikke sikker nok, hvis man spørger Danmarks Naturfredningsforening.

- Politikere er jo på valg hvert fjerde år, og planer kan ændres. En fredning er mere permanent. Man kan selvfølgelig stadig tilpasse haven, men det skal ske inden for rammerne som offentlig grøn park, forklarer Birgitte Ingrisch.

Få parker uden for København er fredet

Naturfredningsforeningen rejste fredningssag tilbage i 2015, og samme år blev det afgjort, at parken, hvis historie strækker sig tilbage til 1873, skulle fredes.

Men den idé var Aarhus Byråd ikke med på.

- Jeg har ikke mødt en eneste politiker eller borger i den her by, der ikke vil Botanisk Have det bedste. Derfor er denne fredning ikke en yderligere beskyttelse, men derimod en begrænsning af århusianernes mulighed for at have indflydelse på deres egne grønne åndehuller, sagde Kristian Würtz, da Århus Stiftstidende i december 2015 skrev om anken.

Byrådet ankede derfor afgørelsen til Natur- og Miljøklagenævnet, der siden har skiftet navn til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Og nu er afgørelsen altså truffet.

Med fredningen er Botanisk Have i Aarhus en af de få parker udenfor København, der er fredet.

Naturfolk vandt over politikere: Botanisk Have fredet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce