Må de gravide være mennesker - eller skal de være rugemaskiner?


Må de gravide være mennesker - eller skal de være rugemaskiner?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Martin Rønkilde, sognepræst, Hyrdestræde 5, Kolding
Billede
Debat. 

Som præst får jeg lov til at tale med rigtig mange forældrepar og får mange fortællinger om graviditeter og fødselsforløb. Størstedelen er heldigvis fortællinger om, hvordan det at blive forældre til et lille væsen har været en smuk og omvæltende oplevelse. Men som ved alle andre forhold, hvor der er mennesker involveret, så gælder det også fødsler, at det, der er godt for mange, er ikke godt for alle. Jeg ønsker hverken at udstille bestemte fødesteder eller sige, at personalet på de danske fødegange ikke passer deres arbejde ordentligt. Jeg har ingen grund til at tro andet, end at de både er kompetente og udfører det kald, som et sådant arbejde er, med omhu og faglig stolthed.

Men jeg må undre mig over, at det i 2018 stadig er sådan i Region Syddanmark, at man som gravid menes at passe ind i et entydigt forløb på fødegangen på et af de fem fødesteder i regionen. Der er også muligheden for at føde hjemme, men det er stadig et forsvindende lille antal gravide, der vælger den løsning, fordi det trods alt er en meget stor modsætning til sygehuset.

Når man ser på regionens hjemmeside, står der: "Region Syddanmark vil gerne være med til at gøre hele oplevelsen så god som mulig for dig og din familie. Derfor har vi samlet en række forskellige tilbud, som du kan benytte dig af undervejs i din graviditet og efter fødslen."

Det lyder meget tilforladeligt og rigtigt, men virkeligheden står ikke mål med de fine ord. I Region Sjælland har der siden 2013 været mulighed for at både jordemoderkonsultationer og fødsel kan finde sted på private, autoriserede fødeklinikker, som har overenskomst med Regionen, så borgeren ikke skal betale for dette alternativ. Som en følge af det frie sygehusvalg kan den fødende fra Tønder vælge at blive tilknyttet en af de i alt 3 fødeklinikker i Region Sjælland, men det er vel ikke et realistisk alternativ?

I de kommende måneder skal der diskuteres ny sundhedsplan for regionen. Her er der nu mulighed for at se, om alle de fine ord fra både regionens officielle hjemmeside og diverse politikere kan ses i virkeligheden eller om det forbliver tomme ord og fine floskler.

Hvis vi virkeligt som samfund vil tage alvorligt, at mennesker er forskellige, og at det er en gave til vores liv med hinanden, at det forholder sig sådan, så må vi også være villige til at indrette sundhedssystemet efter det. Det er almindelig sund fornuft, at hvis nybagte forældre har haft en fødselsoplevelse som passer dem, vil det helt sikkert også være gavnligt for forløbet efter fødslen. Måske vil undersøgelser - når ellers fødsler på andre måder end på sygehusenes fødegange er en mulighed - ligefrem vise, at det både reducerer fødselsdepressioner, genindlæggelser og brudte parforhold som følge af udmarvende efterfødselsforløb, og dermed, som en lille sidegevinst, også gavner samfundsøkonomien.

Men det altovervejende argument er naturligvis menneskesynet. Er den gravide og fødende en rugemaskine, som skal passe ind i systemets kasser eller et menneske, der skal behandles i al den berigende forskellighed, som vi i øvrigt gerne som danskere vil bryste os af at være stolte af? Gælder rummelighed og mangfoldighed også, når æg og sædcelle skal blive til nyt liv? Jeg vil ønske, at vi kan nå dertil, at regionen tager sit eget udsagn alvorligt. Så mangfoldigheden af fødselstilbud, med både fødegange, mindre fødeklinikker og hjemmefødsler kan være den ramme, der gør oplevelsen så god som mulig for alle familier.

Må de gravide være mennesker - eller skal de være rugemaskiner?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce