Annonce
Aarhus

21 stop: Transporttiden fra Brabrand fordobles med letbanen

Der stilles spørgsmål ved, om letbanens anden etape kan få århusianerne til at droppe bilen. Fotos: Aarhus Letbane og Jan Christensen

Letbanens anden etape er i hovedforslaget planlagt til at køre ud af én indfaldsvej og dernæst skifte over til en anden. Spørgsmålet er, om det er et alternativ til bilerne?

Annonce

Fra Hovedgaden i Brabrand til midtbyen er der cirka 15 minutters køretid i bil og 25 minutter på cykel. Men vælger man den planlagte kommende letbane ventes det at tage i omegnen af en halv time, fordi letbanen skal ud på en længere omvej.

Det får flere borgere til at stille spørgsmålstegn ved, om anden etape af letbanen i virkelig vil løse mobilitetsproblemet i Aarhus?

Vil borgere i for eksempel Brabrand kvitte bilen, og vil pendlere fra vest synes, det er attraktivt at parkere bilen i et parker og rejs-anlæg i Brabrand eller Aarslev for derefter at sætte sig på en letbane, der skal omkring Gellerup og Bispehaven til Hasle og ind ad Viborgvej og dermed tager dobbelt så lang tid som den direkte Silkeborgvej i bil eller bus ind til byen?

Letbanetoget kan snildt nå den maksimale hastighedsgrænse på 60-70 km/t på indfaldsvejene, men kommer næppe til det, fordi det skal standse 21 steder og tage passagerer op for hver 500 meter på den 10,8 kilometer lange rute mellem Brabrand og Aarhus Ø.

Investeringen på 1,2 milliarder kroner vil altså give Aarhus en kollektiv transportform, som forlænger den direkte rejsetid betydelig, fordi anden etapes udforming i hovedforslaget går ud af den ene indfaldsvej, Viborgvej, og dernæst knækker over til den anden indfaldsvej, Silkeborgvej.

Annonce

Kerneydelsen fortoner sig

- Hvis man forestiller sig, at letbanen skal sno sig ud til alle adresser vil man jo miste kerneydelsen, som er at være hurtig og stor. Så bliver letbanen langsom, og der vil ikke være et stort kundegrundlag, advarer fx Poul Møller Andersen, der er formand for Fællesrådet Møllegade-Vestergadekvarteret.

Han sendte sin pointe i et høringssvar til forhøringen sidste år, og siger til avisen, at en letbane først og fremmest er til for at transportere mange mennesker i myldretiden.

- Derfor er det fint, at første etape går til Skejby Sygehus og de nye bydele i nord. Men en etape to bør transportere til de nye bydele ved godsbanen og VIA (uddannelsesinstitution ved Silkeborgvej, red.) og videre af Søren Frichsvej, hvor der kommer et helt nyt brokvarter og direkte til City Vest og Brabrand. Det kan den gøre ved at blive i banegraven, køre tæt på Sonnesgade over godsbanen, foreslår Poul Møller Andersen.

Han skjuler ikke, at han som midtbybeboer også vil være grundigt træt af, at store dele af midtbyen skal graves op i en længere periode.

Annonce

Løftestang for belastede områder

I Brabrand har arkitekt Marie Kirstine Pilegaard også læst formaterialet og kommenterede i sit høringssvar:

- Årsagen til, at rejsetiden øges så betydeligt skal findes i, at i stedet for engang for alle at skabe en hurtig og attraktiv forbindelse til centrum, har man valgt, at letbanen skal være løftestang for de vestligt socialt belastede områder Gellerup og Bispehaven. Hovedformålet er altså ikke at løse det trafikale kaos, men at give to byområder (...) en endnu bedre offentlig forbindelse (...) Men en rejsetid på op mod en halv time fra Brabrand station til midtbyen vil næppe blive et tilbud, der virker attraktivt på de mange bilglade beboere i området, skriver hun.

Spørgsmålet er altså, mener borgere, om letbanens etape to vil løse et mobilitetsproblem i Aarhus, eller om der er tale om to halve løsninger på Viborgvej og Silkeborgvej, som ikke løser det grundlæggende problem, at indfaldsvejene sander til?

Klik på billedet for at se det i stor størrelse.

Annonce
Annonce
Aarhus

Festugeboss er tavs om aflysning

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Børn og unge hårdt ramt: Omkring 30 smittede og 300 børn er sendt hjem fra århusianske skoler og dagtilbud

Aarhus For abonnenter

Stikprøve i Føtex, Kvickly og Menu: Så mange kunder spritter ikke hænder

Annonce