Svinebov på dåse: Så er grundstenen lagt til nyt boligkvarter i Brabrand

Tulips gamle fabrik ned mod jernbanen i Brabrand bliver nu omdannet til et boligkvarter. Den store fabriksbygning midt i billedet bliver bevaret og sat i stand og skal fyldes med liv, så den bliver en magnet for hele Brabrand-området. Foto: Jens Thaysen

Svinebov på dåse: Så er grundstenen lagt til nyt boligkvarter i Brabrand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Så er omdannelsen af Tulip-grunden i Brabrand til et stort boligkvarter gået i gang. Det blev markeret onsdag med en grundstensnedlæggelse. Kassen, der kom i jorden, indeholdt blandt andet en dåse af den Jaka Bov, der blev produceret millioner af i Brabrand, inden fabrikken lukkede i 2008.

BRABRAND: Det er tæt på 10 år siden, at Tulip lukkede sin produktion på Højriisgårdsvej i Brabrand og efterlod sig et stort fabriksområde, der har ligget spøgelsesagtigt hen siden.

Nu er forvandlingen af området til et boligkvarter med den karakteristiske skrænt og godt med træer i ryggen i gang.

Det er entreprenørfirmaet A. Enggaard, der i et partnerskab med pensionsselskabet PKA bygger omkring 230 boliger mens Lejerbo opfører 30 almene familieboliger og 36 almene ungdomsboliger.

Samlet løber prisen for omdannelsen af Tulip-grunden op i 700 mio. kr.

Tulipgrunden første spadestik 
Foto: Jens Thaysen
Skrænten og træerne i bunden af Tulip-grunden bliver bevaret - og det samme gør der specielle direktør-bolig i baggrunden på skrænten. Foto: Jens Thaysen

Fra Jaka til Tulip til boliger

Det nye boligkvarter kommer til at bestå af en blanding af leje- og ejerboliger i et miks, der henvender sig til såvel enlige, som familier og seniorer. Og i et byggeri, der varierer fra etagebebyggelse i fire etager til række- og dobbelthuse.

Arbejdet med at nedbryde store dele af det gamle fabriksanlæg er så småt gået i gang - det samme er arbejdet med at grave ud til nybyggeriet.

Onsdag blev byggestarten markeret med en grundstensnedsættelse. Kassen, der blev puttet i jorden under det første af de kommende punkthuse, indeholdt blandt andet dagens avis, en klinke fra den gamle fabrikshal, forskellige jubilæumsskrifter - og naturligvis en dåse Jaka Bov. Inden Tulip overtog fabrikken, hed den Jaka - Jydske Andelsslagteriers Konservesfabrik Amba - der i årtier var kendt ikke mindst for sin svinebov på dåse.

Tulipgrunden første spadestik 
Foto: Jens Thaysen
De gamle Tulip-bygninger bærer præg af, at det er næsten ti år siden, at virksomheden forlod Brabrand - og bygningerne blev indtaget af unge med spraymaling og af hjemløse.Foto: Jens Thaysen

Interessante bygninger bevares

Mens det meste af fabriksområdet nu bliver ryddet, bliver to meget forskelligartede - og medtagne - bygninger bevaret og sat i stand.

Det er dels direktørboligen fra 1959, der ligger på bakkeskråningen bag fabrikken, hvor der er udsigt over Brabrand Sø. Et specielt hus med en meget stringent arkitektur, der vakte en del opmærksomhed, da det stod færdigt.

Og det er dels det ældste og 7.000 kvadratmeter store fabrikskompleks fra 1954, der i dag er noget medtaget af blandt andet hærværk gennem årene og flere brande, ligesom det i perioder har været beboet af hjemløse.

Tulipgrunden første spadestik 
Foto: Jens Thaysen
Borgmester Jacob Bundsgaard (S) stod sammen med ejendomschef Nikolaj Stampe fra PKA og Asger Enggaard fra A. Enggaard A/S for at sænke grundstenskassen, der blandt andet indeholdt en dåse Jaka Bov, i jorden. Foto: Jens Thaysen

Hele områdets fælleshus

Fabrikskomplekset skal - som beskrevet i avisen onsdag - sættes i stand og efter planen rumme en række funktioner, der kan gøre det til et spændende trækplaster ikke bare for beboerne i det kommende boligkvarter men for hele Brabrandområdet.

Hvad det helt konkret skal være i den store bygning, søger A. Enggaard nu input til blandt borgere, foreninger og institutioner i Brabrand og omegn.

Til det formål er der oprettet et bylivskontor i et hus på hjørnet af Truevej og Højriisgårdsvej. Her sidder der hver onsdag fra kl. 9 -19 folk klar til at snakke med folk om mulighederne i den gamle fabrik - og til at tage imod deres idéer.

Svinebov på dåse: Så er grundstenen lagt til nyt boligkvarter i Brabrand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce