Annonce
Navne

60 år: Torstens liv er fyldt med radar og antenner

Torsten Elmkjær, Skødstrup, opfinder og medstifter af Nordic Radar Solutions i Egå, fylder 60 år fredag 23. juli. Privatfoto: Peter Hovring

60 ÅR: Torsten Elmkjær, Skødstrup, opfinder og medstifter af Nordic Radar Solutions i Egå, fylder 60 år fredag 23. juli.

Allerede som ung begyndte Torsten Elmkjær at interessere sig for antenner. Længe før parabolerne blev almindelige, var hans have i Egå fyldt med op til otte sindrigt hjemmelavede antenner sådan, at han på en god dag blandt andet kunne opfange tv-signaler fra Sverige. Det var derfor naturligt, at den teknikinteresserede Elmkjær uddannede sig til ingeniør på DTU med speciale i antenner og radarteknologi.

Det førte i 1988 til ansættelse i Terma, der er særlig kendt for radarsystemer og leverancer til F-16-flyene. Her beskæftigede Torsten Elmkjær sig blandt andet med udvikling af antenner og radarsystemer.

Annonce

I de sidste år af sin ansættelse frem mod 2008 tog han en ph.d. i aktiv støjreduktion i flycockpitter, noget, som har fået stor betydning for piloters evne til at navigere i kampsituationer.

Men Torsten havde andre avancerede ideer om fremtidige radarsystemer, og sammen med en tidligere kollega fra Terma dannede han research- og udviklingsvirksomheden MS3E i Egå. Hurtig tog ideerne konkret form, og i 2018 fik firmaet navneforandring til Nordic Radar Solutions.

Torsten Elmkjær havde da med et stigende antal medarbejdere udviklet et af de mest avancerede radarsystemer til at spore fugle, droner og affald på landingsbaner i lufthavne, til at overvåge vindmølleparker samt et effektivt målscoringssystem, som nu er solgt til det danske luftvåben. Alt sammen bygget på det samme højteknologiske koncept, som han og kollegerne udviklede og raffinerede.

Han fortæller stolt, at matematikken bag de innovative radarantenner fylder mere end 1.000 tætskrevne sider – og for ham er det netop fascinationen af matematikken, når den kan omsættes til konkrete løsninger, der er drivkraften.

Siden de unge år har Torsten Elmkjær været optaget af idræt. Det er særligt atletik og tikamp, der har haft hans interesse. Og fysisk udfoldelse spiller stadig en stor rolle i hans liv. Er der et problem, som driller, klarer han helst hjernen med vægtløftning i firmaets motionsrum, en længere cykeltur på 70-80 km på sin landevejscykel, eller også finder han en passende vanskelig rute på sin mountainbike.

Naturen betyder meget for Torsten Elmkjær. Ud over de daglige ture med hunden har vandreture i Danmark og udlandet været på programmet i mange år.

Torsten Elmkjær i Skødstrup med hustruen gennem 35 år, Marianne Elmkjær. Parret har to døtre, men mistede den yngste for otte år siden.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Navne

Med nysgerrighed som faglig drivkraft: Chefredaktør for Altinget fylder 50

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Kultur

The Julekalender vender hjem: Nu kan du puste grise op på det samme toilet, som Oluf sad på for 30 år siden

Annonce