Annonce
Kultur

Åndedrættet, leret og celloen

- Vi har arbejdet med at lyd og billede fulgte hinanden og kommenterede hinanden i en fælles helhed, fortæller komponist og cellist Lil Lacy om værket "Pneumaticks", der har premiere i dag torsdag i en rå kælder på Den Ny Maltfabrik i Ebeltoft. Værket kommer til Musikhuset Aarhus til efteråret. Foto: Axel Schütt

To komponister og to billedkunstnere har sammen skabt værket "Pneumaticks", der tager udgangspunkt i åndedrættet og ældgammel viden om ler. Værket har premiere torsdag på Den Ny Maltfabrik.

EBELTOFT: Celloens dybe sprøde klang runger smukt i det rå rum. Det er her i kælderen på en sidebygning til Den Ny Maltfabrik i Ebeltoft, at værket "Pneumaticks" skal udspille sig den kommende måneds tid.

Opsætningen består af en film, som bliver vist på en fire meter stor skærm, til musik fremført semi-akustisk af et klassisk inspireret ensemble bestående af tre sangere, en basklarinettist og to cellister.

Værket er synkront udviklet af komponister og billedkunstnere gennem det seneste år og har premiere torsdag kl. 16.30 i det skrabede kælderrum, der skaber en dramatisk og stemningsfyldt kulisse.

- Det passer godt ind i de rå rammer. Vi håber, at det kan give en stærkere oplevelse, fordi folk ikke er forberedte på at opleve det her. Så vi håber, at folk bliver overraskede og måske får lyst til at komme igen, siger Lil Lacy, der er uddannet sanger og komponist og er autodidakt cellist.

Hun har sammen med Signe Lykke komponeret musikken, som er en symfoni i fire satser, mens filmen lavet af billedkunstnerne Ann Sophie von Bülow og Ulrik Heltoft. Den består af dokumentariske optagelser fra den lille by Nyaravuru i det vestlige Uganda.

På græsk er pneumatik læren om ånd eller læren om at ånde. Lil Lacy har længe været optaget af åndedrættet og har undersøgt det på mange forskellige måder, blandt andet i forbindelse med sangundervisning og kunstneriske samarbejder. Derfor er musikken også komponeret som bevægelsen gennem to åndedrag.

Pneumaticks


  • Pneumaticks vises i kælderen på Den Ny Maltfabrik, Ebeltoft.
  • Premiere med live-performance torsdag 29. juni kl. 16.30-17.30. Senere er der live-performance kl. 20-21. Dørene åbner et kvarter før hver live-performance.Billetpris: 60 kroner.
  • Værket er skabt af billedkunstnerne Ann Sophie von Bülow og Ulrik Heltoft og komponisterne Lil Lacy og Signe Lykke.Musikere: Katinka Fogh Vindelev (sopran), Laura Mayer (alt), Simon Rønne Rischel (baryton), Morten Lohmann Sønderskov Jensen (basklarinet), Soma Allpass (cello) og Lil Lacy (cello).
  • Lil Lacy er uddannet sanger, komponist og autodidakt cellist og modtager af to DMA World for årets komponist. Hun har skrevet for ensembler og kor, teater, film og dans og udgivet anmelderroste albums.
  • Signe Lykke er uddannet sanger og klassisk komponist. Har skrevet for en bred vifte af ensembler som symfoniorkester og kammerkor, samt komponeret til film og dans.
  • Ann Sophie von Bülow, uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademis billedkunstskoler i 2016. Hun arbejder fortrinsvis med fotografi, video og installation.
  • Ulrik Heltoft, billedkunstner med en lang række udstillinger bag sig, bl.a. på Sesession i Wien, Whitney Museum i New York og Andersens Contemporary i København.
  • Værket kan opleves frem til og med 1. august tirs-, tors- og lørdag kl. 10-20.
  • Pneumaticks er en del af Operation Salomon og Rethink Human Being og er støttet af Aarhus 2017

Jord, vand, ilt og ild

De fire kunstnere har haft et tæt samarbejde undervejs i forløbet.

- I stedet for at det er musikken, der er lavet til billedet, har de to forløb kørt parallelt i udvekslingen mellem lyd og billede, fortæller billedkunstner Ulrik Heltoft.

Sammen med Ann Sophie von Bülow tog han til Uganda for at skabe billedsiden til værket i Ituri-regionen ved Nilens udspring. Her indeholder jorden næringsholdige mineralske primærpartikler, som gør den særlig frugtbar. Med vand og håndkraft kan jorden omdannes til formbart ler.

Filmen følger kvinden Leotissa Ayelango, som skaber lerkrukker på baggrund af en gammel, overleveret viden og kunnen om jord, vand, ilt og ild.

- Der er en forbindelse til en urkraft. Det helt grundlæggende for livet er åndedrættet. Livet opstår i Afrika, hvor hele den genetiske masse til alle mennesker kommer fra. Her lever nogle mennesker, der er i kontakt med en natur, som vi ikke kender længere. Det er vi som billedkunstnere meget interesserede i at pege på, forklarer Ulrik Heltoft, der understreger, at der ikke er tale om en dokumentarfilm.

Annonce

Krukken som en lunge

Det er også Leotissa Ayelango som Lil Lacy og Signe Lykke har skrevet musikken til.

- Hun er blevet en form for medie for værket, hendes bevægelse, tempo, styrke og feminine gang, forklarer Lil Lacy og fortsætter:

- Hun skaber et værktøj, en krukke, som hun selv har haft berøring med hele vejen, mens vi lever i en verden, hvor man køber tingene og slet ikke har begreb om den tid og de processer, der ligger bag, siger hun.

For Lil Lacy symboliserer Leotissa Ayelangos krukke en lunge.

- Krukken er en åben beholder, der har et stort rum inden i og en åbning til det ydre. Det er det samme med lungerne. Begge dele fungerer som et direkte redskab til væren og liv, der står til rådighed for os, forklarer hun.

Når værket har premiere torsdag er det med to live-performances - en om eftermiddagen og en om aftenen.

Fra 1. juli og frem til og med 1. august, kan værket opleves tirsdag, torsdag og lørdag i tidsrummet kl. 10-20 i kælderen på Den Ny Maltfabrik. Her bliver musikken dog ikke opført live. Værket varer 55 minutter.

29. oktober vises værket med en live-performance i Musikhuset Aarhus.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Ulla er talsmand for fællesråd: Christiansbjergs protest mod fortætning får politikere til at vakle

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Aarhus

TV2 sagde blankt nej til The Julekalender: - Hun syntes, det var noget jysk bondelort

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Kultur

Grøn koncert vender tilbage til sommer: Se hvornår turneen rammer Aarhus

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Annonce