Annoncørbetalt indhold

Hvad er et VIX-indeks?

PR-foto credit

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

VIX-indekset bruges til at vise, hvor stor nervøsiteten er på det finansielle marked. Indekset kaldes også frygtens indeks, og det stiger markant under store kriser såsom finanskrisen og coronakrisen.

Lad os kigge nærmere på, hvad indekset er for en størrelse.

VIX-indekset – The Volatility Index

VIX er en forkortelse for The Volatility Index, og det hedder sådan, fordi indekset siger noget om, hvor store udsving der forventes på det finansielle marked – hvor volatilt det forventes at blive – og dermed hvor meget uro, der er på markedet i den pågældende periode. Eller mere specifikt den forventede volatilitet i S&P 500-indekset, som VIX-indekset er baseret på.

VIX-indekset er baseret på prisen på S&P 500-optioner. En option kan ses som en forsikring mod uro på markedet, da man betaler en pris for at få retten til at købe eller sælge et værdipapir til en bestemt pris inden for et bestemt tidsrum.

Når prisen på S&P 500-optioner stiger, er det dermed et udtryk for, at investorerne er villige til at betale en højere pris for retten til at sælge aktier i S&P 500 til en højere pris end de tror, at aktien vil falde til og dermed forsikre sig mod forventede udsving i markedet.

En stigning i prisen på S&P 500-optioner er således en indikator for, hvor store udsving der forventes på markedet i den kommende periode, og hvor meget nervøsitet der derfor er på det finansielle marked.

Sådan kan man som investor udnytte et højt VIX-indeks

Når der er nogenlunde ro på aktiemarkedet, ligger indekset typisk på 10-20%, men under store finansielle kriser, har det været helt oppe på omkring 80%.

Det er imidlertid ikke udelukkende negativt, når VIX-indekset stiger. I hvert fald ikke for den enkelte investor forstået på den måde, at indekset oftest er på så høje niveauer i kort tid, og når det er på sit højeste, kan det være et tegn på, at priserne på de finansielle markeder allerede er faldet så meget, at de sandsynligvis ikke vil falde meget mere og måske begynde at stige igen inden længe. Derfor kan man som tommelfingerregel sige, at det er en dårlig idé at sælge, når VIX-indekset er meget højt, fordi du risikerer at sælge på bunden, og at det derimod kan være en god idé at købe, fordi du har en mulighed for at komme med på den optur, der historisk set altid har fulgt en nedtur.

På den måde kan du bruge indekset til at vurdere, hvornår det måske er en god idé at købe og sælge.

Du kan læse meget mere om VIX-indekset i denne uddybende artikel.

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.