Annonce
Erhverv

Aarhus-bank med positive renter stormer frem: Bestseller-milliardær skyder formue ind

Lunar begyndte som bank for seks år siden på Østbanetorvet i Aarhus, og blev stiftet af Ken Villum Klausen. Omkring 260.000 kunder har nu "konverteret" til banken, som du gør forretninger med en app på din mobiltelefon. Banken bor ikke længere på Østbanetorv, men har i dag adresse på Hack Kampmanns Plads. Foto: Axel Schütt
Lunar hedder Aarhus-banken, der i modsætningen til andre banker giver 0,5 procent i rente for dine sparekroner. Bestseller-ejer og andre investorer skyder milliard i banken.

AARHUS: Den kun seks år gamle bank, Lunar med hovedsæde på Hack Kampmanns Plads i Aarhus, har ikke blot skaffet sig i omegnen af 260.000 kunder. Investorer har netop skudt 1,5 milliarder ind i banken, hvis værdi er eksploderet.

Dagbladet Børsen skriver, at flere selskaber, blandt dem Heartland, der ejes af Bestseller-milliardæren Anders Holch Povlsen, og svenske Kinnevik, i en investeringsrunde har skudt 1,56 milliarder i Lunar.

Dermed når den samlede værdi af den unge bank op på 7,5 milliarder kroner, skriver Børsen, hvilket gør den til en såkaldt enhjørning-virksomhed - med en værdi over 1 million dollars.

Annonce

Kapitalindsprøjtning vil banken bruge til at ekspandere i både Danmark og resten af Norden indenfor blandt andre erhvervskunder. Så sent som sidste år skød andre aktionærer 750 millioner kroner i banken

Lunar går nye veje med app

Lunar er en anderledes bank, som ikke har nogle filialer. Den er udelukkende digital. Al forretning med kunderne foregår over en app på mobiltelefonen. Aarhus-banken presser meget frækt den eksisterende banksektor med nul gebyrer.


Jeg synes, at banksektoren er ved at skyde sig selv i foden. Man serverer nærmest et straffespark til Simon Kollerup, for det er sindssygt svært at forstå for almindelige mennesker, at de skal betale negative renter, bare fordi at banken gør det. Banken har jo uanede muligheder for at placere sine penge, hvis den vil

Peter Smith, bankdirektør, Lunar


Kunderne får samtidig 0,5 procent i rente for beløb op til 50.000 kroner. Tilbuddet gælder resten af 2021 og står i skærende kontrast til alle andre danske banker, som kræver negative renter fra deres kunder, der har mere end 100.000-250.000 kroner stående på kontoen.

Annonce

Banksektoren skyder sig selv i foden

Hos Lunar er det ikke nogen hemmelighed, at lilleput-banken går op mod strømmen og de store banker, lyder det fra Lunars bankdirektør, Peter Smith. Han mener, bankerne har svært ved at modsige erhvervsminister Simon Kollerups (S) kamp mod negative renter.

- Jeg synes, at banksektoren er ved at skyde sig selv i foden. Man serverer nærmest et straffespark til Simon Kollerup, for det er sindssygt svært at forstå for almindelige mennesker, at de skal betale negative renter, bare fordi at banken gør det. Banken har jo uanede muligheder for at placere sine penge, hvis den vil, sagde Peter Smith for nylig i et interview med Stiften.dk.

Annonce

Nye ældre kunder

De seneste måneder har Lunar oplevet en tilgang på 25.000 nye kunder hver måned i Danmark, Norge og Sverige, oplyste banken.

De nye kunder er i gennemsnit 45 år gamle og dermed mere modne end Lunars eksisterende kundebase med en gennemsnitsalder på 32.

- Det er meget attraktive, typisk ældre kunder, der er velhavende, så det er gode bankkunder, som vi kan have stor glæde af fremadrettet, sagde Peter Smith.

Lunar

  • Lunar blev grundlagt under navnet Lunar Way i 2015 af iværksætteren Ken Villum Klausen. Idéen var at tilbyde et alternativ til traditionelle banker med en fuldstændigt digital løsning i form af en mobil-app
  • I 2019 fik Lunar banklicens. Det var første gang i 10 år, at Finanstilsynet sidst havde tildelt en licens til en ny virksomhed
  • Lunar ejes bl.a. af Seed Capital, Augustinus Fabrikker, Greyhound Capital og Socii Capital, og har nu fået endnu mere kapital.
  • I 2019 forlod Peter Smith sin ledelseskarriere i Nordea for at blive bankdirektør i Lunar
  • I 2020 havde Lunar indlån for 928 millioner kroner. Banken fik et underskud på 176 millioner kroner, men havde stadig en egenkapital på 258 millioner kroner. Målet er at tjene penge i løbet af 2022

Ifølge Mybanker, der sammenligner bankydelser for privatkunder, er det i øjeblikket kun Lunar og Facit Bank, der tilbyder positive indlånsrenter. Facit Bank, der udspringer af L’easy-koncernen, forlanger dog, at man binder pengene i 36 måneder for at tjene en rente på 0,1 procent.

At Lunar kan tjene penge på at give renter på en del lån, forklarede Peter Smith sådan:

- For os er det en god business case at få indlånet ind og få det aktiveret og låne pengene ud igen.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Lakserytteren tog en pause fra "Vild med dans": Hyggede med sine fans i Salling

Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Debat

Forbitrelse i Stavtrup: Det ville klæde byrådet at leve op til sine egne idealer

Sport

Bakken Bears åbnede ligaen mod sidste sæsons finalister: Kulissen gjorde en verden til forskel

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Erhverv For abonnenter

Anders tog på togt og satte sejl til kaptajndrømmen - nu truer finansloven skoleskibene

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Annonce