AARHUS: Den kun seks år gamle bank, Lunar med hovedsæde på Hack Kampmanns Plads i Aarhus, har ikke blot skaffet sig i omegnen af 260.000 kunder. Investorer har netop skudt 1,5 milliarder ind i banken, hvis værdi er eksploderet.
Dagbladet Børsen skriver, at flere selskaber, blandt dem Heartland, der ejes af Bestseller-milliardæren Anders Holch Povlsen, og svenske Kinnevik, i en investeringsrunde har skudt 1,56 milliarder i Lunar.
Dermed når den samlede værdi af den unge bank op på 7,5 milliarder kroner, skriver Børsen, hvilket gør den til en såkaldt enhjørning-virksomhed - med en værdi over 1 million dollars.
Kapitalindsprøjtning vil banken bruge til at ekspandere i både Danmark og resten af Norden indenfor blandt andre erhvervskunder. Så sent som sidste år skød andre aktionærer 750 millioner kroner i banken
Lunar går nye veje med app
Lunar er en anderledes bank, som ikke har nogle filialer. Den er udelukkende digital. Al forretning med kunderne foregår over en app på mobiltelefonen. Aarhus-banken presser meget frækt den eksisterende banksektor med nul gebyrer.
Peter Smith, bankdirektør, LunarJeg synes, at banksektoren er ved at skyde sig selv i foden. Man serverer nærmest et straffespark til Simon Kollerup, for det er sindssygt svært at forstå for almindelige mennesker, at de skal betale negative renter, bare fordi at banken gør det. Banken har jo uanede muligheder for at placere sine penge, hvis den vil
Kunderne får samtidig 0,5 procent i rente for beløb op til 50.000 kroner. Tilbuddet gælder resten af 2021 og står i skærende kontrast til alle andre danske banker, som kræver negative renter fra deres kunder, der har mere end 100.000-250.000 kroner stående på kontoen.
Banksektoren skyder sig selv i foden
Hos Lunar er det ikke nogen hemmelighed, at lilleput-banken går op mod strømmen og de store banker, lyder det fra Lunars bankdirektør, Peter Smith. Han mener, bankerne har svært ved at modsige erhvervsminister Simon Kollerups (S) kamp mod negative renter.
- Jeg synes, at banksektoren er ved at skyde sig selv i foden. Man serverer nærmest et straffespark til Simon Kollerup, for det er sindssygt svært at forstå for almindelige mennesker, at de skal betale negative renter, bare fordi at banken gør det. Banken har jo uanede muligheder for at placere sine penge, hvis den vil, sagde Peter Smith for nylig i et interview med Stiften.dk.
Nye ældre kunder
De seneste måneder har Lunar oplevet en tilgang på 25.000 nye kunder hver måned i Danmark, Norge og Sverige, oplyste banken.
De nye kunder er i gennemsnit 45 år gamle og dermed mere modne end Lunars eksisterende kundebase med en gennemsnitsalder på 32.
- Det er meget attraktive, typisk ældre kunder, der er velhavende, så det er gode bankkunder, som vi kan have stor glæde af fremadrettet, sagde Peter Smith.
Lunar
- Lunar blev grundlagt under navnet Lunar Way i 2015 af iværksætteren Ken Villum Klausen. Idéen var at tilbyde et alternativ til traditionelle banker med en fuldstændigt digital løsning i form af en mobil-app
- I 2019 fik Lunar banklicens. Det var første gang i 10 år, at Finanstilsynet sidst havde tildelt en licens til en ny virksomhed
- Lunar ejes bl.a. af Seed Capital, Augustinus Fabrikker, Greyhound Capital og Socii Capital, og har nu fået endnu mere kapital.
- I 2019 forlod Peter Smith sin ledelseskarriere i Nordea for at blive bankdirektør i Lunar
- I 2020 havde Lunar indlån for 928 millioner kroner. Banken fik et underskud på 176 millioner kroner, men havde stadig en egenkapital på 258 millioner kroner. Målet er at tjene penge i løbet af 2022
Ifølge Mybanker, der sammenligner bankydelser for privatkunder, er det i øjeblikket kun Lunar og Facit Bank, der tilbyder positive indlånsrenter. Facit Bank, der udspringer af L’easy-koncernen, forlanger dog, at man binder pengene i 36 måneder for at tjene en rente på 0,1 procent.
At Lunar kan tjene penge på at give renter på en del lån, forklarede Peter Smith sådan:
- For os er det en god business case at få indlånet ind og få det aktiveret og låne pengene ud igen.