Annonce
Aarhus

12 beboere og 10 ansatte på plejehjem smittet med corona

Alle beboere og ansatte er blevet testet på Tranbjerg Plejehjem for coronavirus. Foto: Skærmbillede fra video om plejehjemmet, Aarhus Kommune
Det vækker undren på plejehjem, at medarbejderne ikke kunne blive testet af samme testbil, som testede beboerne. Medarbejderne måtte i stedet tage til testcentret i Skejby.

TRANBJERG: Der blev handlet hurtigt på Tranbjerg Plejehjem, da det fredag morgen 20. november blev konstateret, at to ansatte var smittet med coronavirus. Efterfølgende test viste, at 12 beboere og 10 ansatte var smittet.

- Jeg tror, vi nu har fået brudt alle smittekæder ved at lukke hurtigt ned, siger områdechef Morten Pors Ilsøe fra Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.

Plejehjemmet fik tilladelse til at lave en massehenvisning af beboerne, og allerede lørdag kom regionens testbil til plejehjemmet for at teste alle beboere.

Resultatet forelå søndag og var nedslående: 12 af plejehjemmets i alt 76 beboere blev testet positive med coronavirus. Samtidig blev medarbejderne sendt til test i testcentret hen over weekenden og herfra er 10 meldt smittet med virus.

Annonce

Især i et hus gik det galt

Plejehjemmet er opdelt i tre huse, og smitten koncentrerer sig især om ét hus, hvor ni beboere er smittet på samme etage, mens tre andre fra et andet hus er smittet. Beboere i det tredje hus er gået helt fri.

- Vi har handlet hurtigt og følger retningslinjerne fra Styrelsen for Patientsikkerhed, fortæller områdechef Morten Pors Ilsøe fra område Syd i Sundhed og Omsorg. Privatfoto

- Vi har isoleret de smittede beboere og hjemsendt de smittede medarbejdere. Heldigvis har de fleste beboere ingen eller kun milde symptomer og de smittede ansatte har heller ikke haft symptomer, fortæller Morten Pors Ilsøe.

Områdechefen undrer sig over, at medarbejderne ikke kunne blive testet af testbilen, nu den alligevel holdt ved plejehjemmet i Tranbjerg.

- Det ville klart være en fordel, at man kunne teste medarbejderne med det samme, frem for at de skal bruge arbejdstiden eller fritiden på at køre ud til testcentret i Skejby. Det ville være mere effektivt for alle, at det blev klaret lokalt ved testbilen, mener Morten Pors Ilsøe.

Annonce

Direktør svarer

Lægefaglig direktør for præhospitalet i Region Midtjylland, Per Sabro Nielsen, forklarer, at det nu engang er processen, at beboerne bliver testet af en testbil på plejehjemmet, mens medarbejderne skal køre til Skejby.

-  Vi reserverer testbilen til beboerne, fordi vi kun har et bestemt antal test til borgerne hver dag, 11.500 for øjeblikket. Medarbejderne bliver testet i "sundhedssporet", hvor de kommer til ret hurtigt, og får svar inden for 4-24 timer.

Medarbejderne kunne jo spare tid og være hurtigere tilbage i jobbet, hvis de blev testet i testbilen?

- Ja, men det er det muliges kunst. Der er tale om to forskellige systemer, som også gør det nemmere for Styrelsen for Patientsikkerhed at få et overblik over smitten blandt borgere og sundhedspersonale. Det kan nok ikke laves meget mere smidigt, svarer Per Sabro Nielsen.

På Tranbjerg Plejehjem er der lukket helt for besøg lige nu.

- Det støtter de pårørende op om, fordi de godt ved, at det er en alvorlig situation, og at de vil også gerne have plejehjemmet tilbage i daglig gænge igen, forklarer områdechefen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Kommentar: Derfor ligner AGF et hold, der er ved at smide hele sæsonen på gulvet

Annonce