Annonce
Aarhus

Østjysk indsatsleder om fyrværkeriangreb: Vi må overveje, om vi overhovedet tør indsætte brandfolk

Det skal gå stærkt, når brandalarmen lyder. Men i visse tilfælde er Østjyllands Brandvæsens brandfolk nødt til at tænke på egen sikkerhed først. Aktuelt er der en forhøjet risikovurdering i Rosenhøj-området i Viby. Her kører brandvæsnet lige nu kun til under politieskorte. Foto: Martin Ravn
Østjyllands Brandvæsen må snige sig frem til brande i udsatte boligområder og overveje, om det overhovedet er sikkert at indsætte brandfolk.

AARHUS: Julefreden har ikke sænket sig over Nørrebro i år.

Som så ofte før har den københavnske bydel været hærget af krigslignende tilstande. I stedet for brosten og molotov-cocktails er det denne gang fyrværkeri, der er fløjet gennem luften, rettet mod tilfældige forbipasserende.

Også i Aarhus har der været enkelte episoder.

Juleaftensdag løb en gruppe drenge på cirka 10-15 år rundt på banegårdspladsen og skød med romerlys mod hinanden og forbipasserende.

1. juledag rykkede brandfolk ud til en containerbrand på Rosenhøj Allé i Viby. Her blev de beskudt med fyrværkeri.

Og omkring midnat natten til 28. december var den så gal igen, da en politipatrulje blev beskudt med romerlys ved Kappelvænget i det vestlige Aarhus.

Nørrebro-bydelen har i juledagene været plaget af krigslignende tilstande, hvor unge mænd har skudt løs med fyrværkeri mod både køretøjer, cyklister og fodgængere. Ved et mirakel er ingen efter sigende kommet til skade. Foto: Presse-fotos.dk/Scanpix
Annonce

Må have øjne i nakken

Selv om der er langt til de gadekampsagtige tilstande på Nørrebro, så har hændelserne i Aarhus alligevel fået Østjyllands Brandvæsen til at tage visse forholdsregler, forklarer indsatsleder Brian Arendtsen:

- Det betyder for det første, at vi kan være meget længere om at nå frem. Hvis vi eksempelvis skal ind i et boligområde som Rosenhøj, hvor vi ved, at der kan være en risiko, så kan vi være nødt til at parkere et stykke derfra og bruge tid på at vurdere, om vi overhovedet tør risikere at sætte brandmænd ind.

- Og når jeg så lander som indsatsleder, så skal jeg bruge ressourcer på at kigge rundt i området på alt det, der ikke brænder for at se, om vi er i sikkerhed. Det samme gælder for gutterne. De skal have øjne i nakken i stedet for at koncentrere sig om at slukke branden. Det er frustrerende, når man bare gerne vil passe sit arbejde, lyder det fra Brian Arendtsen.

Annonce

Skider i egen rede

Episoden 25. december, hvor brandmænd blev angrebet i boligområdet Rosenhøj, har betydet, at Østjyllands Politi nu sender en patruljevogn med, hver gang brandalarmen lyder i det kvarter hen over jul og nytår.

Hos Østjyllands Brandvæsen håber Brian Arendtsen, at det store fokus i medierne vil få de unge til at tænke over deres handlinger og rette fyrværkeriet mod himlen i stedet for hinanden og andre.

- Jeg vil virkelig opfordre til, at forældre og andre med relation til de unge mennesker prøver at få dem til at forstå, hvad konsekvensen kan være for det område, de bor i. Hvis vi ikke kan komme frem til en containerbrand, så kan den brede sig til en bygning, og så er det altså deres forældres lejlighed, der pludselig brænder, siger Brian Arendtsen.

Annonce

Ikke problemer til daglig

De senere år har der været adskillige eksempler på, at såvel politi som brandvæsen er blevet mødt med både sten, fyrværkeri og andre kasteskyts, når de er kørt ind i århusianske ghettoområder.

Østjyllands Brandvæsen oplever dog generelt ingen problemer med at få lov at passe arbejdet i det daglige.

- Nej, vi er generelt inde i en positiv udvikling med hensyn til de såkaldte ghettoområder. For år tilbage var der eksempelvis problemer med stenkast i Gellerupparken, men det er blevet langt roligere i dag. Til daglig vil jeg sige, at vi kan passe vores arbejde uhindret alle steder, siger Brian Arendtsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce