Trusler mod p-vagter eksploderer: Nu kommer deres chef med nødråb

Byens kommunale cityassistenter bliver i stigende grad truet med både det ene og det andet, når de er på arbejde. Foto: Axel Schütt

Trusler mod p-vagter eksploderer: Nu kommer deres chef med nødråb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I løbet af de seneste par år er der ifølge Aarhus Kommune sket et skred i den måde, bilisterne behandler byens cityassistenter på.

AARHUS: Et stigende antal bilister i Aarhus tænder helt af, når de bliver præsenteret for en parkerings-afgift af en af kommunens cityassistenter. Alene sidste år måtte politiet tilkaldes 16 gange.

Ikke færre end 65 gange blev cityassistenterne enten truet eller overfuset. Udviklingen er fortsat i år. Indtil videre har politiet måttet blande sig seks gange.

Politiet tilkaldes eksempelvis, hvis en bilist griber fat i en cityassistent. Eller slår.

- En enkelt blev slået i maven, så han knækkede sammen. En anden cityassistent blev forsøgt kørt ned, siger Kim Gulvad Svendsen.

Han synes, at udviklingen er så foruroligende, at han nu kommer med en art nødråb: Er det virkelig sådan, vi ønsker Aarhus, spørger han.

Hvad er en cityassistent?
For godt et år siden - 7. marts 2017 - tog de kommunale parkeringsvagter i Aarhus Kommune navneforandring til cityassistenter.

Den nye titel skal ifølge Aarhus Kommune afspejle medarbejdernes reelle arbejdsopgaver, når de trækker i uniformen og går på gaden.

Kommunens cityassistenter laver nemlig ifølge kommunen meget andet end at skrive parkeringsafgifter. I stigende grad udfører de også serviceopgaver.

De viser vej til nærmeste parkeringsplads, guider såvel som udenlandske turister til kulturelle begivenheder og tager affære, hvis afspærringer ved vejarbejde ikke lever op til kravene.

Cityassistenterne bliver løbende uddannet i konflikthåndtering.

Inden cityassistenterne kommer på gaden, skal de gennemgå en fire måneder lang uddannelse, som løbende holdes opdateret.

I øjeblikket har kommunen 23 cityassistenter. Enhedslisten har stillet forslag om, at kommunen skal ansætte yderligere 12 cityassistenter - i et forsøg på at reducere den ulovlige parkering i byen. Den sag er endnu ikke behandlet i byrådet.

Kort lunte

Chefen for Drift og Myndighed i Aarhus Kommune mener, at folks lunte er blevet kortere.

- Når folk ringer ind med et ønske, og vi efterfølgende forklarer dem, at det nok skal ske, men at vi ikke kan gøre det lige nu, bliver mine medarbejdere oftere og oftere mødt med nederdrægtige kommentarer.

- Det er som om, at stadig flere synes, at mine sagsbehandlere kun er til for at gøre livet svært for andre. Det undrer mig. Jeg synes selv, at vi arbejder seriøst på at lave nogle fornuftige løsninger i forhold til de rammer og den lovgivning, vi skal tage hensyn til. Vi har meget fokus på at være servicerende, siger han.

Han frygter, at det blandt andet er omgangstonen på de sociale medier, som er smittet af på den debat, der føres andre steder.

- Det er så omkostningsfrit at skrive hvad som helst på de sociale medier, også i debat-tråden under de journalistiske artikler på nettet. Folk får uimodsagt lov til at påstå hvad som helst, og det er forstemmende.

- Jeg synes, at jeg kan genkende elementer fra den debatform i nogle af de ting, der bliver sagt til mine medarbejdere. Folk lytter ikke, inden de begynder at skælde ud.

Sociale medier en del af årsagen

Kim Gulvad Svendsen mener, de sociale medier også indirekte kan have en del af skylden for debatklimaet i Danmark: De steder, folk skriver om sig selv, skabes et meget positivt verdensbillede. Et billede, som ikke nødvendigvis har meget med virkeligheden at gøre.

- Jeg tror ikke, at vi har gavn af at spejle os i dusinvis af mødre og fædre, som uden problemer både kan opdrage tre børn, dyrke karrieren, lave gourmetmad og løbe maraton.

- Vi ender jo med at tro, at alle andre er supermennesker, og det billede kan virkeligheden jo sjældent leve op til. Resultatet er, at folk bliver sure, når der bliver slået skår af ufejlbarligheden, og så får den første, den bedste, der kommer i vejen, en ordentlig sviner. Også "mine" cityassistenter, siger han.

Årsagen til folks aggressive opførsel er Kim Gulvad Svendsens egen teori.

- Jeg kan bare se en uheldig udvikling. Jeg har set mælkedrenge i et supermarked blive skældt hæder og ære fra, fordi der ikke var stillet mælk frem i disken med kølevarer.

- Jamen, der var ikke mere mælk. Det er den form for opførsel, vi trænger til en debat om. Uanset om den så rammer mælkedrenge eller ansatte i den den offentlige sektor, siger Kim Gulvad Svendsen.

- Jeg synes, at jeg kan genkende tonen fra debatten på de sociale medier i nogle af de ting, som bliver sagt til mine medarbejdere, siger cityassistenternes chef, Kim Gulvad Svendsen. Foto Kim Haugaard

Behandl hinanden med respekt

Han tilføjer, at han ikke nærer en gammelromantisk forestilling om, hvordan samfundet skal være.

- Jeg længes ikke tilbage til tiden med plisserede nederdele og pistolløse betjente, som fører ænder sikkert over vejen.

- Men jeg vil gerne tilbage til et samfund, hvor vi behandler hinanden med ... ja, respekt. Det samfund synes jeg, at vi er på vej væk fra, siger Kim Gulvad Svendsen.

Når han står frem i avisen er det for at skabe debat.

- Jeg håber, at en god og sund debat kan være med til at ændre omgangstonen, inden overfusninger ender med at blive hverdagskost. Der er stadig håb, siger han.

Trusler mod p-vagter eksploderer: Nu kommer deres chef med nødråb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce