Oversigt: Muslimerne i Danmark

Arkivfoto: Catherine Leblanc / Godong


Oversigt: Muslimerne i Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når hemmelige optagelser afslører imamer, der taler om stening af utro kvinder, vejleder om socialt bedrageri eller advarer mod at blande sig med danskere, kommer muslimer i skudlinjen.

Men hvad ved vi egentlig om den voksende og komplekse befolkningsgruppe? Læs her om Danmarks muslimer.

Så mange er der

Lad os bare sige, at der er 270.000 muslimer i Danmark. Men sandheden er, at vi ikke ved det. Ikke præcist i hvert fald.

I Danmark er det forbudt at registrere folk efter deres religiøse overbevisning. Derfor har Danmarks Statistik ingen tal på, hvor mange muslimer der er i Danmark.

Er vi så helt på bar bund? Nej. Mange forskere har bud på antal, som de har gode argumenter for. De bruger komplicerede modeller, som blandt andet tager udgangspunkt i meningsmålinger og i, hvor mange der kommeR til Danmark fra lande med store muslimske befolkninger.

En af forskerne er Brian Arly Jacobsen, der er lektor og religionssociolog på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet. Hans bud er, at der er 263.800 muslimer i Danmark, hvilket er 4,7 procent af den danske befolkning. Det tal regnede han sig frem til i januar 2015.

En anden forsker, Jørgen Bæk Simonsen, mener, at tallet kan være alt fra 250.000 til 350.000. Men han synes ikke, det er interessant:

»Det er sådan lidt altmodisch at gå op i, for antallet siger ikke noget om noget som helst andet end et tal,« siger han.

Meningsmålinger har i øvrigt vist, at danskerne typisk tror, at der er betydeligt flere muslimer, end der rent faktisk er. Måske fordi de fylder en del i den offentlige debat.

Så hurtigt vokser andelen

Andelen af muslimer i Danmark er vokset ret markant siden 1980, da der skønsmæssigt var 29.400 muslimer i landet. Det svarede til 0,6 procent af befolkningen.

I den seneste opgørelse udgør muslimerne 263.800 eller 4,7 procent af befolkningen. Tallene stammer fra »Yearbook of muslims in Europe«.

Den danske del af undersøgelsen står religionssociolog og lektor Brian Arly Jacobsen fra Købehavns Universitet for.

Væksten i muslimernes andel skyldes især flygtningestrømme og efterfølgende familiesammenføring.

Danske muslimers tre indgange

Den muslimske befolkning i Danmark kommer populært sagt tre forskellige steder fra:

1:Den første store gruppe er indvandrere, som er kommet til Danmark for at arbejde, men som er endt med at blive her permanent og har fået familien hertil (familiesammenføring). De er især kommet fra Tyrkiet, Pakistan, eks-Jugoslavien og Marokko.

2:Den næste store gruppe er kommet til Danmark på flugt fra krige, forfølgelse og konflikter. De er især kommet fra Libanon/Palæstina, Iran, Irak, Somalia, eks-Jugoslavien, Afghanistan og senest Syrien. Hertil kommer den familie, som er fulgt efter ved familiesammenføring.

3:Den sidste gruppe er folk, som er født og opvokset i Danmark, og som har valgt at konvertere til islam. Det drejer sig skønsmæssigt om godt 3000 personer.

Disse lande kommer de fra

Muslimer med tyrkisk baggrund er dem, der er flest af i Danmark. Listen her over de største befolkningsgrupper er fra januar 2015 og er det danske kapitel fra den internationale »Yearbook of muslims in Europe«. Den danske forsker Brian Arly Jacobsen står bag tallene, og han oplyser, at der hele tiden sker forskydninger på hitlisten. For eksempel vil Syrien ligge højere i dag, da antallet øges dag for dag på grund af den blodige borgerkrig i Syrien.

Tyrkiet:21,5 procent

Irak:10 procent

Libanon:9,3 procent

Pakistan:8,7 procent

Somalia:7,4 procent

Afghanistan:6,3 procent

Bosnien:4,9 procent

Syrien:4,8 procent

Iran:4,1 procent

Marokko:4 procent

Hvor mange er ekstremister?

Der er ekstremistiske muslimer i Danmark, men det er formentlig få. Det Nationale Forskningscenter offentliggjorde i 2014 en undersøgelse af ekstremistiske miljøer i Danmark. Ud over seks højreradikale miljøer og fire venstreradikale fandt forskerne også disse fem radikale islamistiske miljøer:

Hizb ut-Tahrir

Kaldet til Islam

Dawah-centret

Dawah-bærere

Muslimisk Ungdomscenter

Lektor Kirstine Sinclair fra Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet forsker i de ekstremistiske miljøer. Hun skønner, at Hitzb ut-Tahir har 150 medlemmer, men cirka 10 gange så mange sympatisører. Hendes forsigtige bud på, hvor mange ekstremistiske muslimer, der er i Danmark, lyder på cirka 2000, hvoraf langt de fleste er sympatisører.

Det står fast, at unge er rejst fra Danmark til Syrien eller Irak for at deltage i kampe. Mindst 115 unge, skønnede PET (Politiets Efterretningstjeneste) sidste år.

Så religiøse er de

Nogle muslimer praktiserer aktivt ved eksempelvis at bede fem gange om dagen. Andre praktiserer ikke deres religion særlig aktivt, men ser troen som en del af deres kultur.

Forskere er enige om, at et meget stort flertal af de danske muslimer støtter op om grundlæggende danske værdier som demokratiet og retssamfundet.

Muslimer i Danmark har forskellige værdier, og de praktiserer deres religion forskelligt. Tro er en privat sag, så der findes ingen sikre tal for, hvordan forskellige grupperinger praktiserer deres tro. Eller som religionsforsker Jørgen Bæk Simonsen fra Københavns Universitet siger:

»Det giver ikke nogen mening at opdele og fastholde. Muslimer er lige så forskellige som alle andre.«

Her er de to islam-retninger

De to hovedretninger inden for islam er sunni og shia. På verdensplan er sunnierne langt den største gruppe med cirka 85 procent, mens shiaerne udgør cirka 15 procent. Fordelingen er formentlig nogenlunde den samme i Danmark. Dog peger nogle undersøgelser på, at shiaerne udgør en lidt større del i Danmark, og at nogle alternative islamretninger, som ikke er anerkendt af hovedretningerne, står forholdsvis stærkt i Danmark. Det er for eksempel ahmadiyya, der skiller sig ud ved troen på, at der er en profet efter Muhammed, og sufisme, som har spiritualitet og mystik i højsædet.

Forskellen på sunni og shia

Sunnimuslimer og shiamuslimer udkæmper drabelige kampe mod hinanden kloden rundt. Og de dør af det. Men der er faktisk meget, de er enige om. De tror begge på Gud, som de kalder Allah. Begge fløje er enige om, at koranen er den primære kilde til, hvordan man skal leve sit liv som troende muslim. De tror på Moses, på Noa, på Abraham og på Jesus og Maria.

De tror dog ikke, som kristne, at Jesus var den sidste profet. Det var Muhammed. For både sunni-muslimer og shiamuslimer var Muhammed den, der grundlagde deres tro, Islam.

Det gik først helt skævt, da Muhammed døde i år 632, og der skulle findes en ny religiøs leder. Et stort flertal af muslimerne pegede på, at den nye kalif skulle være Abu Bakr, som var en nær rådgiver for Muhammed. En mindre gruppe mente derimod, at det var Muhammeds fætter og svigersøn, Ali ibn Abi Talib, der var den retmæssige arvtager, som skulle lede kalifatet efter Muhammed.

Opgøret mellem de to retninger har været langt og blodigt lige siden, og dybest set er kernen i uenigheden stadig om det samme: Hvem skal følge Muhammed ? I Danmark lever uenigheden mellem sunni og shia mest på det teologiske niveau, og tonen kan være hård på de sociale medier. Overordnet set og officielt lever de to retninger dog fredeligt side om side, og de besøger i nogle tilfælde også hinandens moskeer.

Islams fem søjler

Fundamentet i islam er de såkaldte fem søjler:

1:Trosbekendelsen kaldet Shahada lyder: Der er ingen gud foruden Gud, og Muhammad er hans sendebud.

2:Bønnen kaldet Salah, som skal udføres fem gange i døgnet. Den bedende skal vende sig i retningen mod Mekka.

3:Fasten kaldet Sawm er en fast del af det religiøse liv for en muslim. Den vigtigste faste er Ramadan, hvor man i en måned hverken spiser eller drikker fra solopgang til solnedgang. Børn faster som regel ikke.

4:Almissen kaldet zakat. Ved at give zakat til godgørende formål og hjælpe sin næste, tjener man gud. I Danmark indsamler både moskeer og islamiske trossamfund zakat-penge.

5:Valfarten kaldet hadj. Enhver muslim bør foretage en pilgrimsrejse til Mekka mindst én gang i livet, hvis han eller hun fysisk og økonomisk er i stand til det.

Oversigt: Muslimerne i Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce