Ældre skaber meningsfyldte job for studerende

De ældre betaler sig til hjælp af forskellig slags - blandt andet får flere hjælp til Netbank og IT. Foto: Scanpix/Iris

Ældre skaber meningsfyldte job for studerende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

25-årige Emil Vincentz er idé-manden bag 'Hjælperne', der bygger bro mellem den yngre og den ældre generation - til glæde for alle involverede parter.

AARHUS: Mange unge vil gerne have et studiejob, som giver mening, og mange ældre savner hjælp til hverdagens udfordringer - og omsorg.

Det var udgangspunktet, da 25-årige Emil Vincentz for tre år siden startede Hjælperne sammen med en ven, der dog ikke længere er i firmaet.

Han har selv boet med sin farmor, siden han var 11 år gammel og haft stor glæde af det. Samtidig har han også fået en stor forståelse for, hvor stor glæde et ungt menneske kan gøre for et ældre menneske.

Hjælperne er unge - primært studerende - der bliver 'parret' med en ældre mand eller kvinde, der mangler hjælp til det ene eller det andet - eller blot savner selskab i hverdagen.

Og mulighederne er mange: En tur i teateret, rengøring, IT-hjælp og hjælp til at handle ind, er bare nogle af de ting, som de unge studerende hjælper de ældre med, fortæller Emil Vincentz.

- Vores firma er med til at skabe relationer på tværs af generationer. De unge får viden og en pause fra hverdagen, samtidig med de tjener penge, mens de ældre får opfyldt nogle behov, siger han.

Både praktisk og hyggelig hjælp

Cirka 50 studerende er i dag tilknyttet som faste hjælpere, og der er omkring 200 ældre mennesker. Men der er plads til mange flere, fortæller Emil Vincentz.

Som beskrevet ovenfor, er opgaverne for de unge mange. Og konceptet fungerer således, at den ældre kontakter Hjælperne med en beskrivelse af hvad, han eller hun ønsker hjælp til.

Derefter finder Hjælperne en ung, som er egnet til opgaverne. Den ældre betaler 195 kroner i timen, som går til løn til de unge, forsikring og administration.

Emil Vincentz fortæller, at det for nogle ældre bare handler om at få besøg af et ungt menneske for hyggens skyld til et spil kort eller en tur i biografen, mens det for andre handler om hjælp til IT eller rengøring.

- Vi har for eksempel en hjælper, der hjælper en ældre med at transskribere hans memoria, og en anden, der hjælper en ældre ned til træningscenteret en gang om ugen, siger Emil Vincentz.

Flere af de ældre bruger også Hjælperne til at få hjælp til netbank og lignende IT.

- Vi har faktisk flere, der giver udtryk for, at de hellere vil have et ungt menneske, som de ikke har nogen relation til, til at hjælpe dem med de lidt personlige ting som netbank, fortæller Emil Vincentz.

- Den studerende er upartisk på en hel anden måde. Han eller hun kommer udefra, siger han.

Faste grænser

Hjælperne fungerer i høj grad som en platform, der matcher unge med ældre. På den måde er hjælperne heller ikke er decideret ansat i firmaet Hjælperne.

Emil Vincentz understreger dog, at de i firmaet har valgt at gå aktivt ind og sikre, at alt foregår ordentligt.

Når den studerende starter hos Hjælperne, bliver de kaldt ind til en samtale, hvor de bliver klædt ordentligt på. Der holdes også af og til møder, hvor alle hjælperne mødes og udveksler erfaringer, samt snakker om, hvordan det går.

Derudover er Hjælperne også i tæt dialog med brugerne, sådan at tingene også den vej rundt kører som de skal, ligesom de tjekker, om den unge har ren straffeattest.

- Hjælperne vurderer selv, hvor grænsen går - og ligeledes den anden vej rundt, siger Emil Vincentz, men fortæller også, at de sjældent har sager, hvor grænser af den ene eller anden slags er blevet overtrådt.

Kendskabet skal udbredes

Ambitionen er, at hjælperne skal komme ud til alle ældre i hele Danmark. Først og fremmest vil de dog gerne udbrede budskabet til endnu flere i Aarhus.

Hjælperne er blandt andet i et samarbejde med Aarhus Kommune og Ældre Sagen for at sikre, at så mange ældre som muligt får kendskab til firmaet.

- At være hjælper - og at have en hjælper - er givende for begge parter. Mange unge savner også en ældre i deres liv, hvis de for eksempel ingen bedsteforældre har, og ældre savner både selskab og hjælp til praktiske ting, siger Emil Vincentz.

Har man lyst til at blive hjælper eller er interesseret i at få besøg af en hjælper, kan man læse mere på hjaelperne.dk.

Ældre skaber meningsfyldte job for studerende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce