Annonce
Mærk Aarhus

1+1 giver masser af oplevelser

Foto: Mærk Aarhus
Ren begejstring. Er man til farver, keramik, nips, stager, pynt, kopper, vaser, krukker – så er 1+1 Textil & Design Kunsthåndværk på Grønnegade en butik, der skal sættes øverst på listen

Der findes flere end 150 kunsthåndværkere repræsenteret på hylderne – og væggene – hos 1+1 Textil & Design.

Indehaver Helene Vonsild udvælger selv nøje hvad og hvilke, værker der skal præsenteres på butikkens hylder.

- Hvert et stykke er kunst i sig selv, og derfor er det så vigtigt, hvad man sætter sammen med hvad på hylderne, for sammen og hver for sig kan meget. Men mange gange finder man noget ret unikt i at sætte tingene sammen på nye måder, lyder det.

- Man opdager det.

Helene smiler. Der er ingen, der kan være i tvivl. Det her lille butikslokale er hendes passion. Hun elsker det. Det er et stort udvalg med kunsthåndværk, tekstiler og farver, der gør, at hun smiler. Man bliver glad – både blot ved at være i hendes selskab, men også blot ved at være i butikken. Den begejstrer. Hun begejstrer. Sanserne kommer på en oplevelse her.

Ikke bare grøn

Og hun husker. Kommer du ind og tænker: ”Jeg mangler da lige en grøn kop”, men finder den ikke lige i den helt rette grønne nuance, så husker Helene det. Hvilket betyder, at næste gang en af kunstnerne kommer ind med et udvalg, og der er grønne farver imellem, tager hun den eller dem, hun tror kunne ramme plet, og så ringer hun til dig.

Sådan gør man i denne særlige butik. Ganske særligt og ret unikt.

Taler med hænderne

- Jeg kan ikke bare … Hun flytter lidt mere rundt på tingene.

Helene oser af kreativitet. Hun rykker rundt på tingene på hylderne. Hun viser varer frem til de mange kunder og pakker smukt ind. En kunde får øje på væven inde bag ved i butikken. Og ja, Helene væver også. Mange evner, men for lidt tid.

- Jeg tror, jeg taler bedst med hænderne, siger hun.

- Det er, som om jeg ikke rigtig har set på produkterne, før jeg har haft og holdt dem i hånden, forklarer hun.

Egne historier

Butikken har meget at byde på. Mange forskellige kunsthåndværkeres produkter, men spørger man Helene, mener hun, at det er historier, og passion for materialet hun formidler.

- Hvert et produkt, hvert et stykke kunst der findes i butikken, på hylderne her, har en historie. Det bærer hvert stykke på. En historie fra kunstneren. Hvad og hvordan. Hvem og hvorfor. Det er det, der gør den enkelte kop unik. Den historie, der er tænkt om den. Hvis ikke den har en historie, så er den jo ligesom alle andre. Det er vores produkter ikke. Der er kun dem her – hver og en er helt sin egen. Hvert stykke kunsthåndværk er skabt med kærlighed og passion for materialet, og det er den samme i ler, garn, papir eller sølv /metal. Hver kunsthåndværker har sit speciale i hver sit materiale.

Lille univers

Det skal føles rigtigt. Man skal vælge sine ting. Det skal være det rigtige. Et bord, der skal dækkes. Et øje, der skal se. Sanser, der skal forkæles. Gaven, der skal gives. En vase med personlighed. Den personlige gave. Én ”når man mærker at ”det det er lige hende” gave. En oplevelse. En stemning. Det finder man her. Og udvalget er større, end man tror, hvis man endnu ikke har været indenfor.

Bedst som vi troede, der var et øjeblik mellem kunderne, kommer der flere ind. Også langvejsfra. Nogle kender butikken og har taget bekendte udenbys gæster med.

- Det her skal man da se, lyder det.

- Det er nok et lille univers, vi har her, griner Helene og tager imod de nyankomne.

Prisvindende

Helene er hele tiden på udkig efter nyt. Nyt kunsthåndværk. Nye kunstværker. Nye kunstnere. Eller måske bare lige den der ting, jeg ikke ved, jeg mangler – og hvis jeg ikke ved det, ved kunderne det jo heller ikke. Hun smiler igen.

Det er 14 år siden, hun slog dørene op til butikken her i Grønnegade. Og dermed 20 år i alt i Aarhus. Og det føles helt rigtigt.

Helene er egentlig uddannet tekstildesigner og væver. Men der manglede ligesom noget …

Hun er en prisvindende tekstildesigner fra Designskolen i Kolding. I 2007 modtog hun Formlandprisen for sine innovative puder under mærket 1+1 Design.

Egne fortællinger

- Jeg ville have et sted, hvor man må tage sig tid. Tid til at finde det, man søger – eller falde over noget og vide, at det er rigtigt. Det kan tage tid. Nogle gange skal man igennem mange stager, krukker, kopper, puder, før man finder lige den, det skal være. Den rigtige personlighed og oftest finder fingrene det. Her handler det om at føle sig frem. Mærke på tingene. Og opleve teksturen, stofligheden, overfladerne – om glasuren er blank eller mat, - om der er riller eller mønstre i overfladerne og hvordan føles den i hænderne, - ligger den godt i hånden? Er kantet tynd eller er mødet med bordet, i bunden, -et let udtryk, eller mere tung? Det må man her.

Små tasker, store tasker. Tevarmere. Puder. Lækre tekstiler i alverdens farver. Designeren på de vævede tekstiler er Helene. Der stikkes, sys, væves – alting indimellem.

- Trådene har deres eget liv. De er der hele tiden. De har deres egne fortællinger, og hun har designet det så de løse tråde bliver en del af mønsteret, og fortæller om deres sande væsen. De vil noget. De er frie, og de giver mig så meget. Det kan de.

Til enhver anledning

Helene finder frem fra gemmerne. Julen banker på. Så kommer nytår og sidenhen påske. Der er pynteting til enhver lejlighed – og findes det ikke, kan man lave det. Det kan sys, strikkes, males eller væves.

Højtider indbyder til events i butikken, og derfor er det nødvendigt at følge med i, hvad der sker – og ofte går det hurtigt med tilmeldingerne. Pladsen er jo – eller kan blive – trang.

Butikken er lille, men hyggelig. Hjertelig og varm.

Kreativiteten vil ingen ende tage. Helene er ikke en kvinde, der ”bare” kan tegne to blomster på et stykke papir og lade det ligge. Jeg vil vide hvad mønsteret skal bruges til, før jeg kan tegne det, og de mange rammer på væven, hjælper til at få flere gode rammer at være kreativ indenfor på væven. Det kører hele tiden.

Flere kunder kommer ind. Der skal kigges på kopper.

- Der var den – den der grønne, jeg lige manglede. Måske mangler jeg også den der – eller den der?

Man må gå på opdagelse …

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Kultur

The Julekalender vender hjem: Nu kan du puste grise op på det samme toilet, som Oluf sad på for 30 år siden