Annonce
Aarhus

Aarhus er testby for fremtidens teknologi

Robotterne kommer! En førerløs havetraktor viste vejen om en ny fremtid på Havnepladsen. Foto: Flemming Krogh

Minister Lars Chr. Lilleholt (V) og borgmester Jacob Bundsgaard (S) kiggede ind i fremtiden på Dokk 1, hvor de åbnede testplatformen Tapas, der er et nyt og ultra-præcist satellit-navigations system.

Annonce

AARHUS: En selvkørende havetraktor, som kørte ved hjælp af satellitnavigation, fangede fredag opmærksomheden på Havnepladsen. Plæneklipperen, der er udviklet af firmaet Conpleks, var et bevis på, at man har indført et særligt satellit-navigationssystem i Østjylland med centrum i Aarhus.

Tapas kaldes systemet, som er fremtidens bud på en ny teknologi, hvor førerløse køretøjer kan fungere med en præcision på ned til én centimeter. Med det GPS-system, man bruger i forvejen, opnår man typisk en nøjagtighed på mellem 10-15 meter, hvilket siger en del om den teknologiske udvikling, som Aarhus er blevet udpeget til at være forsøgsområde for.

Systemet består af 12 såkaldte referencestationer, der er forbundet til satellitter. Stationerne er små kasser, der er monteret med masimalt syv kilometers afstand, udsender signaler, som førerløse køretøjer kan navigere efter. Ligesom man kunne se den orange havetraktor gøre det.

- Når vi udvikler autonome - førerløse - køretøjer er præcision afgørende. Ved at plotte køremønstre ind til en havetraktor, som skal slå græs, kan det gøres mere effektiv, end hvis det skal gøres manuelt. Man undgår 'helligdage' og sparer benzin. Man sparer også mandetimer på den måde, forklarede direktør i Conpleks, Tom Simonsen, der havde taget den orange havetraktor med til Aarhus i dagens anledning.

Den førerløse havetraktor er udviklet af firmaet Conpleks i Struer. Direktør Tom Simonsen (tv), Morten Christensen og Eva Jaffke fra Conpleks arbejder med nye typer af køretøjer. - Maskiner til landbruget er oplagt. Her kan der spares mandskabstimer og effektiviseres, da man kan programmere maskiner til at køre meget præcist. Ikke mindst ved at have mulighed for at anvende det nye system Tapas, lød det fra direktøren.
Annonce

Bidrager til 'smart city'

At der var alvor bag, understregede fremmødet, da såvel Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) og borgmester Jacob Bundsgaard (S) stillede op til generalprøven for Tapas.

På Havnepladsen kunne de se havetraktoren i aktion og følge dens bevægelser på en digital storskærm.

- Det her får enorm betydning for udviklingen af fremtidens samfund, ikke bare i Danmark. Med Tapas-projektet sikrer vi, at Danmark er på forkant med udviklingen af super-præcis positionering via satellitter. På sigt kan virksomheder og myndigheder bruge teknologien, så de kan udvikle og teste nye produkter og services. Jeg ser enorme potentialer, som i sidste ende kommer den enkelte borger til gode, sagde Lars Chr. Lilleholt.

Når test- og udviklingsplatformen bliver placeret i Aarhus, skyldes det ikke mindst, at Aarhus Kommune har en vision om at skabe 'en smart city', hvor digitale teknologier er med til at løse udfordringerne i en moderne storby på en bæredygtig og ressourceeffektiv måde.

- Tapas-projektet giver os muligheder for at tage nogle store skridt fremad i forsøget på at skabe den smarte by. Det er både en god mulighed for at udvikle kommunens opgaveløsning, og vi forventer, at projektet vil tiltrække flere virksomheder, som kan bidrage til udviklingen af Aarhus, sagde borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard.

Annonce

Hurtige streger

Mulighederne for de autonome køretøjer er nærmest uendelige. Græsslåning er blot én mulighed. Conpleks er allerede langt med udviklingen af et andet, førerløst køretøj, der kan tegne streger op på en fodboldbane.

- Med Tapas navigation-systemet kan vores maskine tegne præcise streger op på en fodboldbane. Det kan gøres på 30 minutter. Normalt tager det to mand tre timer, lød det fra Tom Simonsen.

Dét fik borgmesteren til at slå ørene ud. Måske kunne det være der skulle investeres i en ny maskinpark i Aarhus Kommune?

- Det lyder fristende. Kan man også lave maskiner, som kan samle skrald, lød det kækt fra Jacob Bundsgaard, som sendte et beundrende blik på det orange køretøj - uden fører.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Trods anbefalinger om det modsatte: Skole i Ry har sendt tre klasser på lejrtur

Annonce