Nedtur i Aarhus: Ny uro får igen privat hjemmepleje til at tabe terræn

I løbet af få år er antallet af modtagere af privat hjemmepleje og hjemmehjælp mere end halveret i Aarhus Kommune. Det seneste dyk ramte, da Aleris Hjemmepleje i april sagde farvel til Aarhus. Arkivfoto

Nedtur i Aarhus: Ny uro får igen privat hjemmepleje til at tabe terræn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tilslutningen til private leverandører tager endnu et dyk efter Aleris Hjemmeplejes farvel til Aarhus. På tre år er omfanget af privat hjemmepleje mere end halveret, og kommunen kan ikke leve op til egne mål om at have tre firmaer på markedet. Rådmand understreger, at leverandører ikke kan tvinges ombord.

AARHUS: Den private hjemmepleje og hjemmehjælp i Aarhus har mistet yderligere en bid af fodfæstet.

I dag får 1.100 Aarhus-borgere besøg af hjælpere fra et privat firma, og det er mere end en halvering i forhold til omfanget af privat hjemmepleje i 2014.

Det seneste fald i antallet af modtagere af privat hjemmepleje skete, da Aleris Hjemmepleje i marts i år smækkede med døren og trak sig fra markedet.

I stedet kom Berits Hjemmepleje på banen. Men skiftet har fået knap 300 borgere til at fravælge det private marked til fordel for hjælp fra Aarhus Kommune. Det betyder, at kommunen nu leverer pleje og hjælp til ca. 5.700 borgere.

- De seneste år har Aarhus oplevet konkurser og uro på markedet for privat hjemmepleje, og de mange forandringer koster. Hver eneste konkurs eller forandring betyder, at nogen ældre bliver en tand mere usikre på at have en privat leverandør af hjælp. I stedet vælger de så at benytte det sikre tilbud fra kommunen, siger formand Jan Radzewic fra Ældrerådet i Aarhus Kommune.

Kort fortalt
  • Aarhus Kommune står for den grundlæggende vurdering af en borger til hjemmepleje og/eller praktisk hjælp. Derefter kan borgeren vælge leverandør.
  • I øjeblikket kan en borger i Aarhus Kommune vælge mellem den kommunale ældrepleje og Berits Hjemmepleje.
  • I 2014 gennemførte Aarhus Kommune et udbud for at øge konkurrencen på hjemmepleje og hjemmehjælp. Tre virksomheder blev udvalgt til at konkurrere med kommunen, og derefter sagde 2.327 personer i Aarhus Kommune ja til at få privat pleje og hjælp.
  • Den sidste dag i maj 2016 gik BR Service konkurs. Mandag 8. maj i 2017 ramte samme skæbne Hjemmehjælpen Aarhus ApS. Ved udgangen af marts i år sagde Aleris Hjemmepleje også farvel til Aarhus.
  • Turbulensen om den private hjemmepleje og hjemmehjælp har reduceret antallet af ældre med private leverandører. Aktuelt modtager 1.100 Aarhus-borgere en form for hjælp fra den eneste nuværende ikke-kommunale leverandør. Kommunen yder pleje og hjælp til resten. Det er ca. 5.700 borgere.
  • Den enlige leverandør er Berits Hjemmepleje. Virksomheden trådte ind på markedet i april i kølvandet på afskeden med Aleris Hjemmepleje.
Ældrerådmand Jette Skive (DF) vil gerne have flere udbydere af privat pleje og hjælp på banen i Aarhus. Men det kniber alvorligt med interessen fra firmaerne på området. Arkivfoto: Axel Schütt
Ældrerådmand Jette Skive (DF) vil gerne have flere udbydere af privat pleje og hjælp på banen i Aarhus. Men det kniber alvorligt med interessen fra firmaerne på området. Arkivfoto: Axel Schütt

Stærk turbulens

De seneste år har markedet for privat hjemmepleje i Aarhus Kommune været plaget af stærk turbulens.

Den tog fart i kølvandet på et udbud, som Aarhus Kommune i 2014 gennemførte for at øge konkurrencen på hjemmehjælp. Tre virksomheder blev udvalgt til at konkurrere med kommunen, og det var Aleris Hjemmepleje, BR Service og Hjemmehjælpen Aarhus ApS.

I 2016 gik BR Service konkurs, og året efter ramte samme skæbne Hjemmehjælpen Aarhus ApS.

Ved udgangen af marts i år forlod også Aleris markedet med bulder og brag. Virksomheden ville ikke stå inde for at levere ordentlig kvalitet til den pris, som kommunen ønsker at betale for varen.

Efter Aleris Hjemmeplejes farvel lykkedes det Aarhus Kommune at lave en aftale med Berits Hjemmepleje. Derefter skrev kommunen til de 1.380 ældre og svage borgere, som hidtil havde benyttet Aleris.

280 borgere meldte tilbage, at de fremover ønskede at veksle fra privat til kommunal pleje og hjælp. Det er omkring hver femte.

1.100 ønskede fortsat privat pleje, og de skiftede fra Aleris til Berits Hjemmepleje.

Rådmand håber

Aarhus Kommune har et mål om at have mindst tre private udbydere på banen.

Men lige nu er kommunen langt fra opfylde den målsætning.

- Der har været seriøse henvendelser fra to firmaer, men de har indtil videre valgt ikke at søge godkendelse. Generelt har begge udtrykt, at der er for stor risiko ved en opstart på nuværende tidspunkt. Usikkerhed, der bunder i kommunens størrelse, en nuværende leverandør, der har valgt ikke at fortsætte, ny journal og overgang til Fællessprog lll - en ny fælles standard for registrering af data på ældre- og sundhedsområdet, forklarer kontorchef Jens Lassen fra Aarhus Kommune.

Aarhus Kommune har ingen deadline for indfrielse af målsætningen om mindst tre private leverandører.

Ældrerådmand Jette Skive (DF) fra Aarhus Kommune vil helst have, at borgerne hurtigt får tre private leverandører at vælge i mellem.

- Men vi kan ikke tvinge leverandører ind. Fordelen ved den model vi har nu, det er, at nye leverandører løbende kan henvende sig. Det offentlige løser fint hovedopgaven med at skabe en ordentlig hjemmepleje. Men jeg er samtidig tilhænger af det frie valg med private leverandører. Jeg håber, at andre private leverandører kan se et marked i at tilbyde borgere hjælp og pleje, forklarer Jette Skive.

Nedtur i Aarhus: Ny uro får igen privat hjemmepleje til at tabe terræn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce