Annonce
Aarhus

Ændring af ældreområdet i Aarhus lægges på is: Først skal ansvaret for plejesvigt placeres

TV2-optagelser med skjult kamera på Plejehjemmet Kongsgården var medvirkende til, at Aarhus Kommune satte gang i en undersøgelse af plejesvigt på tre plejehjem. Nu er undersøgelsen klar, og politikerne i byrådets udvalg for sundhed og omsorg ser med meget stor alvor på konklusionerne. Foto: TV2
Politikere i byrådets udvalg for sundhed og omsorg trykker bremsen i bund. Ny undersøgelse af plejesvigt på tre plejehjem er så alvorlig, at det ikke giver mening at fortsætte en igangværende ændring af ældreområdets ledelse og struktur. Der skal først placeres et ansvar.

AARHUS: Udmattede, hovedrystende og lettere chokerede.

Sådan stod mange af politikerne i Aarhus Byråds udvalg for sundhed og omsorg tilbage, da de onsdag afsluttede halvanden times drøftelser af en ny undersøgelse vedrørende blandt andet plejesvigt på Kongsgården og to andre plejehjem.

Politikerne fandt undersøgelsens indhold meget alvorligt. Ifølge udvalgsformand Lone Hindø (S) tegner den et billede af en problemfyldt, broget og ustabil organisation på ældreområdet i Aarhus Kommune.

Annonce

For det samlede udvalg er konklusionerne så graverende, at de folkevalgte kræver en igangværende ændring af hele forvaltningen bag ældreområdet sat i bero.

Forandringerne er ellers sat i søen for at rette op på forhold i forbindelse med sagerne om kritisabel ældrepleje i Aarhus.

- Det giver ingen mening at fortsætte. Det vil være en helt forkert rækkefølge at gøre tingene i. Nu er der brug for tid til at komme dybere i materialet, og i lyset af konklusioner og placering af ansvar drage de rigtige konsekvenser for organisationen, siger formand Lone Hindø (S), formand for udvalget for sundhed og omsorg.

Byrådets afgørelse

Aarhus Kommune besluttede i maj at bestille en ekstern tilbundsgående undersøgelse af hele sagsforløbet omkring Kongsgården.

Undersøgelsen blev efterfølgende udvidet til at omfatte sager om blandt andet plejesvigt på DemensCentrum Aarhus og Skæring Plejehjem.

Direktør for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, Hosea Dutschke, offentliggjorde midt i august et udspil til en ny organisation på ældreområdet. Nu kan det vise sig, at der skal ændres væsentligt i planen. Foto: Axel Schütt

Onsdag var konsulenter fra Implement klar til at præsentere undersøgelsen, der indtil videre er utilgængelig for offentligheden. I kølvandet på konsulenternes orientering rejste politikerne kravet om at lægge den igangværende ændring af organisationen i sundhed og omsorg på is.

Forandringen af er varslet af sundheds- og omsorgsrådmand Jette Skive (DF), og den blev fredag 14. august meldt offentligt ud af områdets direktør, Hosea Dutshcke. Ændringerne af organisationen er allerede i høring hos eksempelvis Ældrerådet.

- Men det har hele tiden været byrådet, der i sidste ende skulle træffe afgørelsen om ændringer af organisationen på området for sundhed og omsorg. Nu ser jeg frem til i lyset af undersøgelsen at drøfte sagen med udvalget, forklarer Hosea Dutshcke.

Annonce

Dysfunktionel organisation

På onsdagens møde i udvalget for sundhed og omsorg var der i første række fokus på Kongsgården.

Avisen erfarer, at undersøgelsen fortæller om voldsom personaleudskiftning, for få ansatte med de nødvendige kompetencer samt flere udskiftninger i ledelsen.


Udfordringerne er tilsyneladende ikke taget seriøst nok. Vi har brug for en anden og mere nærværende type ledelse med mere fokus på driften.

Jan Ravn Christensen (SF), Aarhus Byråd


Ifølge Jan Ravn Christensen (SF) har der tydeligvis været mange udfordringer rigtigt længe. Udvalgsmedlemmet finder det uforståeligt, at ingen i den kommunale forvaltning på ældreområdet har reageret tilstrækkeligt.

- Udfordringerne er tilsyneladende ikke taget seriøst nok. Vi har brug for en anden og mere nærværende type ledelse med mere fokus på driften, vurderer Jan Ravn Christensen.

Undersøgelsen af ældreplejen

I maj besluttede Aarhus Kommune at bestille en ekstern tilbundsgående undersøgelse af hele sagsforløbet omkring Kongsgården.

Undersøgelsen blev efterfølgende udvidet til at omfatte sager om blandt andet plejesvigt på DemensCentrum Aarhus og Skæring Plejehjem.

Implement Consulting Group er hyret til at lave undersøgelsen. Der er lavet et kommissorium for arbejdet, og det rummer en række områder, hvor Aarhus Byråd ønsker klarhed over forhold.

Undersøgelsen deles som udgangspunkt ind i tre dele. De handler om "Kultur og Ledelse", "Faglig Kvalitet" samt "Organisering og Rammer". I undersøgelsen bliver der overlapninger mellem de forskellige områder.

Det er varslet, at undersøgelsens indhold kan få betydning for en planlagt ændring af organisationen i Aarhus Kommunes administration bag ældreområdet.

Udvalgsmedlem Lone Norlander (EL) har brug for at komme et spadestik dybere.

Men på baggrund af undersøgelsen konkluderer hun, at der er store udfordringer i organisationen bag driften af plejehjemmene i Aarhus. Det gælder eksempelvis i forhold til at følge op på handleplaner, som skal afhjælpe udfordringer.

- Det sker ikke i tilstrækkelig grad. Og en organisation, der ikke handler, er en dysfunktionel organisation, vurderer Lone Norlander.

Annonce

Ansvar og paradoks

Politikerne i udvalget for sundhed og omsorg er ikke færdige med at behandle rapporten om Kongsgården, DemensCentrum Aarhus og Skæring Plejehjem.

Om to uger mødes udvalget igen for at komme helt tæt på de konkrete problematikker samt drøfte et ansvar for plejesvigt, langvarige klagesager og andre problemer.

Byrådsmedlem Peter Sporleder (K) vil have placeret et ansvar for plejesvigt på plejehjem i Aarhus. Men han vil først have mere viden om forholdene. Pressefoto

Peter Sporleder (K) er klar til at placere et ansvar. Men han synes, at elementer i rapporten er fjernt fra den alvorlige virkelighed, som han ellers oplever og ser beskrevet.

- Derfor er det vigtigt, at vi bruger den nødvendige tid på at komme helt til bunds i problematikkerne, understreger han.

Den holdning deler udvalgsmedlem Hans Skou (V). Han peger på, at de pårørende fylder meget lidt i undersøgelsen fra Implement.

- Det er paradoksalt, idet vi netop har fokus på at styrke relationerne til de pårørende. Dem vil jeg vægte i det kommende forløb. I det hele taget skal vi genopbygge tilliden til ældreplejen i Aarhus. Alvoren i den ny rapport gør, at det ikke er blevet lettere. Men jeg er overbevist om, at det lader sig gøre, vurderer Hans Skou.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Årets webshop 2021: Eventyret startede omkring et bål for 25 år siden

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Sport

Den magiske målmand stod i vejen: Brabrand smider Hobro ud af pokalturneringen efter straffe

Alarm 112

83-årig mand savnet: Sidst set på Samsø

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Aarhus

Havnemiljø: Turbåden Liv skaber liv på havnen

Alarm 112

Tidligere drabsdømt fængslet efter røveri: Blev tacklet og lagt i armlås af teenagesøn

Østjylland

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Aarhus

Strejkende sygeplejersker:  ... det er Christiansborg, der skal løse problemet med ligeløn

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Alarm 112

'Rød alarm': Brand i køkken medførte evakuering af Bruuns Galleri

Annonce