Annonce
Debat

Aarhus Havn skal være en grøn frontløber: Vindmøller minder os om vores ansvar

"Vindmøller har den fordel, at vi kan se dem, og at de derfor bliver en daglig påmindelse om vores fælles ansvar og fremtid. Og så er de smukke, og derfor har min barndoms vindmølle også været udflugtsmålet for mange ture med madkurven. Det kan jeg godt unde vores børn og unge", skriver Eva Borchorst Mejnertz. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

DEBAT: Når man som jeg er vokset op i bofællesskabet Sol og Vind i Aarhus med egen vindmølle og Europas største solcelleanlæg, så er en udsigt til vindmøller en attraktion i sig selv. Og et tegn på, at der endelig handles på en klimakrise, som vi har kendt, siden jeg var barn.

En kronik i Århus Stiftstidende 27. oktober argumenterer for, at vindmøller på Aarhus Havn ikke er rigtig klogt. Og for at vindmøller på havnen skulle være udtryk for symbolpolitik. Den analyse fremstår til gengæld ikke specielt klog. For det er desværre ofte, vi ser ønsker om grøn omstilling, så længe det ikke er i egen baghave.

Men vindmøller er smukke og fortæller en historie om, at vi omstiller fra sort til grøn energi. At vi tager klimakrisen alvorligt og handler på den. Og når ressourcerne er knappe og anbefalingerne om vindmøller ikke til at tage fejl af, så er det kloge jo at følge dem.

Annonce

Vi er alle nødt til at omstille os, og findes der noget smukkere end at tage del? Jeg er oprigtigt begejstret ved tanken om, at århusianerne selv kan få del i en vindmølle på havnen, hvor vinden tager godt ved. At der er en tydelig grøn tråd fra grøn vedvarende energi via vindmøllelaug til landstrøm til vores skibe til gavn for sundhed og luftkvalitet.


Og derfor vil jeg sammen med Danmarks Naturfrednings-forening og Aarhus Vindmøllelaug glæde mig til at nyde udsigten til møller på Aarhus Havn fra Aarhus' rene, smukke strande.


Aarhus Havn skal være frontløber på den grønne omstilling. Havnen skal være med til at fortælle om bæredygtig transport, energi og grøn teknologi. Det er det, jeg tidligere har omtalt som en fremtidssikring af havnen. Den folkelige opbakning til havnen hænger nemlig sammen med, at havnen gør sig selv til en del af løsningen på den omstilling, vi alle gerne skulle spille med på. For omstillingen handler også om os selv. Om vores forbrug i hverdagen, og hvordan vi hver især kan tage ansvar for vores egen bæredygtige bid af kagen.

Heldigvis er der masser af havne, hvor man har taget pointen til sig. Der er således vindmøller på havnen i Ebeltoft, Hirtshals og Hamborg for blot at nævne nogle få. Vindmøller på Aarhus Havn vil være et godt billede på, at vi i Aarhus vil andet og mere end snak. At vi tager ansvar for den grønne omstilling. At vi ikke venter for evigt på dem, der blot vil snakke om havvindmøller, uanset at det betyder, at omstillingen må vente på ubestemt tid.

Nitten vindmøller i Aarhus Kommune vil kunne levere 16 procent af elforbruget. Det er bestemt ikke en lille andel. Havnemøllerne vil være de mest effektive og passe flot ind i en udsigt med både kraner og møller.

Og vi er nødt til at sætte ind alle de steder, hvor vi kan. Vindmøller har den fordel, at vi kan se dem, og at de derfor bliver en daglig påmindelse om vores fælles ansvar og fremtid. Og så er de smukke, og derfor har min barndoms vindmølle også været udflugtsmålet for mange ture med madkurven. Det kan jeg godt unde vores børn og unge.

Og derfor vil jeg sammen med Danmarks Naturfredningsforening og Aarhus Vindmøllelaug glæde mig til at nyde udsigten til møller på Aarhus Havn fra Aarhus' rene, smukke strande.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Sara Slotts karriere slutter med styrt i OL-semifinalen

AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Aarhus

Mandagens coronatal: Nye smittede holder sig under 100

Østjylland

Slap dog lige en lille smule af: Humoristiske trafikskilte skal få bilister til at slippe speederen på de små sommerhusveje

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Et konservativt blik på sundhedsområdet: Vi må forlange læger nok og behandling til tiden

Alarm 112

Kvinde forsøgte at sælge telefon - men blev mødt af køkkenkniv

Sport

Dette gik du glip af i nat: Dansk kajakhåb stryger sikkert i semifinalen ved OL

Aarhus

4 mulige historier - Du bestemmer, hvilken der skal laves journalistik på

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede mest i Randers-nederlag

Alarm 112

Skabte problemer på motorvejen: Lastbilbrand påvirkede trafikken i mange timer

Annonce